logo
RECEPT

Snapper van de bbq met Vietnamese dip

280415145105Visbbqimage.jpg
INGREDIËNTEN

Op een onbewoond ei-hei-heiland… At ik vorige week de lekkerste vis die ik ooit heb geproefd. Vers uit de zee, zo op de barbecue. Dat kun je thuis ook prima maken, mits je een lekkere verse vis kunt scoren. Zorg dat de vissoort goed stevig is, zodat hij niet uit elkaar valt tijdens het barbecuen. Ik at snapper, die je in zijn geheel op de barbecue kunt leggen. Vraag de visboer of hij de vis schoon wil maken, zodat je niet zelf alle ingewanden hoeft te verwijderen.

 

Een typisch Vietnamese smaakmaker is een soort specerijenmengsel dat je gebruikt als dip. Het bestaat uit peper, zout en limoensap, eventueel gepimpt met stukjes knoflook of chilivlokken. Het Vietnamese eiland Phu Quoc staat bekend om de peperplantages, dus tijdens mijn scootertripjes over het eiland keek ik mijn ogen uit. Peperplanten groeien langs een soort staken en zien er van een afstandje uit als een soort uit de kluiten gewassen wijnranken. Bij vrijwel elke peperplantage kun je zakjes groene, zwarte en witte peper kopen, en vaak zijn de specerijenmengsel er ook te koop. Geloof me: deze smaakmaker maakt álles hemels. Van vlees, kip, geroosterde groenten tot vis, brood, octopus… Ik zweer het; zelfs karton zou lekker smaken als je het hierin dipt.

 

Eén snapper is genoeg voor 1 of 2 personen als maaltijd, mits je er salade bij serveert, of bijvoorbeeld gekookte aardappels, mais van de barbecue, brood met een dipje, etc.

 

vis, bbq, vietnam, barbecue, snapper

Snijd de snapper in aan de zijkanten, tot op de graat. Besprenkel met wat olijfolie en citroensap, aan beide zijden. Bestrooi indien gewenst met een beetje grof zeezout.

 

Zorg dat de barbecue goed op temperatuur is, zo’n 180 graden Celsius. Rooster de snapper aan beide zijden gaar, tot het velletjes knapperig is en de vis van binnen niet meer doorzichtig is. Mocht je een temperatuurmeter hebben, dan kun je preciezer zijn: de snapper is gaar als de kern zo’n 60 graden Celsius bereikt heeft.

 

Maak de dip door het zout, de peper en het limoensap door elkaar te mengen in een heel klein kommetje. Voeg indien gewenst de chilivlokken toe.

 

Serveer de vis in zijn geheel. Pluk het vlees van de vis voorzichtig van de graat met een vork of met eetstokjes, en doop elk hapje in de dip. Eet smakelijk!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties