
INGREDIËNTEN
Voor de stamppot
Voor de plantaardige kruidenboter
Een klassiekertje, deze stamppot! Alleen is een stamppot zonder rookworst, spekjes of jus vaak wat saai of droog – vind ik zelf. Dat is een probleem dat ik als flexitariër natuurlijk moet oplossen. Ook mijn veganistische vrienden willen graag een lekker smeuïge stamppot op tafel zetten, dus ik bedacht een truc die volledig plantaardig is! Komt ie: maak een 100% plantaardige (vegan) kruidenboter! Serveer de stamppot met een goede lik kruidenboter, die heerlijk smelt in het kuiltje in het midden. Geen jus nodig, geen rookworst nodig als smaakmaker. Een behoorlijk goed idee, al zeg ik het zelf!
PS: die vegan kruidenboter maak je heel makkelijk zelf, door margarine te mengen met verse of gedroogde kruiden. Kind kan de was doen!
Voor de stamppot
Voor 3/4 personen als hoofdgerecht
1,5 kilo kruimige aardappel
4 preien, in ringetjes
scheut plantaardige melk
100 gram amandelen, geroosterd
Voor de vegan kruidenboter
10 eetlepels plantaardige margarine
4 eetlepels gedroogde kruiden (zoals: oregano, tijm, rozemarijn)
Bereidingswijze
Begin met het maken van de vegan kruidenboter.
Meng 10 eetlepels margarine met de kruiden. Ik ging voor een mengsel van oregano, tijm en rozemarijn. Je kunt hier verse kruiden voor gebruiken, maar gedroogde kruiden zijn meestal makkelijker voor handen. Ook prima! Op de foto zie je dat ik kies voor het groene bakje Becel Pure, omdat die 100% palmolievrij is. Wist je trouwens dat margarine eigenlijk bijna altijd plantaardig (dus vegan) is?
Voeg ook een flinke snuf zout toe aan de kruidenboter.
Schep de kruidenboter in een vel plasticfolie, zodat je er een worst van kunt draaien. Op de foto’s hieronder zie je hoe ik dat doe.
Stap 1: Leg een vel plasticfolie in een langwerpig bakje. Schep de kruidenboter erin. (Het bakje helpt om vast een beetje vorm te geven aan de boter.)
Stap 2: Vouw het plasticfolie voorzichtig dicht, zodat je een worstje krijgt.
Stap 3: Draai de zijkanten aan, zodat de worst stevig en rond wordt.
Stap 4: Leg de kruidenboter 15 minuten in de vriezer. Daarna kun je de boter in de koelkast bewaren tot je hem gaat gebruiken!
Lees ook: zelf brood bakken & (vegan!) truffelboter maken
Maak nu de stamppot.
Kook de aardappelen gaar in een pan met ruim water. Tip: ik laat de schil meestal zitten, omdat vlak onder de schil de meeste voedingsstoffen zitten. Wanneer je bang bent voor bestrijdingsmiddelen die wellicht in de schil achter zijn gebleven, is het misschien een idee om biologische aardappelen te kopen.
Giet de aardappelen af en laat staan (in de pan, deksel erop) tot gebruik.
Bak de ringetjes prei in een koekenpan, tot ze zacht beginnen te worden.
Stamp de aardappelen tot een puree samen met de prei. Voeg eventueel een scheutje (plantaardige) melk toe om de stamppot iets smeuïger te maken.
Serveren maar!
Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de fijn gehakte amandelen erover.
Haal de kruidenboter uit de vriezer. Het mooie is dat je margarine prima kunt snijden, ook al komt het direct uit de vriezer. Snijd per persoon 1 of 2 plakjes kruidenboter af. Ik snijd doorgaans gewoon door het plastic heen, zodat de ‘kruidenboter-worst’ mooi stevig blijft. De plastic randjes verwijder ik daarna per plakje.
Leg de plakjes kruidenboter bovenop de stamppot, zodat ze vanzelf smelten.
Eet smakelijk!
– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel. Bedankt voor jullie input en informatie! –
INGREDIËNTEN
Voor de stamppot
Voor de plantaardige kruidenboter

Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties