logo
RECEPT

Tortilla met Opperdoezer aardappel

170215163018aardappelimage.jpg
INGREDIËNTEN

Power to the pieper! Als een reclamecampagne bedacht om de aardappel eens in het zonnetje te zetten, zo'n slogan heeft, dan moet je er toch wel fan van zijn? Ook al worden foodbloggers belachelijk gemaakt in de bijbehorende video, ik kan er behoorlijk om grinniken. Want inderdaad: broccoli-tarwegrassapjes zijn niet te drinken. Maar laten we wel wezen: ookal was chiazaad ooit bekender als vogelvoer, het bevat gewoon verdomd veel gezonde vetten, óók voor mensen. Net als sesam- en hennepzaden, of bijvoorbeeld pompoenpitten. Gezonde voeding hoeft niet uit een bergdorpje aan de andere kant van de wereld te komen, en een gebalanceerd dieet is echt niet zo ingewikkeld. Ook dicht bij huis kunnen we genoeg gezonds vinden. Van boerenkool en appels tot ehh, aardappels dus.  

 

Tegenwoordig zijn het vooral zoete aardappels die bekend staan als gezond, maar eigenlijk bevatten ze vooral meer betacaroteen dan hun niet-zoete broertje. De gewone aardappel is dus ook een prima bron van koolhydraten, hoewel sommige foodbloggers van mening zijn dat zoete aardappel 'langzamere' koolhydraten bevat dan de gewone aardappel, wat betekent dat je langer een verzadigd gevoel houdt. De glycemische index van zoete aardappel is inderdaad lager dan die van gewone aardappel, maar met 50 nog steeds niet heel laag. Ach, wissel ze gewoon lekker af! Hierbij drie rassen aardappels die je mischien nog niet kende:

 

– Probeer bijvoorbeeld de Opperdoezer aardappel eens, die met de hand worden gerooid rondom het West-Friese dorp Opperdoes (dat ligt in Noord-Holland). Het is een vastkokende aardappel, dus geschikt om te bakken – zoals in de tortilla uit dit recept. Deze tortilla is voldoende als lunch voor 2-3 personen, of als borrelhapje voor 15 stukjes.

 

– Ook andere soorten Hollandse aardappel proberen? Kijk eens uit naar Eigenheimers (ook uit Noord-Holland), die kruimig en smaakvol zijn en het goed doen in puree of stamppot.

 

– Een andere aanrader is Vitelotte noir (ook wel zwarte truffelaardappel genoemd): een vergeten groente met donkerpaarse schil. Smaak is een beetje nootachtig en ietwat zoet. Truffelaardappel komt niet oorspronkelijk uit Nederland, maar wordt tegenwoordig geteeld in Zeeland en in Limburg en is lekker (en mooi) in salades! Verkrijgbaar vanaf oktober/november. 

Schil de aardappels. Snijd de aardappels (ongekookt) in lekker dunne plakjes, bijvoorbeeld met een kaasschaaf of met een goed scherp mes.

 

Verhit een eetlepel olijf- of kokosolie in een koekenpan en bak de aardappelplakjes 10-15 minuten aan. Ze hoeven niet goudbruin te worden, alleen beetgaar. Bak na 3 minuten ook de lenteui mee.

 

Kluts de eieren los met de oregano en een flinke snuf zout en peper. 

 

Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in een ovenbestendige pan of ovenschotel, samen met de lenteui. Verdeel het ei-mengsel erover. Zet de pan of schotel 5-6 minuten onder een hete grill of bak het minimaal 10 minuten in een hete oven (220 graden Celsius). Als de bovenkant van de tortilla goudbruin verkleurt is hij klaar.

 

Laat minimaal 5 minuten afkoelen en snijd in punten of kleine blokjes. Eet smakelijk!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties