INGREDIËNTEN
-
Slagroom 250 milliliter
-
Vanillesuiker 1 zakje (8 gram)
-
Mascarpone 250 gram
-
Amaretto 30 milliliter (een shotglaasje)
-
Koffie 200 milliliter (Fairtrade!)
-
Lange vingers 16 stuks
-
Cacaopoeder of geraspte chocolade, ter garnering
Omdat niemand zin heeft om zes jaar te wachten op z’n toetje, maken we een lekker snelle tiramisu. Wel met écht goede koffie, die met respect voor mens en natuur geproduceerd wordt. Hoe en wat precies? Dat lees je hieronder!
Ingrediënten snelle tiramisu
Voor 8 personen / 8 glazen
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
250 gr mascarpone
30 ml amaretto (1 shotglaasje)
200 ml sterke koffie – Fairtrade natuurlijk!
16 lange vingers
cacaopoeder / geraspte chocolade
Bereidingswijze snelle tiramisu
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
Schep de mascarpone en de amaretto door de slagroom, tot je een lekker lobbig mengsel hebt.
Zet 200 milliliter sterke koffie en laat het even afkoelen.
Vul elk glas met een flinke schep van de mascarpone-slagroom. Doop een lange vinger in de afgekoelde koffie en breek hem in stukjes zodat er eentje in elk glas past.
Schep opnieuw een flinke lepel mascarpone-slagroom in elk glas, zodat je de lange vinger goed bedekt.
Doop opnieuw een lange vinger in de afgekoelde koffie, breek hem in stukjes in elk glas. Verdeel de laatste mascarpone over de glazen.
Maak af met wat cacaopoeder of geraspte chocolade.
Enjoy!
Deze tiramisu maakte ik niet met gewone koffie, maar met Fairtrade koffie. Het is namelijk deze week (van 4 t/m 12 mei) landelijke Fairtrade Week! Voor mij is dat niet anders dan normaal, omdat ik eigenlijk altijd Fairtrade koffie (en thee) drink. Ditmaal gebruikte ik overigens wel een special edition: ‘Coffee to Stay‘. Deze lijn is een samenwerking tussen Peeze (koffiebrander) en Max Havelaar (Fairtrade keurmerk), met aandacht voor het klimaat. Ik hoor je denken: wat heeft het klimaat nou weer met koffie te maken? Nou, meer dan je denkt!
Klimaat & koffie
Vroeger werd koffie verbouwd verbouwd in verschillende gebieden: Robusta koffie groeit in laaggelegen gebieden, Arabica koffie in hoger gelegen gebieden. Omdat de temperatuur op aarde langzaam stijgt en het weer steeds extremer wordt (meer droogte + heftigere regenbuien) heeft het weer steeds meer impact op de koffie oogst. De koffieplant is namelijk nogal gevoelig voor temperatuurschommelingen. Plantages verschuiven naar plekken met betere weersomstandigheden (met ontbossing tot gevolg), of boeren gaan uit nood iets anders verbouwen dat minder geld oplevert terwijl ze daar eigenlijk niet van kunnen rondkomen. Om dit tegen te gaan, én om bewustwording bij o.a. Keniaanse koffieboeren te creëren, is de Climate Academy opgericht. De meer dan 20.000 boeren die hieraan meedoen worden geholpen met omschakelen naar duurzamere energie (zoals zonne-energie) en duurzamere productiemethoden (zoals het kweken van sterkere zaden die beter tegen warmte en ziekten kunnen). Mooi, toch?
De ‘Coffee to Stay’ die ik in dit recept gebruik is 100% Fairtrade koffie die direct is ingekocht bij de boeren die deelnemen aan de eerste Climate Academy. Door deze koffie te kopen, steun je boeren en koop je koffie met toekomst! Ik ben zelf een groot voorstander van Fairtrade producten (duh; anders was ik TEAmwork Tea niet begonnen!), maar als je kennis over Fairtrade handel nog wel wat bijgespijkerd mag worden, kijk dan vooral deze video met een leuke én informatie quiz met presentatrice Veronica, Tess Milne en Twan (van de Opposites): KLIK hier om de video te bekijken!
INGREDIËNTEN
-
Slagroom 250 milliliter
-
Vanillesuiker 1 zakje (8 gram)
-
Mascarpone 250 gram
-
Amaretto 30 milliliter (een shotglaasje)
-
Koffie 200 milliliter (Fairtrade!)
-
Lange vingers 16 stuks
-
Cacaopoeder of geraspte chocolade, ter garnering
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties