logo
RECEPT

Pulled chicken label rouge van kip cola uit stoomoven | sticky chicken recept

Pulled chicken
INGREDIËNTEN
Voor de saus

Waarom zou je een klein beetje pulled chicken maken, als je met net zoveel moeite een heleboel pulled chicken kunt maken?

Francesca van Francescakookt.nl daagde me uit om een origineel recept te maken met een duurzame kip. Nou: challenge accepted! Deze combi van kip en cola heb ik ooit voorbij zien komen in een boek met barbecue recepten, maar gelukkig kan het ook prima met een (stoom)oven of gewoon in een grote pan op het fornuis!

Dan grijp ik meteen deze mogelijkheid om Francesca ook uit te dagen om een mooi recept te maken met een hele kip. Ik ben heel, heel, heel benieuwd hoe ze deze prachtvogel gaat bereiden. Jij ook? Kijk dan op Francescakookt.nl voor haar recept.

Jullie weten dat ik altijd alleen maar duurzaam vlees eet áls ik dan een keer een dier op tafel zet – zoals deze pulled chicken. Liefst wil ik dan dat het dier een goede herkomst heeft. Ik wil weten waar mijn kip vandaan komt!

Waar komt deze kip vandaan?

Wist je dat een ‘gewone’ supermarkt kip nooit buiten komt, en waarschijnlijk nooit daglicht gezien heeft? Tip: Probeer eens een Franse scharrelkip! Die worden gehouden op de boerderij, in de open lucht.

Voor het bereiden van de pulled chicken gebruik ik een Franse scharrelkip met het Label Rouge keurmerk, dat alleen bestaat uit klassieke pluimveerassen die langzaam groeien. Wat ik mooi vind aan dit keurmerk is dat het vooral staat voor meer transparantie: op het etiket staat o.a de manier van opgroeien van het dier vermeld, de voeding, de duur van het opgroeien, de producent en vaak de regio van herkomst. Je kunt hier meer lezen over het keurmerk.

Het Label Rouge is het meest bekende kwaliteitskeurmerk van Frankrijk, dat al 50 jaar bestaat. Zowel dierenwelzijn als het milieu staan hoog in het vaandel bij de pluimveehouders die zich hierbij aangesloten hebben. Als je goed zoekt zie je het tegenwoordig ook terug op rund-, kalfs-, lams- en varkensvlees, vleeswaren en eieren. Zo kun je dus zélfs in de supermarkt echte kwaliteit vinden!

pulled chicken recept met kip cola

Koop een hele kip

Behalve letten op keurmerken, kun je ook letten op het deel van de kip wat je koopt. Zelf koop ik het liefst het hele beest – op de ingewanden na. Het is toch onzin om alleen een kipfilet te eten, als er nog veel meer lekker vlees aan een kip zit? Dat verdwijnt anders in kroketten of in diervoeding, terwijl dat zonde is!

Let op: wanneer je net als ik een hele kip gebruikt, heb je een grote pan nodig voor het pocheren van de hele kip! Zelf heb ik een stoomoven, die ik in dit geval gebruik om de kip in zijn geheel in gaar te stomen. Dat kan dus ook.

pulled chicken in de pan

Pulled chicken: benodigdheden

voor 6 personen

  • Hele kip (1,5 kilo) met Label Rouge keurmerk
  • Zout & peper
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 1/2 citroen

Voor de kip cola saus

  • 0,5 liter cola (geen light; je hebt de suiker nodig!)
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 140 gram tomatenpuree
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel sriracha saus

pulled chicken cola

Zo maak je pulled kip cola

  1. Bereid de kip.
    Omdat we de hele kip gaar willen krijgen, gaan we die pocheren of stomen. Wrijf het velletje in (of nog beter: wrijf onder het vel) met zout en peper. De citroen en teen knoflook schuif je in de holte van de kip, zodat die van binnenuit voor smaak zorgen. Het vel van de kip kun je eerst verwijderen als je dat wil, dat wordt niet echt lekker als je gaat pocheren of stomen.Heb je een stoomoven?
    Dan schuif je een kip van 1,5 kilo 60 minuten in de stoomoven. Als de kip een kerntemperatuur van 85 graden bereikt is ‘ie gaar.

    Heb je een grote pan?
    Doe dan de kip in de pan en giet er water (of bouillon) bij tot de kip bijna helemaal onder staat. Laat de kip een uurtje heel zachtjes koken. Gooi het kookvocht vooral niet weg; dit is een perfecte basis voor een kippensoep!

  2. Wanneer de kip gaar is kun je hem uit elkaar trekken, zodat je sliertjes kip krijgt = pulled chicken. Zelf gebruik ik hiervoor het liefst twee vorken. Met de ene vork houd je een stuk kip vast, met de andere trek je er sliertjes vlees af. Natuurlijk kun je ook je handen gebruiken, en lekker plukken en trekken aan de pulled chicken met je vingers. It’s messy, but it’s so much fun.

label rouge kip voor pulled chicken

Zo maak je de cola saus voor pulled chicken

  1. Maak de saus.
  2. Verhit een scheutje olie in een grote pan. Straks komt ook de in draadjes getrokken kip hierbij, dus pak niet je kleinste steelpannetje!
  3. Fruit de ui en plakjes knoflook aan in een scheut olie.
  4. Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe: blikje cola, tomatenpuree, sojasaus, gerookte paprikapoeder, sriracha saus. Roer goed door en laat 5 minuten pruttelen.
  5. Voeg de in reepjes getrokken pulled chicken toe aan de pan. Schep om. Laat alles samen nog minstens 30 minuten pruttelen. Langer mag ook!
  6. Serveer de pulled chicken op een broodje met plakjes komkommer, cole slaw en geef er friet bij.

Tip: Maak zelf cole slaw! Bekijk dit recept voor een gezondere variant op de klassieke koolsla.

label rouge kip

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties