logo
RECEPT

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker
INGREDIËNTEN

Hoe bak je (spelt)koekjes als echte professional? Om dat uit te zoeken mocht ik een dagje meelopen met de koekenbakker van mijn nieuwe lievelingssupermarkt Landmarkt, in Amsterdam-Noord. Hier worden namelijk speltkoekjes gebakken die ik zó lekker vind dat ik ervoor naar Amsterdam-Noord fiets. (Mensen, dat is buiten de ring, dat is hemeltergend ver voor mij. Gelukkig is er sinds kort ook een Landmarkt aan de van Woustraat.) In de bakkerij van deze supermarkt werkt Geoffrey, en hij was zo lief om mij een dag in zijn keuken te laten kijken. Voor ik in ga op de speltkoekjes die we maakten wil ik even kwijt waarom ik Geoffrey geweldig vind.

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

Tijdens het rollen van onze koekjes vertelt Geoffrey me hoe hij ruim twee jaar geleden in de bijstand zat – hij heeft wat ik in politiek correcte bewoordingen ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ zou noemen. Via een project van De Koeckebackers (ik verzin dit niet) kwam hij terecht bij Landmarkt, waar hij samen met een aantal anderen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ weer een uitdaging kreeg. Hij vond het geweldig om weer aan het werk te zijn, en ging nooit meer weg.

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

Zijn taken bestaan o.a. uit het op maat snijden van de ontbijtkoek en die in zakjes doen; het maken, bakken en snijden van de boterkoek; en natuurlijk het bakken van de speltkoekjes. Voor de koekjes maakt hij zelf het beslag, volgens onderstaand recept. Vervolgens maakt hij er lange dunne rolletjes van, die een dag moeten rusten in de koelkast. De boter, die door het kneden en rollen wat zachter wordt, wordt door die rusttijd weer hard, wat ervoor zorgt dat de rollen makkelijker tot koekjes te snijden zijn.

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

De rollen snijden we samen tot koekjes, met een mes dat Geoffrey heeft geleend van de kaasafdeling. Terwijl ik dit mega-mes als een pro hanteer (ha!) vertelt hij honderduit. Hoe zijn inmiddels overleden moeder een bepaald type koeken van Landmarkt eigenlijk te groot vond (“Het is bijna een maaltijd! Dat is teveel om ’s avonds als koekje bij de koffie te nemen!”) en hoe hij dat in de groep gooide als feedback. De koeken werden toen iets kleiner gemaakt, en zijn moeder was in haar nopjes.

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

Het is mooi om te zien hoe Geoffrey alles onder controle heeft, zo lang de zaken maar op zijn manier gaan. Ik zie dat hij op zijn plek is – en dat maakt de koekjes gewoon nóg iets lekkerder. Ga ze halen dus, die koekjes! Oh, en doe Geoffrey de groetjes 🙂

Of maak ze zelf, volgens dit recept.

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

Ingrediënten speltkoekjes

250 gram speltmeel

1 eetlepel bakpoeder

100 gram suiker

80 gram roomboter

125 gram ei (2 stuks)

1 el koud water

2 el pitten/zaden (pompoen/zonnebloempitten)

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

Bereidingswijze speltkoekjes

Meng alle ingrediënten door elkaar, door het te kneden in een mixer met een deeghaak, of met je handen. Dit duurt even, maar je krijgt er wel lekker gespierde onderarmen van!

Rol een bal van het deeg.

Rol de deegbal in dunne worsten, van ongeveer 1,5 centimeter doorsnede. Dit doe je door een klein balletje deeg te pakken en het met je handen heen en weer te rollen terwijl je erop drukt; het wordt vanzelf een langwerpige worst.

Maak worsten van je deeg tot alles op is (ik maakte er vier) en leg die op een plaat. Laat de plaat minimaal een nachtje in de koelkast staan.

Haal de koekjesworsten uit de koelkast en snijd er plakjes af; dit worden je koekjes.

Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede ovenplaat. Let op: ze spreiden een heel klein beetje uit, dus legt ze niet al te dicht op elkaar!

Bak ze 15 minuten in de oven op 170 graden Celsius.

(Spelt)Koekjes bakken met een echte koekenbakker

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Wendy Noël-van Der Post says: 4th mei 16 10:00 am

    Bedankt voor ’t lekkere recept. Ik ben de koekjes nu aant bakken met de kids. Wat ik me afvroeg: moeten er geen krenten, rozijnen of cranberries in? Dat lijkt zo op de foto? Groetjes, Wendy

    • Claartje says: 4th mei 16 10:00 am

      Hoi Wendy, dat klopt! Jeffrey maakte een aantal variaties: soms met hazelnoten en pure chocola, soms met pompoenpitten en cranberry. Als je houdt van cranberry of rozijnen zou ik die dus vooral toevoegen! Met de hoeveelheden van dit recept lijkt 75 – 100 gram fijn gehakte rozijnen me een goed hoeveelheden. Succes!