logo
RECEPT

Paleo pannenkoek van lupinemeel: Koolhydraatarm & eiwitrijk!

040614195138lupineimage.jpg
INGREDIËNTEN

Pannenkoeken zijn altijd goed: als ontbijt, als lunch, als feestmaaltijd… Je kunt ze van veel verschillende soorten meel maken en vandaag ga ik eens voor iets heel anders: lupinemeel. Dit wordt gemaakt van de bonen van de lupineplant en lijkt een beetje op amandelmeel omdat het ook veel eiwitten bevat. Waar amandelmeel alleen relatief veel vet bevat (het wordt immers gemaakt van noten) is dat bij lupinemeel niet het geval omdat dat dus wordt gemaakt van bonen. Een paar feiten die pleiten voor lupinemeel:

 

– het bestaat voor meer dan 50% uit eiwiten, dus zeer eiwitrijk

– het bestaat maar voor zo’n 5% uit koolhydraten, dus is zeer koolhydraatarm

– er zitten meer vezels in dan in amandelmeel, speltmeel of wit meel

– het is glutenvrij

 

Ter vergelijking: wit meel en speltmeel bestaan voor meer dan 75% uit koolhydraten. Overigens bedoel ik niet dat koolhydraten ongezond zijn, maar wie gewicht wil verliezen boekt vaak het snelst resultaat door minder koolhydraten te eten. Bovendien krijgt de gemiddelde Nederlander al genoeg koolhydraten binnen, terwijl eiwitten, goede vetten en vezels daarbij nogal eens achterblijven. Daarom pleit ik ervoor verschillende soorten af te wisselen. Zelf werk ik daarom soms met gewoon meel, dan weer met speltmeel of amandelmeel en nu dus met lupinemeel; zo krijg je nog eens lekker veel verschillende voedingsstoffen binnen! 

 

Vanwege het hoge eiwitgehalte is lupinemeel ook bijzonder geschikt voor fans van het paleo dieet (eten zoals je vroege voorouders). Je kunt lupinemeel uiteraard bestellen in de Foodness webshop. Let op: gebruik kortingscode 1019 bij het bestellen en je krijgt ook nog eens 10% korting! Met dit recept maak je 2 dikke pannenkoeken. Dat is genoeg voor een stevig ontbijt voor persoon, of een licht ontbijt voor twee personen.

Meng meel, melk en zout in een ruime kom. Het beslag wordt bijzonder plakkerig, maar dat hoort! 

 

Verhit een theelepel kokosolie in een koekenpan en giet de helft van het beslag erin. Het duurde bij mij een minuut of 12 voor de pannenkoek helemaal gestold was aan de bovenkant. Keer de pannenkoek en bak de andere kant nog 3-4 minuten.

 

Serveer met een klodder magere kwark, geitenyoghurt of sojayoghurt en vers fruit. Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties