logo
RECEPT

Tiramisu met zuivere koffie

161015121852blauwgrasimage.jpg
INGREDI√čNTEN

Als je zoveel toetjes eet als ik, kun je maar beter zorgen dat ze een beetje verantwoord zijn. Mijn tiramisu maak ik daarom niet met mascarpone, maar met magere kwark. Hoewel de lange vingers die je normaliter in tiramisu doet niet eens zo ontzettend ongezond zijn – ze bestaan immers vooral uit lucht – kun je ze ook prima vervangen door een laagje havermout. Dit recept is goed voor 4 porties.

 

fairtrade, original, fair, trade, tiramisu, eerlijk, toetje, gezond, slank, foodness

 

Wat vrij essentieel is in tiramisu, is goede espresso. Normaal week je daar de lange vingers in, maar in dit geval doen we dat dus met de havermout. Zorg dat je zuivere koffie gebruikt: letterlijk en figuurlijk. Vorige week kreeg ik nieuwe koffiecapsules van Fair Trade Original opgestuurd, en die heb ik voor deze tiramisu gebruikt. De Dark Roast espresso geeft een prettige pittige smaak en – niet onbelangrijk – ruikt zo lekker dat ik het niet kon laten om een tijdens het bereiden van de tiramisu twee kopjes koffie achterover te slaan. Persoonlijk houd ik vooral van americano’s: espresso waar je heet water bij doet. Vanwege het toevoegen van het hete water gebruik ik graag een espresso met een donkere, zware smaak. De Dark Roast komt daar aardig in de buurt en is mijn lievelings, maar ook de smaakvarianten Lungo en Medium Roast smaken geven een volle, rijke espresso. Nu nog een fatsoenlijke koffiemachine op mijn aanrecht thuis, zodat ik niet meer naar kantoor hoef om koffie uit cupjes uit te proberen. Die gaat op de to do list!

 

Tip: De nieuwe koffiecapsules kun je gratis aanvragen en proberen via de website www.heerlijkheidstest.nl. Als je na het proeven een review achterlaat op de site kun je namelijk een heel jaar lang gratis koffie drinken. Hallo cafeïneboost!

Week de havermout met de espresso en, indien gewenst, de Amaretto. Laat 10 minuutjes staan.

 

Klop de kwark los met de vanille essence en de honing.

 

Roer de agar agar los met een eetlepel kokend water (je hebt maar heel weinig agar agar nodig: 2-3 gram is voldoende!) tot het oplost. Roer de agar agar vervolgens door de kwark – dit zorgt ervoor dat de kwark straks stijver wordt. Eigenlijk hoeft agar agar niet op de stijven in de koelkast (het wordt al stijf op kamertemperatuur), maar zelf vind ik het lekker als tiramisu een beetje koel is. Kies dus zelf of je hem in de koelkast wil zetten of niet!

 

Verdeel een laagje kwark over de bodem van een schaal. Je gebruikt nu 1/3 van de kwark. Ik gebruikte een schaal van ongeveer 10 centimeter breed, 15 centimeter lang en 5 centimeter diep. 

 

Verdeel vervolgens de helft van de koffie-havermout over de kwark. Spreid het goed uit, zodat de laag overal ongeveer even dik is. Bestrooi indien gewenst met een beetje extra cacaopoeder.

 

Hier verdeel je opnieuw 1/3 van de kwark over.

 

Nu volgt een laagje met de laatste helft van de havermout.

 

Eindig met de laatste laag kwark en bestrooi de kwark met het cacaopoeder.

 

Zet de tiramisu in de koelkast en laat het minimaal 3 uur opstijven. 

 

Eet smakelijk!

 

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties