Eigenlijk is deze chocoladecake een soort kruising tussen een brood en een cake. Net als bananenbrood is het niet heel zoet, dus als je een echte zoetekauw bent, zoals ik, kun je een plak van deze cake het beste beleggen met vers fruit en/of een drupje honing.
Wat ik er zelf heel lekker aan vind is dat de courgette de cake lekker smeuïg maakt. Qua structuur lijkt het daardoor op brownie – maar dan een stúk gezonder! Bovendien zorgt de courgette ervoor dat je alvast een portie groenten binnenkrijgt, dus vezels & voedingsstoffen. Als dat niet verantwoord is, dan weet ik het ook niet meer.
Ingrediënten choco cake met courgette
Courgette 1 stuks, geraspt
Eieren, 2 stuks
Bakpoeder, 2 theelepels
Havermeel, 200 gram (fijngemale n havermout)
Sojamelk, 200 milliliter
Cacaopoeder, 40 gram
Kokosolie, 80 milliliter (gesmolten)
Honing, 50 milliliter
Zout, snufje
Vanillepoeder of extract, snufje of druppel
Recept voor gezonde chocoladecake
In het recept voor deze gezonde chocoladecake gebruik ik havermeel. Dit kun je heel makkelijk zelf maken door havermout met een keukenmachine, blender of staafmixer te vermalen! Met dit recept maak je een cake die goed is voor 10 – 12 porties.
Ik gebruikte een tulbandvorm omdat dat er leuk uitziet, maar met de hoeveelheden in het recept kun je ook precies één cakevorm vullen. Wel even goed invetten voor je het beslag erin giet!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Rasp de courgette en laat de rasp een kwartiertje uitlekken in een zeef. Zet er iets zwaars op zodat het overtollige vocht er echt uitgedrukt wordt. Even lekker knijpen met je handen kan natuurlijk ook!
- Meng de vloeibare ingrediënten: eieren, sojamelk, kokosolie, honing. Voeg het cacaopoeder toe en roer door.
- Meng de droge ingrediënten: havermoutmeel, bakpoeder, zout, vanillepoeder. Doe vervolgens de droge ingrediënten bij de vloeibare ingrediënten en meng tot een egaal beslag.
- Roer de courgette erdoor.
- Verdeel het beslag over de ingevette bakvorm – ik gebruikte een tulbandvorm.
- Bak de courgettecake 60 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. De taart is klaar als je de vulling volledig gestold is. Dit kun je checken door er een satéprikker in te steken: als daar geen beslag aan blijft plakken als je hem uit de taart haalt is-ie gaar.
- Maak de saus door 4 eetlepels yoghurt los te roeren met een beetje honing. Verdeel over de taart en garneer met een aantal pecannoten.
Eet smakelijk!
Meer bakken? Probeer ook eens zelf een bananenbrood te bakken! Dit zijn mijn drie favoriete varianten:
– Vezelrijk bananenbrood met dadels
– Blueberry bread: bananenbrood met bosbessen
– Slank bananenbrood gemaakt met appel en speltmeel
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
INGREDIËNTEN
-
Courgette 1 stuks, geraspt
-
Eieren 2 stuks
-
Bakpoeder 2 theelepels
-
Havermeel 200 gram
-
Sojamelk 200 milliliter
-
Cacaopoeder 40 gram
-
Kokosolie 80 milliliter (gesmolten)
-
Honing 50 milliliter
-
Zout snufje
-
Vanillepoeder snufje
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
Waar kun je de hoeveelheid van alle ingrediënten vinden?
Ha Yvonne, de hoeveelheden staan rechtsbovenaan de pagina! Zie je ze nu? 🙂