logo
RECEPT

Sweet potato bread: cake met zoete aardappel

Sweet potato bread: cake met zoete aardappel
INGREDIËNTEN
Voor de cake
Voor de karamel

Hoe eet jij je groenten het liefst? Ik weet het antwoord wel op die vraag: in een cake natuurlijk! Deze cake maak je met zoete aardappel. Twee stuks maar liefst! Dat maakt het bijna een salade – toch? Overigens gebruikte ik gewoon lekker suiker en (volkoren) bloem in dit recept. Daar gaan we namelijk niet dood aan, jongens. De zoete aardappel prakte ik tot moest met wat plantaardige (haver)melk, waar je ook prima koemelk kunt gebruiken als je dat makkelijker vindt. Ik probeer minder dierlijke producten te gebruiken, maar bedacht vervolgens dat ik karamel wilde maken van gecondenseerde melk – dus uiteindelijk is de cake toch niet zo plantaardig. Ach ja!

De truc voor het maken van karamel van gecondenseerde melk, is kort: geduld. Je zet het metalen blikje gecondenseerde melk (zonder deksel, dus open!) in een pan met een laagje kokend water. Het water moet niet in het blikje melk spatten, maar de pan moet ook niet droog koken. Nu breng je het water zachtjes aan de kook, en laat je het ongeveer 1,5 uur staan. Ja, echt. Langzaam begint de gecondenseerde melk dan steeds goudkleuriger en donker te verkleuren. Haal de karamel van het vuur zodra je de kleur goed vindt. Pas op: het is GLOEIEND heet, dus weerhoud jezelf ervan om te snoepen! (I learned the hard way…)

Sweet potato bread: cake met zoete aardappel

Ingrediënten sweet potato bread

Voor 1 cake (cakevorm lengte 26 cm), oftewel 12 porties

Voor de cake:
2 zoete aardappel (of 1 hele grote)
80 ml (plantaardige) melk
100 gram suiker (of 10 gram stevia)
2 eieren
100 ml kokosolie
1/2 theelepel vanille-extract
1 theelepel koekkruiden
180 gram (volkoren) bloem
1 theelepel bakpoeder

Voor de karamel:
1 potje gecondenseerde melk

Bereidingswijze sweet potato bread

Maak eerst de zoete aardappels. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Prik een paar gaatjes in de schil van de zoete aardappel(s) en leg ze midden in de oven, op een rekje. Rooster minstens 60 minuten, tot de aardappel zacht is van binnen. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de grootte van je aardappel en je oven – bij mij duurde het bijna 75 minuten!

Maak nu de karamel. Zet het metalen blikje gecondenseerde melk (zonder deksel, dus open!) in een pan met een laagje kokend water. Het water moet niet in het blikje melk spatten, maar de pan moet ook niet droog koken. Breng het water zachtjes aan de kook, en laat ongeveer 1,5 uur op het vuur staan. Ja, echt. Langzaam begint de gecondenseerde melk dan steeds goudkleuriger en donker te verkleuren. Haal de karamel van het vuur zodra je de kleur goed vindt.

Zet de oven iets zachter als je de zoete aardappel eruit haalt: op 180 graden Celsius. Maak nu het beslag voor de cake. Eerst lepel je de zachte zoete aardappel uit de schil. De schillen heb je niet nodig.
Voeg de melk toe en stamp de zoete aardappel fijn tot een soort puree. (Ik vind het zelf lekker om die puree vrij grof te houden, maar dat is persoonlijk!) Voeg vervolgens de suiker, eieren, kokosolie, vanille en koekkruiden (of kaneel) toe. Meng met een vork of garde tot een glad mengsel.
Roer dan beetje bij beetje de droge ingrediënten door het beslag: bloem + bakpoeder + snufje zout. Je kunt hiervoor ook een mixer gebruiken.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten. Check of het midden van de cake gaar is door er een tandenstoker in te steken. Als er nog deeg aan plakt als je tandenstoker uit de cake trekt, moet het nog iets langer in de oven.

Laat de cake minstens een half uur afkoelen, net als de karamel. Giet de karamelsaus over de cake. Maak af met wat walnoten.

ENJOY!

Sweet potato bread: cake met zoete aardappel

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties