Taart als ontbijt? Kan gewoon! Tegenwoordig ben ik fan van bakken met kwark. Of het nu pannenkoeken zijn of deze yoghurtkefir cake: door kwark of yoghurt aan het beslag toe te voegen wordt het zó heerlijk luchtig! Kefir is een yoghurt variant met een cultuur die bestaat uit melkzuurbacteriën en gist – eigenlijk een soort probiotica. Dat klinkt misschien wat gek (of zelfs vies) als je het niet gewend bent, maar het is hetzelfde fermentatie-principe dat ook kombucha of zuurkool zo lekker maakt.
Ingrediënten yoghurtkefir cake
200 gram bloem
1 zakje bakpoeder (14 gram)
100 kokosbloesemsuiker
snufje zout
300 ml Optimel kefir nectarine
100 ml olie (liefst plantaardig: olijfolie, koolzaadolie of kokosolie)
3 eieren
1 tl citroensap
Topping:
Optimel kwark naturel
30 gram poedersuiker (indien gewenst)
1/2 nectarine, in partjes
3 eetlepels granaatappelpitjes
Bereidingswijze yoghurtkefir cake
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar (bloem, bakpoeder, suiker, zout). Zorg dat er geen klontjes meer in zitten.
Meng daarna alle natte ingrediënten door elkaar (kefiryoghurt, olie, eieren, citroensap).
Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom met natte ingrediënten. Roer met een garde of lepel tot je een glad beslag hebt.
Bak de cake in een ronde, ingevette bakvorm. Bak 35 minuten in de oven op 180 graden Celsius, tot een satéprikker die je in de taart steekt er volledig schoon uit komt. Laat de taart goed afkoelen.
Maak nu de topping.
Check of de kwark goed stevig is. Om de kwark nog iets steviger te maken kun je er hangop van maken, zodat het beter geschikt is als taart topping! Laat de kwark hiervoor een uurtje (of liever een nacht lang) uitlekken in een (schone) theedoek die je bv. in een zeef legt en boven een kom hangt. Het overtollige vocht drupt hierdoor heel langzaam door de theedoek heen. Wat je overhoudt is mooie extra stevige yoghurt (hangop genoemd).
Roer de kwark of hangop los met het poedersuiker.
Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden, zodat je twee cirkels overhoudt.
Verdeel 1/3 van de icing over het de onderkant van de taart, zodat het tussen de twee lagen cake komt. Zet de bovenkant erop. Verdeel de overige 2/3 van de icing over de bovenkant van de cake.
Garneer met partjes nectarine & granaatappelpitjes.
Eet smakelijk!
Volg me ook op Instagram!
Daar deel ik nog veel meer recepten, foodie tips, nieuwe hotspots & gekkigheid uit mijn dagelijkse leven. Zie ik je daar?
x Claartje
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Inloggen Via Social
Inloggen met wachtwoord
Nog geen reacties