logo
RECEPT

Vega Afghaanse groentesoep (havij) met linzen en verse kruiden

Afghaansesoep_uitgelicht
INGREDIËNTEN
Kruiden
Voor de soep

Wat sommige mensen zien als bedreiging, zie ik persoonlijk als verrijking van onze cultuur.  Je kunt bang zijn voor vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Pakistan, maar je kunt ook openstaan voor andere culturen en proberen je eigen gezichtsveld te verruimen. Dat geldt op vele vlakken, maar zeker op het gebied van voeding. Daarom deel ik vandaag een recept voor een Afghaanse groentesoep met linzen, naar aanleiding van het verhaal van de Afghaanse Reza, die vluchtte uit zijn geboorteland. De ingrediënten voor deze soep werden bij me thuis bezorgd door Marley Spoon, die in december en januari een aantal bijzondere gerechten op het menu zette van gastchefs uit o.a. Syrië en Afghanistan. Bovendien geeft Marley Spoon 100% van de winst van de verkochte gerechten aan de organisatie Uber den Tellerrand kochen in Berlijn, een organisatie die hulp biedt bij integratie in een nieuw thuisland, door onder meer vluchtelingen en lokale bewoners samen te laten koken. Een prijzenswaardig initiatief, als je het mij vraagt. Tot 11 januari staan de gerechten van de gast-chefs op het menu bij Marley Spoon. Als je ‘m ook wilt bestellen kan dat op de website.

TIP:

Je hoeft niet per sé drie soorten verse kruiden te gebruiken (want: duur & je hebt er maar weinig van nodig). De soep is nog steeds ontzettend lekker als je één van deze kruiden kiest en de andere twee weglaat. Zelf heb ik vaak een aantal kruidenplantjes in potjes in mijn keuken staan. Op die manier blijven je kruiden vers en kun je heel makkelijk een paar takjes afknippen. Een kruidentuin in het klein, in feite! Zowel munt als koriander heb ik zelf dus vaak op voorraad. Kies zelf voor kruiden die je vaak gebruikt of vaak kunt gebruiken. Basilicum en koriander zijn goede plantjes voor ‘beginners’, want die zijn bijna overal lekker in. Dit recept is goed voor 2 porties, als lunch of lichte avondmaaltijd.

Afghaanse soep_2

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor als je de pitabroodjes daarin gaat verwarmen.

Bak de ui, knoflook en wortel in een scheut olijfolie in een soeppan met een dikke boden.

Voeg een liter water toe, samen met de gehakte tomaten en linzen.

Breng op smaak met het currypoeder en een fikse snuf zout en peper. Laat 15-20 minuten pruttelen.

Pureer de soep na die 15-20 minuten heel kort met een staafmixer of giet ‘m even over in een blender. Je kunt ook de helft van de verse kruiden mee pureren.

Hak de rest van de verse kruiden grof, die gebruik je straks als garnering.

Rooster de pitabroodjes gaar in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal zo’n 10-15 minuten op 200 graden Celsius). Zelf pop ik ze ook vaak gewoon in de broodrooster; sneller en minstens zo lekker.

Serveer de soep met de verse kruiden, de yoghurt en de pitabroodjes.

Enjoy!

Afghaansesoep_2

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties