logo
RECEPT

Video: Croque madame met Kaltbach Creamy & Tasty: perfect katerontbijt

Croque madame met creamy gruyere: perfect katerontbijt
INGREDIËNTEN

Wat is het verschil tussen een croque monsieur, croque madame en een tosti? Wat maakt het uit; er zit kaas op. Goede kaas, en veel kaas. En nog meer kaas. En nog meer kaas. Maar goed, voor de pietjes precies onder ons: een tosti bevat in principe kaas (soms met ham) tussen twee sneetjes brood en that’s it. Een croque monsieur borduurt daarop voort maar bevat ook altijd bechamelsaus die over de tosti geserveerd wordt, en een croque madame is nóg weer luxer, want die krijgt er een eitje bij. Overigens wordt de croque madame ook vaak zonder bechamelsaus geserveerd; dan is het ader-dicht-slib-gehalte iets minder hoog. Die croque madame gaan we vandaag dus maken: een tosti met de lekkerste tostikaas die er is (Creamy van Emmi KALTBACH – ik vertel je zo waarom dat de lekkerste is) en met een eitje erop.

Croque madame met creamy gruyere: perfect katerontbijt

Hoewel er wat mij betreft niet zoiets als ‘teveel kaas’ bestaat, kan ik me voorstellen dat je je aderen letterlijk voelt dichtslibben als je naar deze croque madame kijkt. Eerlijk gezegd maak ik mijn croque meestal met de helft van de kaas die ik voor dit recept heb gebruikt. Wel is het dan belangrijk dat je een kaassoort gebruikt die écht vol van smaak is, en daarom heb ik voor deze veredelde tosti geen gewone gruyère gebruikt, maar de Zwitserse KALTBACH Creamy van Emmi. Die is namelijk gerijpt in een grot in Zwitserland waar heuse kaasmeesters de boel in de gaten houden, zodat de kazen op een natuurlijke manier in alle rust kunnen rijpen. Klinkt als een sprookje, toch? Maar het is echt waar: de grot in Kaltbach (waar de kaas dus ook naar vernoemd is) ligt 15 meter onder de grond, en door het vochtige en minerale klimaat van de grot proef je terug in de kaas: aromatisch en intens. Van zo’n smaakvolle kaas heb je eigenlijk niet eens zo heel veel nodig; blijft het toch nog een beetje verantwoord. Maar goed, jezelf verwennen is óók belangrijk, dus minstens een keer per maand zo’n druipende croque madame maken, aub.

De KALTBACH Creamy & Tasty variant die ik gebruik kun je gewoon kopen bij Albert Heijn, en is net nog weer iets smeuïger dan de ‘gewone’ KALTBACH Le Gruyère AOP. Ideaal voor tosti’s, dus! Pardonnez-moi; voor croque madames, bedoel ik.

Croque madame met creamy gruyere: perfect katerontbijt

Had ik al gezegd dat dit gerecht al helemaal fantástisch is als je een kater hebt? Overigens is het idee om er een pantosti van te maken niet volledig aan mijn eigen brein ontsproten. Tijdens mijn Food & Yoga Retreat Italië maakten yogajuf Marije en opper-yoga-zaal-veger Ed een pantosti voor me die zijn weerga niet kende, dus zij krijgen ook absoluut wat van de credits voor dit gerecht. Nu jij!

Bereidingswijze croque madame

Rasp de KALTBACH Creamy fijn met een rasp.

Steek met een steekring (of met een glas) een cirkel uit twee van de vier boterhammen. Dit worden de bovenkanten van je croque madames.

Verhit een beetje roomboter in een koekenpan.

Bak/rooster de boterhammen in de pan met wat KALTBACH Creamy (ongeveer 15 gram), tot ze beginnen te verkleuren en de kaas in het brood smelt.

Leg de twee hele boterhammen (de onderkanten van je croque madame) in een ovenschaaltje en besmeer ze elk met een eetlepel mosterd.

Leg op elke boterham een plak achterham.

Bestrooi de boterhammen met de helft van de KALTBACH Creamy.

Croque madame met creamy gruyere: perfect katerontbijt

Leg de boterhammen met het gat erin bovenop de kaas. Druk aan, zodat er een ‘bakje’ ontstaat waar het gat in het brood zit.

Breek een ei boven het ‘bakje’ en zorg dat het ei niet wegloopt. (Ben ik de enige die bij deze zin een soort cartoon-achtige setting voor zich ziet met een ei dat de benen neemt? Goed, never mind.)

Verdeel de rest van de KALTBACH Creamy voorzichtig over de croque madame, waarbij je het ei een beetje vrij laat.

Schuif de croque madame in de oven (liefst de laatste 3 minuten even onder de grill) tot de kaas volledig gesmolten is, en het ei bijna helemaal gestold is. Of, als je gruwelt van eieren die nog vloeibaar zijn (foei!), tot het ei volledig gestold is.

Serveer direct.

Croque madame met creamy gruyere: perfect katerontbijt

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties