Slanke vis zonder te koken: Ceviche van zeebaars (+ WIN luxe messenset!)
Als er iéts is waar ik van hou, dan is het koken zonder te koken. Dan heb ik het niet over een magnetronmaaltijd (ik heb het over écht voedsel), maar over gerechten die je kunt klaarmaken zonder dat er een fornuis aan te pas komt. Ceviche is zo’n gerecht, dat uitgaat van het principe dat zuren zorgen voor de garing van rauwe vis. Klinkt gek, maar werkt echt. Je snijdt rauwe vis in dunne plakjes of blokjes, die je in een dressing of marinade gebaseerd op citroen- of limoensap legt. De zuren van het citrusfruit zorgen ervoor dat de vis langzaam gaar wordt: Je ziet de randjes langzaam minder doorzichtig worden, wat betekent dat de eiwitten van structuur veranderen. Hetzelfde gebeurt wanneer je een vis gaart in de koekenpan of in de oven.
Wat heel belangrijk is bij het maken van ceviche, is dat je goede scherpe messen gebruikt. Ik mocht de messen proberen waar je nu bij DekaMarkt voor kunt sparen. Wanneer je een filet mét vel gebruikt moet je eerst dat vel verwijderen, wat ik deed met een mes van de spaaractie: het koksmes van Thomas by Rosenthal Group. Omdat dit een mes van hoogwaardige kwaliteit is glijdt het zo door de vis heen. Wel zo handig, aangezien je voor ceviche het liefst zo dun mogelijke plakjes vis snijdt!
Uit het uitgebreide versassortiment van DekaMarkt mocht ik vervolgens de rest van de ingrediënten uitzoeken: verse zeebaars, rode pepers, koriander, rode ui, limoen, citroen… Overigens kun je ceviche maken met elke (stevige) rauwe vissoort. Ik gebruikte ook een stukje zalm, voor de kleur, maar je kunt ook heel goed heilbot, snapper of tonijn gebruiken.
Om het verse assortiment én de messen van de supermarkt uit te proberen mocht ik in De Kookfabriek in Rotterdam koken onder toeziend oog van televisiekok Robert Verweij. Hij deed voor hoe je steak tartare snijdt, ik volgde als prutser met mijn ceviche. Maar goed; het resultaat ziet er nog enigszins oké uit, toch? Met de ingrediënten in dit recept maak je ceviche voor twee personen, goed als voorgerecht.
WINNEN?
Pssst: Wil jij ook zo'n luxe messenset van Thomas by Rosenthal Group winnen? Ik mag er eentje weggeven! Reageer onder dit artikel en laat weten welk gerecht jij als eerste zou maken met je gloednieuwe messenset. Ik maak de winnaar op dinsdag 22 september bekend op Facebook!
Snijd de vis in zo dun mogelijke plakjes met een scherp mes. Lukt dit niet, maak er dan gewoon vistartaar van: zo klein mogelijke blokjes.
Snipper de rode uien.
Hak de verse koriander fijn.
Snijd de pepers in kleine ringetjes.
Pers de citroenen en de limoen uit. Meng het citrussap met de rode ui, koriander, peper en een fikse snuf zout en peper.
Leg de vis in de citrusdressing, en laat minimaal 6 uur marineren en garen in het sap.
Serveer de vis samen met de dressing. Serveer indien gewenst nog met een zeewiersalade, dan kun je het gerecht ook als lunchmaaltijd eten.
INGREDIËNTEN
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties