INGREDIËNTEN
Voor de burger
-
Zoete aardappel 1 stuks (grote) of 2 kleintjes
-
Lijnzaad 1 eetlepel
-
Water 1 eetlepel
-
Havermout 3 eetlepels
-
Edelgistvlokken 10 gram
-
Paprikapoeder 1 theelepel
Voor de korst
-
Paneermeel 75 gram
-
Pecannoten 50 gram (eventueel)
-
Edelgistvlokken 10 gram
Ter garnering
-
Witlof 1 stronkje
-
Tahin 4 eetlepels
-
Sojayoghurt 2 eetlepels
Het probleem met veganistische burgers is vaak dat ze de neiging hebben om uit elkaar te vallen. Omdat je geen ei gebruikt om de vegan burger te binden is je ‘burger’ vaak te zacht om echt stevig en krokant te bakken. Een tip: maak kleine burgertjes, dan vallen ze minder snel uit elkaar en zijn ze makkelijker om te draaien in de koekenpan. Edelgist is een veganistische smaakmaker die letterlijk bestaat uit gist en een lekkere hartige smaak geeft aan je burgers. Mijn testpanel, bestaande uit kritische vleeseters, was enthousiast – en dat wil wat zeggen.
Voor de saus meng je de tahin met de kwark. Voeg eventueel een klein drupje citroensap toe. Ik gebruikte tahin van SumSum, een mega schattig winkeltje aan de Heiligeweg in Amsterdam. Te cute toch, dat potje? Het schijnt dat ze ook hele lekkere halva hebben – dat moet ik binnenkort maar eens komen uitproberen!
Bereidingswijze vegan burger
(voor 2 personen; 4 kleine burgertjes)
Laat het lijnzaad even weken in een scheutje water.
Kook de zoete aardappel gaar in 20 minuten.
Prak de aardappel fijn, samen met de havermout, de edelgist, het paprikapoeder en een fikse snuf zout en peper. Is het beslag nog zo nat dat je er geen balletjes van kunt kneden? Meng dan nog wat meer havermout door het beslag!
Kneed 4 kleine balletjes van het beslag, die je plat drukt tot 4 burgertjes. Als je een grote zoete aardappel gebruikt kun je er misschien wel 6 burgertjes van maken.
Meng in een diep bord de ingrediënten voor de korst: paneermeel, edelgist en (eventueel) wat fijn gehakte pecannoten.
Wentel elke burger door het mengsel voor de korst, tot ze allemaal aan alle zijden bedekt zijn met een laagje kruimels.
Verhit een fikse scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de burgertjes per twee in de koekenpan. Geef ze ongeveer 4 minuten per kant, tot ze een goudbruin korstje hebben.
Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar.
Besmeer de broodjes met een klein beetje saus.
Snijd de witlof in dunne reepjes.
Leg een burger op elk broodje, garneer met de witlofreepjes en maak af met een lekkere klodder tahinsaus.
Enjoy!
INGREDIËNTEN
Voor de burger
-
Zoete aardappel 1 stuks (grote) of 2 kleintjes
-
Lijnzaad 1 eetlepel
-
Water 1 eetlepel
-
Havermout 3 eetlepels
-
Edelgistvlokken 10 gram
-
Paprikapoeder 1 theelepel
Voor de korst
-
Paneermeel 75 gram
-
Pecannoten 50 gram (eventueel)
-
Edelgistvlokken 10 gram
Ter garnering
-
Witlof 1 stronkje
-
Tahin 4 eetlepels
-
Sojayoghurt 2 eetlepels
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties