logo
RECEPT

Tahoe (Ta-wat?!) met pittige marinade van sambal en ketjap

231015214629Tahoeimage.jpg
INGREDIËNTEN

Vegetariër Wil heeft jarenlang geen idee wat ze er mee aan moet: tahoe. Wat is het eigenlijk? Wil: "Een eiwitrijk alternatief voor vlees, gemaakt van sojabonen, ook wel sojakaas genoemd. En daarnaast rijk aan vitamine B en calcium. Prima, maar wat moet ik er mee? Het heeft namelijk he-le-maal geen  smaak. Niets, nada, noppes. 

 

In de pindasaus

In mijn vroeg-vegetarische periode, in de jaren tachtig, probeer ik het nog wel eens. Ik koop dan een blok tahoe, bak het in stukjes in de koekenpan en probeer het lekker te vinden. Maar dat lukt niet echt; er zit geen kraak of smaak aan. Ik probeer het nog eens door kleine stukjes toe te voegen aan de pindasaus of aan een pittige tomatensaus. En de sauzen zijn best lekker, maar of die tahoe daar nou zo veel aan bijdraagt… ik weet het niet. 

 

tahoe, recept, wil, pittig, soja kaas, tofu,

 

Met een smaakje

Jaren lang schrap ik de tahoe uit mijn dieet. Pas als de eco-supermarkten het in het assortiment hebben met  diverse pittige smaakjes probeer ik het weer eens, en dan smaakt het uitstekend. Maar het blijft wel een beetje knagen: hoe kan het dat de tahoe van de eco-supermarkt wel lekker is en ik het zelf niet kan klaarmaken. Dat moet ik toch ook kunnen?

 

Pittig

Maar hoe krijg ik die tahoe lekker? Ik duik de keuken in en begin niet kinderachtig. Ik verzamel gewoon alle pittige smaken die ik kan vinden bij elkaar: knoflook, sambal, azijn, ketjap, uien. En ga dan experimenteren. Om een lang verhaal kort te maken: de uitkomst is een verrassend mengsel dat wel degelijk smaak blijkt te geven aan de tahoe. Sinds ik dit mengsel ken heb ik altijd een blok tahoe in huis (het is ook nog eens lang houdbaar) en eet ik het regelmatig. Ook eens proberen?

 

Dit recept is voor 2 personen. Serveer met zilvervliesrijst (reken 75 gram per persoon).

Snipper de ui en bak deze in een paar eetlepels olie glazig.

 

Vermeng de ui met de uitgeperste knoflook, de sambal, ketjap, azijn, zout en peper. Goed doorroeren.

 

Bak in een andere pan de blokjes tahoe bruin in een paar eetlepels olie.

 

Zet het vuur laag en vermeng de blokjes met de saus. Nog heel even op een laag vuur laten staan zodat de saus een beetje in de tahoe trekt en dan serveren.  

 

Eet smakelijk!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties