logo
RECEPT

Vegan, suikervrij & lactosevrij sorbetijs van pistache en avocado

220514093337ijsimage.png
INGREDIËNTEN

Veganisten eten niets dierlijks, dus roomijs gaat aan hun heus voorbij. Sorbetijs bestaat in principe uit water, fruit(siroop) en suiker (dus dat kun je als veganist of lactose-intelorant prima eten) maar fabrikanten gebruiken soms ook kleine beetjes room in sorbetijs – pas dus op! Dit veganistische, lactosevrije en suikervrije sorbetijs kun je wel met een gerust hart eten, omdat het alleen avocado, pistachenoten, rijstmelk en een klein beetje limoensap bevat. Omdat je avocado gebruikt is het bovendien verassend romig, zodat het bijna op roomijs lijkt. Wacht wel tot je avocado echt goed rijp is, liefst tot hij boterzacht is! Dit recept is voor 2-3 porties.

 

Zoetekauwen voegen nog 2 of 3 eetlepels honing toe voor het ijsmengsel de vriezer in gaat – maar dan is je recept uiteraard niet meer suikervrij. Sinds mijn suikerdetox vind ik het ook echt lekker zonder toegevoegde honing, maar voor mensen in mijn omgeving geldt dat niet. Een goeie tussenweg: maak het zonder honing, maar zet bij het serveren wel een potje honing op tafel. Dan kan iedereen naar eigen smaak zoetigheid toevoegen!

 

Laat de pistachenoten een nachtje weken in een kop water. 

 

Met de keukenmachine:

Vermaal de pistachenoten in een keukenmachine tot een puree. 

 

Voeg de avocado, het limoensap en de rijstmelk toe tot je een stevige mousse hebt. Als het een te grove pasta is kun je eventueel nog een eetlepel rijstmelk toevoegen. 

 

Met de staafmixer:

Doe alle ingrediënten in een smalle kom (ik gebruik het liefst een maatbeker) en meng met de staafmixer tot je een dikke puree hebt. Omdat je met kleine hoeveelheden werkt is een grote mengkom onhandig.

 

De werkwijze met de keukenmachine heeft de voorkeur, omdat het toevoegen van water kan zorgen voor ijskristallen in het ijs. Maar als je geen keukenmachine hebt (zoals ik) zit er niets anders op dan de hulp van je staafmixer in te roepen! 

 

Zet het ijs in de vriezer, liefst in een vorm voor ijsblokjes, en laat het in een paar uur bevriezen. Mijn truc voor het serveren: haal het avocadoijs een uurtje voor het serveren uit de vriezer en laat enigszins ontdooien. Maal het vlak voor het serveren fijn met een staafmixer of in een keukenmachine, of prak stevig door elkaar met een vork. Nu kun je er met een ijslepel mooie bolletjes van scheppen. 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties