logo
RECEPT

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten
INGREDIËNTEN
Voor de burgers
Voor de pindasaus

Na mijn bezoekje aan de eerste volledig veganistische snackbar van Amsterdam zat ik vol veganistische inspiratie. Vegan burgers, díe ging ik maken! Maar dan anders dan anders, omdat die bietenburger op een gegeven moment ook gaat vervelen. Een gado gado burger leek me wel een goed idee, gemaakt van bloemkool en kikkererwten en met een zelfgemaakte pindasaus. Want pindasaus is altijd een goed idee.

Eigenlijk zijn veganistische burgers natuurlijk onzin: waarom zou je een ‘burger’ willen namaken zonder vlees? Ik noem ze liever groentekoekjes, dat dekt de lading veel beter wat mij betreft. Vlees is überhaupt niet nodig – waarom moet je het dan ‘namaken’? Voor het mengen van het beslag van deze groentekoekjes kun je het beste een keukenmachine  gebruiken; die hakt rauwe bloemkool fijn tot een kruim waar je makkelijk koekjes van kunt kneden. Ik gebruikte natuurlijk mijn Kenwood Chef Titanium, waarin ik alle ingrediënten voor de koekjes gewoon lekker bij elkaar kon gooien, van het lijnzaad tot de rauwe bloemkool tot de kikkererwten.

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten

Bereidingswijze vegan burger

(voor 2 personen als hoofdgerecht: 4 kleine burgers)

Laat het lijnzaad even weken in een scheutje water.

Maal de bloemkool fijn tot een grof kruim, en voeg de kikkererwten eraan toe. Ik gebruikte mijn keukenmachine (Kenwood Chef Titanium), dan kun je alles gewoon lekker bij elkaar gooien.

Voeg ook het lijnzaad-watermengsel toe aan je burger ‘beslag’, evenals de smaakmakers: sambal en paprikapoeder. Meng er ook een snufje zout en peper doorheen.

Vorm burgers van het bloemkool-kikkererwtenmengsel, en haal die stuk voor stuk door een klein beetje paneermeel dat je in een diep bord stort. Dit zorgt voor een crispy laagje.

Bak de burgers in een minuut of 10 gaar in een koekenpan in een scheutje olijf- of kokosolie. Keer halverwege de baktijd.

 

Maak intussen de pindasaus.

Fruit de ui en knoflook in een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Schep de ui en knoflook uit de pan zodra ze glazig zijn. Doe ze in een blenderkom of kom die geschikt is om te mengen met een staafmixer.

Pak de kom met de ui en knoflook erbij en voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe: pindakaas, sojasaus, kokosmelk en chilipeper. Onthoud dat extra pindakaas toevoegen áltijd een goed idee is.

Bouw de burgers door elke hamburgerbroodje te besmeren met een klein beetje pindasaus. Leg een burger op elk broodje. Garneer met taugé, een lepel pindasaus, wat extra chilipeper of sambal en eventueel wat (geroosterde) sesamzaadjes.

Enjoy!


Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!

Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!

Vegan gado gado burger met bloemkool en kikkererwten

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Kati Stroet says: 18th jun 18 7:00 am

    Ik heb het recept gevolgd maar kan er nauwelijks burgers van maken, het valt erg makkelijk uit elkaar. Na opstijven in de koelkast lukt het een beetje. Maar dan zag ik de titel….agar agar burgers. Echter staat er geen agar agar in de ingredientenlijst of in de beschrijving. Had dit er misschien toch ingemoeten?

    • Claartje says: 18th jun 18 7:00 am

      Hi Kati,
      Wat goed dat je ze geprobeerd hebt! In het recept heb je geen agar agar nodig. In de titel staat ‘gado gado’, wat slaat op het Indonesische gerecht met die naam. Agar agar is een soort veganistische gelatine die op kamertemperatuur inderdaad stijf wordt, maar het wordt juist vloeibaar bij verdere verhitting. Dan zouden je burgers dus stijf en stevig zijn als je ze even in de koelkast legt, maar weer net zo makkelijk uit elkaar vallen als je ze gaat bakken…

      De burgers zijn inderdaad niet heel erg stevig; dat is lastig voor elkaar te krijgen als je volledig veganistisch kookt.
      Als je niet per se 100% plantaardig eet kan het al heel veel helpen om 1 of 2 eieren door het beslag te mengen. Wil je wel volledig veganistisch koken, dan kan iets meer lijnzaad + water ook helpen (dat is een ‘vegan ei’).

      Succes!
      liefs Claartje