logo
RECEPT

Vegan gezonde gevulde speculaas

301014121418speculaasimage.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de speculaas
Voor de amandelspijs

Natuurlijk gaan we snoepen met Sinterklaas. Dat hoort erbij! Alleen kun je ook verántwoord snoepen, door te kiezen voor snacks en zoetigheden die niet alleen maar geraffineerde suiker, boter en snelle koolhydraten bevatten, maar waar ook nog iets van voedingsstoffen in zitten. Ik maakte deze veganistische gevulde speculaas van speltmeel, stevia en kokosolie, met een suikervrije spijslaag van dadels en amandelmeel ertussen. Met dit recept maak je een gevulde speculaas waar je 12-16 porties uit kunt halen.

 

Let op: dat deze speculaas veganistisch is en geen geraffineerde witte suiker bevat betekent niet dat je een hele koek kunt eten zonder er dik van te worden! Helaas bevatten ook gezonde snacks gewoon calorieën – alleen bevatten ze daarnaast óók dingen die je lichaam echt nodig heeft. Het is dus een 1000 keer betere keus dan een kant-en-klare gevulde speculaaskoek, maar eet ’m toch met mate. 

 

Voor een notenvrije versie laat je de amandelspijs achterwegen (amandelspijs zonder amandelen wordt gewoon lastig) en gebruik je rijstmelk of gewone melk in plaats van amandelmelk voor de speculaas.

Maak eerst de amandelspijs:

Meng de dadels en het amandelmeel in keukenmachine of met staafmixer tot grofkorrelig geheel. Als je vrij droge dadels gebruikt kan het deeg te droog zijn; voeg in dat geval een of twee eetlepels water of citroensap toe (of een mengeling van de twee). Het moet een grof en enigszins plakkerig kruim worden! Maak er een bal van, wikkel die in plastic folie en laat tot gebruik liggen in de koelkast.

 

gezonde gevulde speculaas, veganistisch, slank, snack, sinterklaas

 

Maak de speculaas:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

 

Meng de droge ingrediënten: speltmeel, bakpoeder, stevia, speculaaskruiden, zout. Wil je geen stevia gebruiken? Je kunt het ook vervangen door 100 gram kokosbloesemsuiker!

 

Meng de natte ingrediënten: kokosolie (smelt het in een klein pannetje of in de magnetron om het vloeibaar te maken), amandelmelk.

 

Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng goed, tot er een samenhangend deeg ontstaat. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. De ene helft wordt de bovenkant, de andere helft wordt de onderkant.

 

Rol beide delen deeg uit tot de gewenste vorm; een ovaal, een cirkel of een vierkant. Zorg dat ze precies gelijk zijn, zodat ze straks precies op elkaar passen. 

 

Verdeel de amandelspijs over de onderkant van het deeg, en zorg dat het overal even dik is. Ik maakte zelf kleine kruimels van de spijs en verdeelde die over de speculaasbodem. 

 

Leg de bovenkant van de speculaas op de spijslaag en druk de randjes aan. Tip: als je de bovenkant op een velletje plastic folie legt kun je hem makkelijk omkeren (zonder dat het deeg breekt) en op de onderkant met spijs leggen.

 

Bestrijk de bovenkant van de speculaas met wat extra amandelmelk, zodat het extra knapperig wordt.

 

Bak 25-30 minuten in de oven, tot de speculaas goudbruin verkleurd is.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties