logo
RECEPT

Verse gezonde spring rolls (Vietnamese loempia’s)

230415065742springrollimage.jpg
INGREDIËNTEN
Eventueel toevoegen
  • Garnalen

    Garnalen 50-100 gram (of kip, varkensvlees of vis)

Voor de saus

Wist je dat er naast de gefrituurde loempia's die je waarschijnlijk uit Nederland kent ook gezonde (want ongefrituurde) loempia’s bestaan? In Azië worden ze ’verse’ spring rolls genoemd, die je maakt van rijstpapier. Omdat rijstpapier van zichzelf heel licht is en plakt zodra het in aanraking komt met water of vochtige vulling, kun je hier heel makkelijk gezonde spring rolls van maken.

 

Rijstpapier kun je in Nederland vinden bij de toko of Aziatische supermarkt. Op de foto zie je overigens geen rijstpapier, maar vermicelli 'papier'. Dit heb ik in Nederland nog niet kunnen vinden. Je kunt zelf heel makkelijk variëren met de vulling van de spring rolls; voeg zelf naar smaak proteïne zoals kip, varkensvlees, garnalen of vis toe. In het recept staat wanneer je de proteïne kunt toevoegen en mee kunt roerbakken met de paddenstoelen. Met dit recept maak je 10 loempia's, voldoende als lunch voor 3 personen of als lichte avondmaaltijd voor 2 personen.

 

Een laatste tip: Zorg dat je alle ingrediënten goed fijnsnijdt, dat vergemakkelijkt het uiteindelijke rollen van de spring rolls.

Bak de paddenstoelen kort aan in een scheutje olie. Als je vlees wil toevoegen bak je dat op dit moment mee; snijd kip, varkensvlees, garnalen of vis in stukjes (50-100 gram is voldoende) en roerbak het samen met de paddenstoelen.

 

Voeg het scheutje vissaus toe. Roerbak tot het paddenstoelenmengsel (plus vis/vlees) gaar is.

 

Roer indien gewenst de pasta van gedroogde garnalen door dit mengsel – het is een typische Aziatische smaakmaker, maar je kunt deze stap weglaten als je de pasta niet kunt vinden. Haal het paddenstoelen/vlees mengsel uit de pan en hak het fijn tot het bijna een soort pasta is; hoe fijner je het snijdt, hoe makkelijker je er spring rolls van kunt rollen. 

 

Week de noedels een paar minuten in heet water, tot ze gaar zijn. Kijk voor de zekerheid op de verpakking hoe je de noedels moet bereiden. Het verschilt per soort; sommige (dikkere) varianten moet je een paar minuten koken voor ze gaar zijn.

 

Rol de spring rolls. Leg een vel rijstpapier neer met de kortste kant naar je toe, zodat je hem straks in de lengte kunt oprollen. Leg een blaadje sla en wat kruiden (basilicum en koriander) op het rijstpapier, zo dicht mogelijk naar je toe. Verdeel 1/10e van het paddenstoelen/vlees mengsel over het blaadje sla. Verdeel ook 1/10e van de geraspte wortel en 1/10e van de vermicelli over de spring roll, en begin met rollen. Het is het makkelijkst om van je af te rollen, dus vouw de zijkanten van het vel rijstpapier naar binnen voor zover mogelijk, druk de vulling tot een soort worstje met je vingers en rol het rijstpapier om de vulling heen.

 

Plak het uiteinde van het vel rijstpapier vast met een heel klein beetje water, indien nodig. Je hoeft verse spring rolls niet te bakken of te frituren, dus ze zijn na het rollen direct klaar om te eten. Ter decoratie kun je de spring rolls vastbinden met een takje kruiden.

 

Maak de dipsaus door alle ingrediënten voor de saus door elkaar te roeren en schenk het in een klein ondiep schaaltje.

 

Serveer de spring rolls met de dipsaus.

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties