logo
RECEPT

Rijstbowl met teriyaki zalm en broccoli – Duurzame Visweek

Rijstbowl met teriyaki zalm en broccoli
INGREDIËNTEN

Makkelijk, gezond én nog duurzaam ook. Dat is deze rijstbowl met zalm, vol goede omega-3-vetzuren. Extra lekker met teriyaki saus (mag je zelf maken, mag van ons ook lekker uit een flesje) en natuurlijk boordevol groente.

Een beetje bewuste eter wil natuurlijk ook weten hoe je de een goede keus maakt qua vis. In de supermarkt is dat gelukkig niet zo moeilijk. Om een zo duurzaam mogelijke keuze te maken kies je namelijk voor vis met het keurmerk van ASC of MSC. Net als onze zalm!

Kies bewust met het ASC- of MSC keurmerk

Goede vis heeft een goed verhaal. Zoals deze zalm met ASC-keurmerk, die verantwoord wordt gekweekt in Noorwegen. In afgelegen vissersdorpjes in Noord-Noorwegen zijn de winters lang en trekken de jongere generaties weg, richting de steden. Maar dankzij verantwoorde, ASC-gecertificeerde zalmkweek, stijgt de werkgelegenheid en krijgen nieuwe generaties weer alle kansen. “Ik wil mijn kinderen hier dezelfde veilige, gelukkige kindertijd geven als ik zelf heb gehad”, vertelt een van de bewoners die nu werkt in de kwekerij.

Of het nu kweekvis (met het ASC-keurmerk) zoals onze zalm, of duurzaam gevangen vis (met het MSC-keurmerk) betreft: dankzij het keurmerk weet je zeker dat je een visje op je bord hebt van bedrijven die voldoen aan alle strenge eisen rondom milieu-impact en bescherming van de wilde onderwaternatuur. Na het zien van Seaspiracy wil je niet anders dan bewust kiezen en bijdragen aan een fijne leefwereld voor onze onderwatervrienden. Kies dus voor een goed verhaal op je bord!

Meer lezen over het verhaal achter deze zalmkwekerij in Noorwegen? Klik hier!

Rijstbowl met teriyaki zalm en broccoli

 

Ingrediënten rijstbowl met teriyaki zalm en broccoli

(Voor 4 personen als hoofdgerecht)

 

Voor de zalm

4 zalmfilets met ASC-keurmerk
30 milliliter teriyaki saus
sesamzaadjes (optioneel)

Voor de rijstbowl

400 gram witte basmati rijst
1 avocado
300 gram broccoli
150 gram wortel, geraspt
150 gram rode kool, geraspt
1 bosui
30 milliliter teriyaki saus

Rijstbowl met zalm en teriyaki

Bereidingswijze rijstbowl met teriyaki zalm

Stap 1. Marineer de zalm in de helft van de teriyaki saus. Laat minimaal 15 minuten, maar liever nog 2 uur lang, marineren in de koelkast.

Stap 2. Snijd de avocado in gelijke partjes en snijd de bosui in kleine snippers. Leg de geraspte wortel en reepjes rode kool klaar voor gebruik.

Stap 3. Bereid de broccoli. Heb je een Airfryer? Stel die in op 160 graden Celsius en rooster de broccoli in zo’n 15 – 20 minuten gaar. Liever bakken? Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en bak de roosjes op middelhoog vuur in zo’n 15 minuten gaar.

Stap 4. Kook de witte basmati rijst zoals aangegeven op de verpakking gaar in circa. 10 minuten. Wanneer de rijst klaar is, laat je deze nog even staan met de deksel op de pan. Houd warm.

Stap 5. Bereid de zalm. Verhit een klontje boter in de pan of gebruik wat olie en vet de pan goed in. Bak de zalm op de huid op een laag vuur in zo’n 10-15 minuten gaar. Draai halverwege de baktijd om, zodat beide zijden evenveel garen. Zalm is het lekkerst als het midden van de moot nog een klein beetje glazig is, dus zorg dat je hem niet helemaal doorbakken maakt!

Tip: Voor extra smaak bak je een rode ui mee in de pan met de zalm.

 

Stap 6. Giet de rijst af. Schep een portie rijst in een bowl, leg de zalm in het midden en maak de rijstbowl af met de broccoli roosjes, avocado, wortel, rode kool en bosui. Optioneel: strooi wat sesamzaadjes over de zalm. Voeg nu naar smaak de overige teriyaki saus toe en een limoen om de zalm mee te besprenkelen. Ook lekker; een scheutje sesamolie en een snufje cayennepeper over de salade.

Eet smakelijk!

Rijstbowl met teriyaki zalm en broccoli

Lekker? Probeer ook dit recept voor een heerlijk stoofpotje met rundvlees en donker bier.

 

Dit recept is onderdeel van een samenwerking met de Bewuste Visweek, om duurzame visvangst en verantwoorde viskweek onder de aandacht brengen.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties