logo
RECEPT

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle
INGREDIËNTEN
Voor de bodem
Voor de vulling
Voor de salted caramelsaus
Voor de topping

Bereid een ultiem zondig driegangendiner, was de opdracht. Samen met medefoodbloggers Annemiek van Keukenliefde en Suzanne van Puursuzanne vormde ik ‘Team Comfort’ en streed ik tegen het andere team, ‘Team Healthy’ in een heuse foodblogger battle, georganiseerd door Kenwood. Kat in het bakkie, natuurlijk. Want ‘comfort food’ gaat het natuurlijk dík winnen van ‘healthy food’.

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Natuurlijk is gezond eten belangrijk – ik zal nooit iets anders beweren – maar wie 80 procent van de tijd gezond eet moet die andere 20 procent van de tijd lekker cheesecakes maken. Vind ik. Dus hierbij een recept voor witte chocolade cheesecake met een bodem van Bastognekoeken en een compote van cranberry’s en salted caramel. Graag gedaan. Omdat ik nog steeds een vrij luie taartenbakker ben grijp ik alle hulp aan die ik kan krijgen. Toen Kenwood me vroeg of ik de supersonische nieuwe keukenmachine Chef Titanium wilde proberen, twijfelde ik dus geen seconde. Kom maar door! Dat betekent namelijk dat ik de Bastognekoekjes in een seconde (oké, een minuut) verpulver tot kruim met het Foodprocessor opzetstuk dat ik bovenop de Chef Titanium kan schroeven, dat ik mijn roomkaas met gesmolten chocola niet zelf door elkaar hoef te kloppen en dat ik fantastische chocoladekrullen kan raspen met opnieuw het Foodprocessor opzetstuk. Hulde!

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Wie vaak bakt weet dat het met sommige recepten en bereidingen vrij nauw komt (meringue, brooddeeg) en dan is het heel prettig als je een machine hebt die je consequent helpt in de bereiding. Met zijn 1500 Watt aan vermogen kan de Chef Titanium heel, héél veel hebben; noten verpulveren in de standaard bijgeleverde blender bijvoorbeeld, of drie uur lang eiwitschuim in beweging houden. Niet voor niets gebruiken ook professionele chefs zoals Peter Lute (Die ons ook een workshop gaf, overigens. Ha, had ik al gezegd dat ik écht een rotbaan heb?) ook Kenwood machines in hun restaurantkeukens. Dat ook restaurants deze apparatuur gebruiken is voor mij een teken dat het écht goed spul moet zijn; nergens worden keukenmachines intensiever gebruikt dan daar. Een investering in zo’n machine is er dus eentje voor de lange termijn – en aangezien het nogal een investering is, mag dat ook wel. Even sparen, maar dan heb je een vriend voor het leven.

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Mijn mede-teamleden hebben trouwens ook goed hun best gedaan. Suzanne van Puursuzanne maakte het voorgerecht voor ons 3-gangenmenu: blini’s met avocadocrème en gerookte zalm. Mooi he? Annemiek van Keukenliefde ging los met de vleesmolen (een opzetstuk voor de Chef Titanium) en maakte zelf kalkoengehakt om haar meatloaf mee te maken. Mijn cheesecake is het toetje. Best een te gek menu, toch? Als je vindt dat wij moeten winnen van team Healthy (En dat moeten we! Mijn eer staat op het spel!) stem dan op mijn team, Team Comfort! Dat kan hierrrr.

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Bereidingswijze cheesecake

(voor 10-12 personen)

Vet de randen van de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Maak de bodem. Maal de Bastognekoeken fijn in de Chef Titanium met het Foodprocessor opzetstuk, dat je bovenop de keukenmachine klikt. Maal de koekjes tot je een fijn kruim hebt. Ik gebruikte de puls functie, dan kun je heel gecontroleerd malen – ik vind het lekker als mijn kruim nog een klein beetje grof is en een bite heeft, dus ik wil het niet fijn malen tot het de structuur heeft van poedersuiker.

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Meng het koekkruim met de roomboter.

Druk het mengsel voor de bodem aan in de springvorm. Ik gebruik zelf het liefst mijn handpalmen om dat te doen.

Maak nu de vulling. Laat de gelatineblaadjes weken in een bakje koud water. Knijp ze uit en laat ze vervolgens oplossen in een heel klein beetje heet water. Blijf roeren tot de blaadjes volledig zijn opgelost.

Smelt de chocolade samen met de slagroom au bain marie: in een metalen kom die je op een kom met zachtjes kokend water zet. Blijf roeren tot de twee volledig zijn gemengd. Roer de opgeloste gelatine ook door het chocolademengsel.

Doe de roomkaas in een mengkom. Om de vulling goed te mengen kun je je eigen spierkracht en een vork of garde gebruiken, maar voor een optimaal glad en klontvrij resultaat gebruikte ik mijn Kenwood Chef Titanium met de flexiklopper: een soort mixer met een rubberen rand. Voeg al kloppend langzaam het witte chocolademengsel toe en blijf eerst op een lage snelheid kloppen tot alles enigszins gemengd is. Mix vervolgens nog 1 a 2 minuten op hoge snelheid, zodat je alle klontjes uit het beslag slaat.  

Giet het mengsel voor de vulling over de bodem. Strijk glad. Oh, en vergeet de spatel niet af te likken. Héél belangrijk!

Laat de cheesecake tenminste 6 uur opstijven in de koelkast – liefst een nachtje.

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Maak de topping. Dit kun je ook een dag van tevoren doen, nadat je de cheesecake in de koelkast hebt gezet!

Maak eerst de salted caramel saus door de gecondenseerde melk ongeopend (dat is belangrijk: NIET open maken!) twee uur lang in een pannetje au bain marie te verwarmen. Laat het water zachtjes koken en het blikje gewoon in het pannetje staan. Laat het blikje even afkoelen (dat wordt heet door het kokende water!) en maak het voorzichtig open. Tadaaa: karamel! Roer er voorzichtig een theelepel grof zeezout doorheen. Laat afkoelen om de saus steviger te laten worden.

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

Maak de cranberrycompote door de bessen in een steelpannetje te laten sudderen met een glas water en de suiker, tot ze barsten. Roer af en toe door met een houten lepel en plet de bessen nog wat meer, tot je na 10-15 minuten een soort dikke jam met grove stukken cranberry hebt. Laat even afkoelen.

Rasp de witte chocola voor de topping grof met een rasp. Ik gebruikte uiteraard mijn supersonische keukenmachine. Als je ‘m toch hebt kun je ‘m net zo goed voor alles gebruiken. Toch? Met de grove rasp die je krijgt bij het Foodprocessor opzetstuk rasp je mooie halve krullen van de chocola.

Schenk de salted caramel saus over de taart. Leg in het midden een hoopje van de cranberry compote. Maak af met de witte chocoladekrullen.

Enjoy!

Taartje van Claartje #12: Witte chocolade cheesecake met cranberry | Kenwood Xmas battle

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties