logo
RECEPT

Vegan mac & cheese gemaakt met cashewnoten en edelgist

Vegan mac & cheese gemaakt met cashewnoten en edelgist
INGREDIËNTEN

Na een hele week (zoveel mogelijk) vegan eten mis ik één product het allermeest: kaas. Geitenkaas, feta, boerenkaas, schapenkaas, blauwe kaas… Ik droom er zelfs over. Er is één veganistisch product dat qua smaak in de buurt komt van kaas. Dat product heet edelgist, en bestaat uit een soort vlokken van – je verwacht het niet – gist. De smaak is heerlijk hartig, ook wel umami genoemd: dat is de smaak die ook zorgt voor de hartigheid in o.a. oude kaas, sojasaus, truffels en olijven.

Om een romige saus te maken zonder room moet je een truc toepassen. Ik weekte cashewnoten in een beetje water om ze zacht te maken, en maalde ze vervolgens fijn in mijn blender met nog wat water (een keukenmachine of goede staafmixer werkt ook prima). Als je daar een snuf zout bij doet, plus een paar eetlepels edelgist, heb je een saus die qua romigheid en smaak absoluut niet onderdoet voor een kaassaus à la mac & cheese. Met dit recept maak je 2 porties, als hoofdgerecht.

Vegan mac & cheese gemaakt met cashewnoten en edelgist

Bereidingswijze

Laat de cashewnoten weken in een kom met water. Het beste is om ze minstens een half uur te laten staan, dan wordt de saus romiger en heb je minder klontjes. Maar goed, als je net als ik altijd trek hebt als je begint met koken, kun je het ook best met 5 minuutjes weken doen.

Stoom of kook de bloemkool beetgaar in 6-8 minuten. Hij gaat hierna nog de oven in, dus kook of stoom vooral niet te lang!

Kook de pasta in de tussentijd ook beetgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de cashewnoten in een blender of keukenmachine, inclusief een scheutje van het vocht waar ze in lagen te weken. Vermaal tot de noten een pasta vormen. Voeg de edelgist en een snuf zout toe en meng opnieuw.

Verdeel de gekookte pasta en de bloemkool over een ovenschaal en schenk de saus erover. Bestrooi met het broodkruim en eventueel een extra lepeltje edelgist.

Zet de ovenschaal in de oven en gratineer voor een minuut of 10.

Serveer direct, bijvoorbeeld met een salade van tomaat, rucola en balsamico.

Vegan mac & cheese gemaakt met cashewnoten en edelgist

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties