logo
RECEPT

Vegan burgers: verdomd lekkere hamburgers van tofu

200514113555burgerimage.jpg
INGREDIËNTEN

Waarschijnlijk vinden veel mensen me een rare druif, maar ik houd dus echt niet van lappen vlees. Een sappige hamburger van koeien die hun hele leven gemasseerd zijn terwijl er een minstreel liedjes voor ze zong? Ik word er niet warm of koud van. Geef mij maar een van deze tofuburgers, goed op smaak gebracht met knoflook, een sjalotje, worcestersaus en tomatenpasta. Overigens vond ook mijn testpersoon, een verstokte vleeseter, de burger een succes. Tot ik zei dat er tofu in zat, toen vond hij het, en ik quote: ’een burger voor hippies’. Maar hij vroeg wel of ik ze vaker wilde maken. Mission accomplished!

Dit recept is goed voor twee burgers. Bouw er zelf een hamburger van met een lekker bolletje brood, dot mayo, blaadje sla, de burger, tomaat en een beetje ketchup on top. Ik gebruikte roerbaktofu voor de burger, omdat die iets minder nat is dan ‘pure’ tofu. Je kunt ook goed tofureepjes gebruiken, en die fijn snijden tot je een soort kruim krijgt. Voor een glutenvrije burger gebruik je glutenvrij broodkruim, waarvoor je een oude snee glutenvrij brood tot kruimels maalt in een keukenmachine. Uiteraard gebruik je dan ook een glutenvrij broodje. Let op: de meeste soorten worcestersaus bevatten ansjovis en zijn dus niet veganistisch. Voor een vollédig veganistische burger heb je dus veganistische worcestersaus nodig. Ik gebruikte die van het merk Annie’s, die ik ooit kado heb gekregen.

Vegan burgers: verdomd lekkere hamburgers van tofu

Bereidingswijze vegan tofuburger

Snipper de sjalot en pers de knoflook uit. Bak aan in een scheutje olijfolie. Bak ook de tomatenpasta kort mee, en voeg na een minuut de tofu toe. Bak een minuut of vijf.

Doe het mengsel in een keukenmachine of maal fijn met een staafmixer. Voeg de worcestersaus en het broodkruim toe en meng nogmaals kort.

Vorm twee burgers van het ‚deeg’ door het met je handen tot ronde ballen te kneden die je zachtjes plat duwt.

Strooi een laagje extra broodkruim in een diep bord. Wentel de burgers erin, waarbij je ze voorzichtig aanduwt zodat er overal een klein laagje broodkruim zit.

Bak de tofuburgers in een scheut olijfolie in een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag. Als het broodkruim goudbruin kleur zijn ze gaar.

Bouw je hamburger met 2 broodjes, 1/2 tomaat, 2 slablaadjes, 2 el ketchup/mayo.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Jesper van der Kaa says: 3rd nov 14 12:10 pm

    Ze waren inderdaad erg lekker, al vielen ze bij mij wel vrij snel uit elkaar. Ik ga eens op zoek naar een veganistische methode om dat te verbeteren.