logo
RECEPT

Ultieme tosti: Old Amsterdam kaas, gekarameliseerde ui & perzik

old amsterdam tosti
INGREDIËNTEN
Voor de tosti's
Voor de gekarameliseerde ui

Dit is mijn ultieme tosti, en die titel krijgt hij natuurlijk niet zomaar. Ik zou kunnen zeggen dat het recept een aantal geheime ingrediënten heeft, maar aangezien ik het recept hieronder deel zou het onhandig zijn als ik die ingrediënten écht geheim zou houden. Waar het ‘m meer in zit, is een slimme pairing van ingrediënten en smaken.

Wat is pairing?

Wanneer je verschillende smaken en ingrediënten op de juiste manier combineert, komen ze veel beter tot hun recht. Een product dat zich heel erg goed leent voor leuke pairings is kaas. Niet toevallig het belangrijkste ingrediënt van deze tosti!

Ik koos natuurlijk voor de oude kaas van Old Amsterdam kaas omdat die zo’n fantastische sterke umami smaak heeft, en ik houd van de subtiele rijpingskristallen in de oude kaas van dit merk. Ook in de nieuwe roomkaas (die lekkere romigheid geeft aan je tosti) van Old Amsterdam zitten snippers oude kaas, dus hartig en umami zijn al sterk vertegenwoordigd in deze tosti. Wat zet je daar tegenover?

De perzik verraadt het al: zoet! Het filmende en hartige smaakprofiel van de kaas komt nog veel beter tot uiting waneer er een frisse, zoete vrucht tegenover staat. Daarom voeg ik kleine stukjes perzik toe aan de tosti. Maarrrrr het kan nog spannender: ik wilde ook een zoet-zuurtje toevoegen. De gekarameliseerde ui maakte ik met een beetje appelazijn, waardoor je tosti frisser en minder zwaar wordt. Probeer het maar eens!

old amsterdam tosti

Ingrediënten ultieme tosti

Voor 2 tosti’s (lunch porties) 

  • 1 perzik, in dunne plakjes
  • 4 sneetjes (zuurdesem) brood
  • 6 eetlepels Old Amsterdam roomkaas (bieslook)
  • 50 gram Old Amsterdam kaas, in dunne plakjes gesneden

Voor de gekarameliseerde ui

  • 1 zoete ui
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1/2 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel suiker

tosti

Bereidingswijze tosti met perzik

Stap 1.
Maak eerst de gekarameliseerde ui. Snijd de zoete ui (het kan ook prima met een gewone ui hoor!) in tweeën, en daarna in halve ringen. Smelt de boter in een klein steelpannetje. Laat de ui ringen op half hoog vuur smoren in de boter, en doe de appelazijn en suiker erbij. Laat minstens 5 minuten smoren – 10 minuten mag ook. Roer af en toe om. Houd apart.

Stap 2.
Besmeer twee boterhammen dik met de roomkaas. Verdeel de plakjes Old Amsterdam kaas, stukjes perzik en de gekarameliseerde ui erover. Leg de twee andere boterhammen erbovenop, druk goed aan.

Stap 3.
Besmeer buitenkant van het brood met boter of margarine.
Bak de tosti goudbruin in pan of grillijzer.

Snijd doormidden en serveer direct.

old amsterdam tosti

Dit artikel is onderdeel van mijn ambassadeurschap voor Old Amsterdam.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties