logo
RECEPT

Pompoenrisotto met pecorino & Spaanse Ribera del Duero wijn

Pompoenrisotto met pecorino met Spaanse wijn
INGREDIËNTEN

De wijnstreek Ribera del Duero is een van de, zo niet dé bekendste wijnstreek van Spanje. Eerder dit jaar belandde ik er puur toevallig, op een tripje dat eigenlijk draaide om de lancering van een auto. Daar trokken mede-foodie Bo en ik ons gelukkig niets van aan: wij gingenop wijntournee (bekijk hier de video van die trip!). Een aantal wijnen uit deze streek kun je ook voor een heel fijn prijsje gewoon hier in Nederland krijgen. Voor dit recept combineer ik de A4 Bodegas Anta 2015 (te koop bij HEMA voor €8,50) met een van mijn favoriete winterrecepten: een romige pompoenrisotto met pecorino. De wijn is kruidig en vol, dus die kan het zoete van de pompoen en zout-pittige van de pecorino kaas makkelijk hebben! Oh, en in de Grote Hamersma is ‘ie maar liefst bekroond met een 8. Nog een geinig detail: het wijnhuis heet Ante Banderas en dat is niet toevallig dezelfde naam als de bekende Spaanse acteur Antonio – die is mede-eigenaar van het wijnhuis.

Pompoenrisotto met pecorino met Spaanse wijn

Nog 3 feitjes over wijngebied D.O. Ribera del Duero, voor de echte wijnliefhebbers:

#1 – 1/3 van de wijngaarden in dit gebied (in Noord-Spanje) zijn meer dan 50 jaar oud, 3% is meer dan 100 jaar oud.

#2 – In Spanje bestaan 78 gebieden die als D.O. (Denominaciónes de Origen) gelden. Wijnen die uit zo’n gebied komen moeten aan hele strenge kwaliteitseisen voldoen, om de standaard van het hele gebied hoog te houden.

#3 – Al in de 12e eeuw plantten monniken de eerste wijnplanten in het gebied, en toen werd dus ook al de eerste wijn gemaakt.

Pompoenrisotto met pecorino met Spaanse wijn

Ingrediënten risotto

(voor 3-4 porties)

Zie rechtsboven op deze pagina!

Bereidingswijze risotto

Rooster eerst de pompoen in de oven: Snijd de pompoen in tweeën, lepel de pitten en draden eruit en snijd hem in stukken met een doorsnede van ongeveer een centimeter. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rooster de pompoen in 25 minuten gaar in de oven op 180 graden Celsius.

Maak nu de risotto: Verhit een scheut of olijfolie in een pan met een dikke bodem.

Fruit de gesnipperde sjalot en knoflook een minuut of drie in de olie. Voeg de risottorijst toe en roer tot elke rijstkorrel bedekt is met een klein laagje olie. Schenk de wijn in de pan en roer door tot de rijst plakkerig is.

Voeg scheut voor scheut de bouillon toe en blijf af en toe roeren. Ga door tot alle bouillon op is.

De risotto is gaar als alle bouillon opgenomen en de rijst bijna beetgaar is (na een minuut of 20). Haal op dat moment de pan van het vuur en roer de helft van de pecorino door de risotto.

Verdeel de veldsla over de borden. Schep de risotto op de sla. Schik de geroosterde pompoen erover.

Bestrooi eventueel met de laatste pecorino en wat vers gemalen zwarte peper.

Drink uiteraard een glas A4 Bodegas Anta 2015 bij de risotto – of twee 😉

Pompoenrisotto met pecorino met Spaanse wijn

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. –

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties