INGREDIËNTEN
Voor de soft taco's
-
Soft taco's 8 stuks
-
Cherrytomaatjes 12 stuks
-
Avocado 1/2 stuks
-
Rucola handje
-
Limoen 1/2 stuks, in partjes
Voor de BBQ-flavored jackfruit
-
Jackfruit 300 gram (uit blik van Fairtrade Original)
-
Knoflook 2 teentjes, in plakjes
-
Tomatensaus 300 gram (gezeefde tomaten ipv. saus)
-
Appelazijn 4 eetlepels
-
Suiker 4 eetlepels
-
Zout 1 theelepel
-
Gerookte paprikapoeder 1 eetlepel
-
Uienpoeder 1 eetlepel
-
Knoflookpoeder 1 theelepel
-
Chilipoeder 1 theelepel
-
Komijnpoeder 1 theelepel
-
Zwarte peperkorrels 1 theelepel (gemalen)
-
Tabasco 1 theelepel (liefst gerookte tabasco)
Ontmoet Jack, mijn recente culinaire liefde. Jack is vega(n) en overal voor in, dat vind ik zo leuk aan ‘m. Hij neemt andere smaken goed in zich op, wat hem een perfecte partner maakt voor plantaardige variaties vleesgerechten. Jack is het korte woord voor jackfruit, een vrucht waar je misschien weleens van gehoord hebt. Oorspronkelijk komt jackfruit uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika, maar zelf proefde ik het voor het eerst op een food markt in New York toen ik een broodje ‘vegan pulled pork’ bestelde. Sinds deze maand is jackfruit heel makkelijk te krijgen bij Albert Heijn, in de blikken van Fairtrade Original. De stukjes jackfruit hoef je alleen maar even af te spoelen onder de kraan, om vervolgens al stovend of (roer)bakkend op smaak te brengen met wat voor marinade of saus of boemboe dan ook. Hierbij het recept voor mijn lievelingsgerecht met de fantastische vleesvervangende vrucht: ‘pulled’ jackfruit met zelfgemaakte barbecuesaus, op kleine zachte taco’s. Pas op: het recept is VERSLAVEND.
Heb je me gespot op televisie? Editie NL maakte een item over jackfruit en vroeg me om mijn favoriete recept met jackfruit te koken. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen! Bekijk het item hierrrr.
Schrik je van de hoeveelheid ingrediënten voor de BBQ-saus? Don’t worry, je hóeft ze niet allemaal te gebruiken. Dit is mijn recept, maar als je al die verschillende kruidenpoeders niet hebt staan, dan snap ik dat je ze niet allemaal wil kopen. (Ik heb zelf dit heerlijke kruidenrek, dan heb je altijd alles op voorraad!) Wat mij betreft is het gerookte paprikapoeder de belangrijkste smaakmaker. Een sterk versimpelde versie van deze saus zou bestaan uit tomatenpuree (of ketchup) + gerookte paprikapoeder + zout / peper. Voeg de kruiden die je in huis hebt toe aan dat basis recept. Hoe meer kruiden je gebruikt, hoe meer ‘lagen’ de smaak krijgt, hoe lekkerder! 😉
Probeer ook: Shakshuka (ei in tomatensaus) met geitenkaas
Ingrediënten voor de taco’s
(voor 2-3 personen als hoofdgerecht)
8 kleine soft taco’s
12 kleine tomaatjes
1/2 avocado
handje rucola
1 limoen, in partjes
evt. plukje kiemgroenten
Voor de BBQ-flavored pulled jackfruit
300 gram jackfruit (uit blik van Fairtrade Original)
2 teentjes knoflook, in plakjes
300 gram gezeefde tomaten
4 el appelazijn
4 el bruine suiker
1 tl zout
1 el gerookt paprikapoeder
1 el uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl zwarte peper
1/2 tl tabasco (liefst gerookt)
Bereidingswijze BBQ-flavored jackfruit taco’s
Maak eerst de barbecuesaus.
Verhit een scheut olijfolie in een steelpannetje. Bak de plakjes knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg de gepureerde tomaten toe aan het mengsel, samen met een glas water. Voeg alle ingrediënten toe: appelazijn, bruine suiker (of bv. honing), zout, gerookt paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, komijnpoeder, zwarte peper, tabasco.
Roer met een houten lepel of een garde tot de saus mooi glad is. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat de saus 10-20 minuten zachtjes pruttelen en indikken. Het is goed als het de structuur van hele dikke ketchup heeft. Is het te dik? Voeg dan juist een klein beetje water toe.
Maak nu de BBQ jackfruit.
Spoel de stukken jackfruit uit blik af onder de kraan. Plet de stukken met een lepel of vork, zodat de blokken meer slierterige stukjes worden.
Voeg de stukjes jackfruit toe aan een koekenpan of wokpan met een scheutje olie. Schep de helft van de barbecuesaus bij de jackfruit en schep om. Laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot ook de hardere stukjes jackfruit lekker zacht zijn geworden.
Zelf ben ik dol op saus, doe doe ik er altijd nog twee of drie eetlepels barbecuesaus bij. Je kunt de saus echter ook bewaren en later in een klein kommetje op tafel zetten, dan kan iedereen zelf bepalen hoeveel BBQ-saus ze willen.
Serveren!
Leg de soft taco’s op een grote schaal naast elkaar. Leg op iedere taco een plukje rucola. Schep op iedere taco een paar eetlepels pulled jackfruit. Schep er eventueel nog wat barbecuesaus over.
Garneer met plakjes avocado, kiemgroenten, tomaatjes en een partje limoen.
Eet direct!
– Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fairtrade Original. –
Pssst – heb je het Youtube kanaal van Foodness oprichter Claartje al gezien? Subscribe hier (gratissss)!
Wist je dat jij, als Foodness lezer, ook recepten kunt toevoegen aan de database? Klik hier om jouw recept te uploaden, en geef het eeuwige roem!
INGREDIËNTEN
Voor de soft taco's
-
Soft taco's 8 stuks
-
Cherrytomaatjes 12 stuks
-
Avocado 1/2 stuks
-
Rucola handje
-
Limoen 1/2 stuks, in partjes
Voor de BBQ-flavored jackfruit
-
Jackfruit 300 gram (uit blik van Fairtrade Original)
-
Knoflook 2 teentjes, in plakjes
-
Tomatensaus 300 gram (gezeefde tomaten ipv. saus)
-
Appelazijn 4 eetlepels
-
Suiker 4 eetlepels
-
Zout 1 theelepel
-
Gerookte paprikapoeder 1 eetlepel
-
Uienpoeder 1 eetlepel
-
Knoflookpoeder 1 theelepel
-
Chilipoeder 1 theelepel
-
Komijnpoeder 1 theelepel
-
Zwarte peperkorrels 1 theelepel (gemalen)
-
Tabasco 1 theelepel (liefst gerookte tabasco)
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties