logo
RECEPT

Risotto van quinoa met groene asperges

230514154332risottoimage.jpg
INGREDIËNTEN

Risotto een klassiek gerecht. Volgens de traditionele bereidingswijze fruit je eerst een uitje (eventueel met wat knoflook) aan in een beetje olijfolie en bak je vervolgens de ongekookte risottorijst kort mee, zodat alle korrel omringd zijn met een laagje olie. Dan gaat er een fikse scheut witte wijn bij die opgenomen wordt door de rijstkorrels, en vervolgens steeds een soeplepel bouillon, tot de rijst gaar is. Dat principe volgen we in dit recept, alleen koken we geen rijst maar quinoa! Het is natuurlijk ook uit te voeren met risottorijst, maar juist de quinoa maakt het hier origineel. Dit recept is voor twee personen.

 

Graag wil ik hier ook even pleidooi houden voor de biologische citroen. Je gebruikt in deze risotto namelijk de rasp van de schil van de citroen, en reguliere citroenen worden ernstig bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dat bespuiten geldt niet alleen voor citroenen maar eigenlijk voor vrijwel alle groenten en fruit, maar je gebruikt van de citroen in dit geval de schil en niet het vruchtvlees dat veilig verborgen zit. Natuurlijk wordt er niet zoveel gif gebruikt dat het direct schadelijk is voor je gezondheid om groenten en (citrus)fruit te eten omdat daar allemaal strenge richtlijnen voor zijn, maar zelf vind ik het een naar idee dat er gif nodig was om mijn citroen te telen. Biologische landbouw maakt soms ook gebruik van gifstoffen, maar alleen als die ook van nature voorkomen in de natuur. Indien mogelijk gebruikt een biologische landbouwer alternative bestrijdingsmiddelen, door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes in te zetten tegen bladluis – daarom is het ook duurder. Wat je ook kiest: boen de citroen voor de zekerheid goed schoon voor je hem raspt!

Kook de asperges in 7 minuten (check!) gaar en giet af. Laat staan met het deksel op de pan.

 

Snijd de sjalot fijn en pers de knoflook uit. 

 

Boen de citroen goed schoon en rasp de schil eraf. Houd apart. Pers de helft van de citroen uit en bewaar het sap.

 

Verhit een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de sjalot en knoflook kort. Voeg de ongekookte quinoa toe aan de sjalot en knoflook en bak kort mee. Voeg ook de citroenrasp toe.

 

Giet de witte wijn in de koekenpan en roer door tot de vloeistof goeddeels verdampt is. Voeg een soeplepel bouillon toe aan de pan, en roer rustig door. Wanneer het vocht grotendeels verdampt is voeg je de volgende soeplepel toe. Ga door tot alle bouillon is opgenomen. Dit proces duurt 15 tot 20 minuten. Zie het als een zen-momentje; mindfulness achter het fornuis!

 

Als de quinoa gaar is (wat je kunt zien aan een soort letter C die zichtbaar is om de korrels, wat betekent dat de kiemen van de korrels los gaan laten) roer je het citroensap en de helft van de Parmezaanse kaas erdoor. 

 

Serveer de quinoa risotto met de asperges. Strooi de overgebleven Parmezaanse kaas erover en enjoy!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties