logo
RECEPT

Vegan smeltende brownies met zeezout | Bakken met margarine – Foodness.nl

Vegan smeltende brownies met zeezout | Bakken met margarine - Foodness.nl
INGREDIËNTEN

Een klassieke brownie, zo’n heerlijk smeuïg baksel dat met een zachte zucht in tweeën breekt… Onverslaanbaar! Maar stel nou dat je liever niet met roomboter wil bakken – misschien wel het belangrijkste ingrediënten van zo’n klassieke brownie – maar probeert om zoveel mogelijk plantaardig te eten. Wat doe je dan? Hoe maak je dan zo’n fantastische en verleidelijk smeuïge brownie?

In mijn vorige artikel over het verschil tussen roomboter en margarine stipte ik al aan dat ik het liefst zo min mogelijk dierlijke producten wil eten. Ik ben niet ineens veganistisch geworden, maar ik probeer waar ik kan een duurzamere en diervriendelijke keuze te maken. Waar roomboter gemaakt wordt van koemelk, is margarine volledig plantaardig. De margarine die ik voor dit vegan recept gebruik (Becel Pure) bevat drie soorten olie: koolzaadolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie. Precies: allemaal plantjes! Wat ik bovendien éxtra leuk vind aan koolzaadolie, is dat het gewoon uit Nederland komt. Het hoeft dus niet de hele wereld over vervoerd te worden (dag CO2 footprint) en als je voor palmolievrije producten kiest, moet je deze variant hebben. Wel zo duurzaam.

Vegan smeltende brownies met zeezout | Bakken met margarine - Foodness.nl

Tip: gebruik bakpapier in de bakvorm wanneer je plakkerige smeltende brownies maakt! Dat papier vormt een ‘mandje’ waarmee je de kleverige brownie makkelijk uit de bakvorm kun tillen. Op de foto hieronder zie je hoe ik twee stukken papier vouw om hem passend te maken in een siliconen cakevorm. Echt, doe dit! Als je een bakvorm alleen invet (dus zonder bakpapier te gebruiken) valt de brownie namelijk uit elkaar wanneer je hem uit de vorm schept. Omdat je geen eieren gebruikt in het beslag is de brownie minder ‘cake’-achtig en lekker plakkerig, maar dat zorgt er ook voor dat hij minder stevig is…

Vegan smeltende brownies met zeezout | Bakken met margarine - Foodness.nl

Ingrediënten vegan brownies

Voor 12 porties

150 gram suiker
80 gram bloem
1/4 eetlepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
100 gram plantaardige margarine (bv. Becel Pure)
120 ml havermelk
175 gram pure chocola, gesmolten

Bereidingswijze vegan brownies

Meng eerst alle droge ingrediënten (suiker, bloem, vanillesuiker) in een kom. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.

Meng vervolgens de natte ingrediënten (margarine, havermelk, gesmolten chocola). Smelt de chocolade au bain marie, door een metalen kom bovenop een pannetje met kokend water te zetten. De metalen kom wordt heet door de stoom van het kokende water, waardoor de chocolade in de metalen kom vanzelf gaat smelten. Roer de havermelk en margarine door de gesmolten chocola tot het een glad geheel is.

Maak het beslag door de droge ingrediënten beetje bij beetje door de natte ingrediënten te roeren. Blijf roeren tot je een egaal beslag hebt.

Giet het beslag in de met bakpapier beklede cake- of brownievorm. Bak de de brownie 35 minuten op 180 graden Celsius.

Wanneer is ‘ie nou precies goed?

Omdat we een smeuïge brownie willen, check je de gaarheid op een iets andere manier dan anders. Normaal is een taart of cake gaar als een saté prikker die je erin steekt, er schoon uit komt (dus zonder dat er beslag aan blijft plakken). Omdat we deze brownie een beetje kleverig willen, bak je hem iets minder lang zodat er juist nog wél een klein beetje beslag aan de satéprikker blijft kleven. Mijn eigen leidraad: als er echt ‘nat’ of koud beslag aan de satéprikker blijft kleven, dan moet je nog even door bakken. Is het puntje van de satéprikker dat je het midden van de brownie steekt, meer warm plakkerig en kauwgom-achtig dan ‘nat’? Dan zit je goed!

Heb jij nog een andere tip om een lekkere kleverige brownie of cake te krijgen? Deel ‘m vooral hieronder in de comments!

Vegan smeltende brownies met zeezout | Bakken met margarine - Foodness.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel. Bedankt voor jullie input en informatie!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties