Zelf gebruikte ik volkorenmeel voor deze verse pizzabodem, maar je kunt ook glutenvrij meel gebruiken voor een glutenvrije pizza. Tip: in de Foodness webshop is glutenvrij meel te koop, zowel bruin als wit! Omdat de gluten in meel zorgen voor de elastische structuur in het deeg wordt een glutenvrij deeg iets korreliger en kruimeliger. Dat maakt het iets lastiger om mee te werken omdat het iets sneller uit elkaar valt, maar persoonlijk vind ik het korrelige van glutenvrij deeg juist lekker.
Maak je glutenvrije pizza's? Houd dan de volgende hoeveelheden aan!
Ingrediënten (voor 2 glutenvrije pizza’s)
– 150 gram rijstebloem
– 100 gram boekweitmeel, tapiocameel of amandelmeel (wat je zelf het lekkerst vind)
– 220 ml water
– 1,5 theelepel gedroogde gist (ongeveer 1/2 van een zakje van 7 gram)
– 1 ei
Meng in een grote kom de verschillende soorten bloem met de gist en voeg een snuf zout toe. Maak een kuiltje in het midden van de bloemberg.
Giet de olijfolie in het kuiltje en giet het water er ook bij. Roer voorzichtig met een vork een beetje bloem door het water tot het mengt. Roer op deze manier steeds een beetje bloem bij het water tot je een deeg krijgt. Als alles aardig gemengd is kneed je verder met je (bebloemde) handen, tot je een mooie deegbal krijgt. Is het te droog, dan voeg je nog wat water toe, is het te nat dan doe je hetzelfde met wat extra bloem.
Leg de deegbal in een kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat een uurtje staan op kamertemperatuur zodat het deeg kan rijzen.
Rol het deeg na een uur uit, verdeel het in tweeën voor twee pizza’s en stomp er met je vuisten een ronde vorm in. Beleg naar smaak.
Bak de pizza in een hete oven (als het kan op 250 graden Celcius of warmer). Voor het lekkerste resultaat gebruik je een pizzasteen, maar op een ovenplaat lukt het ook. De baktijd hangt af van de grootte van je pizza, de dikte van je deeg en de temperatuur van je oven. Houd voor een oven op 250 graden een baktijd van 7-15 minuten aan.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
-
Volkorenmeel 150 gram
-
Bloem 150 gram
-
Water 250 milliliter
-
Gist gedroogd; 2 theelepels (ongeveer 3/4 van een zakje van 7 gram)
-
Olijfolie 1 eetlepel
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties