logo
RECEPT

Sticky toffee cake – hét geheim voor kleffe cake! | Bakken – Foodness.nl

Sticky toffee cake - hét geheim voor kleffe cake! | Bakken - Foodness.nl
INGREDIËNTEN

Het geheim voor zo’n echte plakkerige en smeuïge sticky toffee cake? Gebruik (een deel) olie in plaats van boter! Om wel zo’n lekkere roombotersmaak te houden, gebruik ik olie van Brassica. Dit is olie die gemaakt wordt van koolzaad. Wist je dat koolzaad in Nederland verbouwd wordt, en dat koolzaadolie bomvol goede omega-3 vetten zit? Je kunt deze olie op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld olijfolie; in saladedressings, om in te bakken, of dus om een cake lekker smeuïg mee te maken. De olie met botersmaak is lekker om vlees, vis of zoetigheden mee te bakken. Brassica koolzaadolie koop je gewoon bij de supermarkt!

Voor deze sticky toffee cake gebruikte ik naast koolzaadolie een soort suiker die misschien niet iedereen in de kast heeft staan: kokosbloesemsuiker. Mocht je dat niet hebben (of te duur vinden) dan is gewone donkere basterdsuiker een prima vervanger.

Sticky toffee cake - hét geheim voor kleffe cake! | Bakken - Foodness.nl

Ingrediënten sticky toffee cake

(voor 1 standaard cakevorm, ongeveer 12 porties)

Voor de cake:
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr margarine
40 ml Brassica koolzaadolie met botersmaak
250 gr suiker (kokosbloesemsuiker of donkere basterdsuiker)
1 ei

Voor de icing:
2 eiwitten op kamertemperatuur
500 gram poedersuiker
2 druppels citroensap 

Bereidingswijze

Maak eerst de cake:
Meng de droge ingrediënten in een kom: suiker + bakmeel.

Sticky toffee cake - hét geheim voor kleffe cake! | Bakken - Foodness.nl

Ingrediënten voor de cake

Maak een kuiltje in de kom, waar je de olie en het ei in giet. Roer goed door met een vork of lepel. Voeg daarna de margarine toe en meng goed. Ik gebruikt een vork, zodat ik alles echt lekker door elkaar kon prakken.

Sticky toffee cake - hét geheim voor kleffe cake! | Bakken - Foodness.nl

Het cakebeslag

Vet de cakevorm in met olie, zodat de cake straks niet vast plakt aan de vorm. Schep het beslag in de cakevorm.

Bak de cake in een uur op 150-160C, indien mogelijk afgedekt met aluminiumfolie. Houd de cake ook na het bakken afgedekt om uitdrogen te voorkomen. Nog beter: bedenk de cake met een laagje icing, dat ook helpt om uitdrogen te voorkomen! Let op: laat de cake eerst volledig afkoelen, voordat je met de icing aan de slag gaat!

 

Maak de icing:
Splits de twee eieren, als je dat nog niet gedaan hebt. De dooiers heb je niet nodig, alleen de eiwitten gebruik je. Zorg dat de dooier heel blijft: als die kapot gaat en het eigeel bij het eiwit komt, dan kun je het eiwit niet meer opkloppen! Was vervolgens een mengkom af met afwasmiddel, of spoel hem schoon met water met citroensap: als er ook maar een spoortje vettigheid in de kom zit wordt je eiwit niet stijf…

Klop nu de twee eiwitten in de schone kom tot een stevige massa, terwijl je de poedersuiker beetje bij beetje toevoegt. Gebruik hiervoor een mixer! Let op: het duurt een minuut of zes (afhankelijk van je mixer) voordat je eiwit steviger en wit wordt. Heb dus geduld.

Klop tot de icing de gewenste structuur heeft. Zodra eiwit begint te glanzen is het stijf genoeg om te gebruiken, maar als je graag iets steviger icing hebt blijf je nog een minuutje langer door kloppen.

Voeg nu het citroensap toe. Bewaar de icing tot gebruik in de koelkast; daar wordt het iets steviger van, wat ik prettig vind. Gebruik je een spuitzak, dan kun je de icing het beste eerst in de spuitzak doen en die daarna in z’n geheel in de koelkast leggen.

Serveren:
Verdeel de icing over de cake. Serveer met vers fruit of – z0als ik – met rood fruit uit de diepvries. Eet smakelijk!

Sticky toffee cake - hét geheim voor kleffe cake! | Bakken - Foodness.nl

– Voor dit artikel heb ik samen gewerkt met de experts van Brassica, om koolzaadolie onder de aandacht te brengen bij jullie. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties