Waarom in Nederland blijven als je de hele wereld kunt ontdekken? Precies dat dacht ik een aantal maanden geleden, toen ik besloot een maandje te gaan backpacken door Zuid-Oost Azië. In Vietnam proefde ik kippensoep zoals ik die nog niet eerder proefde: zoet, zuur, zout en pittig tegelijk. Héérlijk!
Pho ga, zoals deze kippensoep heet, bestaat uit groenten, noedels, bouillon en kip. De variant met rundvlees heet pho bo. De bouillon wordt getrokken van de botten van het vlees. Deze bouillon staat uren op het vuur, waarbij de smaak van de botten in het kookvocht trekt dat bestaat uit water, lenteui, gember, vissaus, kardemom, anijs en cassia. Dat laatste is een stuk bast van de cassia boom, dat een beetje lijkt op kaneel en vaker gebruikt wordt in de Oost-Aziatische keuken.
Om de echt Vietnamese smaak te krijgen moet je eigenlijk zelf bouillon trekken, maar daar heb ik zelf in het dagelijks leven geen tijd voor. De Westerse variant maak ik daarom met een bouillonblokje of met een bouillon op basis van fond, dat je zelf kunt aanlengen tot een bouillon. Met dit recept maak je twee porties.
Bereidingswijze pho ga
Zet de bouillon op het vuur in een soeppan. Voeg de gember toe en breng de bouillom aan de kook.
Snijd de kip in dunne plakjes en voeg die toe aan de soep. Kook minimaal 10 minuten, tot de plakjes kip gaar zijn.
Voeg de basilicum en koriander toe, evenals de tauge. Haal de soep van het vuur en breng hem op smaak met de vissaus en het limoensap. Proef de soep, en voeg naar smaak meer limoensap (zuur), vissaus (zout) en indien gewenst een fijngesneden pepertjes (pittig) toe. In de Aziatische keuken draait het om de balans tussen zuur, zout, zoet en pittig (en umami; dus je kunt ook een drupje sojasaus toevoegen), en het is de bedoeling dat je zelf proeft welke verhouding je het lekkerst vindt. Er is geen goed of fout, maar het is wel de bedoeling dat je alle vier (of vijf) smaken die er zijn terug proeft in je pho ga.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
-
Bouillon(blokje) 750 milliliter
-
Kipdijfilet 150 gram
-
Lente-ui 2 stuks, in ringetjes gesneden
-
Gember 2 centimeter, in plakjes gesneden
-
Limoensap 1 eetlepel
-
Tauge 100 gram
-
Basilicum 15 gram, liefst verse Thaise
-
Koriander 15 gram, vers
-
Vissaus 1 eetlepel
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties