logo
RECEPT

Zelf gezond (spelt)brood bakken

Zelf gezond (spelt)brood bakken
INGREDIËNTEN

Het idee dat je dik wordt van brood, dat vind ik absoluut de grootste onzin op aarde. Brood is namelijk vullend en verzadigend, waardoor je de rest van de dag minder eet. Dat geldt overigens vooral als je volkoren brood eet; dat is gemaakt van volkoren meel waar de hele graankorrel in zit, dus ook de ‘velletjes’ van de korrel die wij vezels noemen. Ik bak een volkoren brood van een mengsel van volkoren speltmeel en volkoren tarwebloem, en voor extra vezels en voedingsstoffen voeg ik er lekker veel pitten en zaden aan toe: pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad.

Zelf gezond (spelt)brood bakken

Belangrijk 1: kneden

Wanneer je liever niet al het kneedwerk voor het brood zelf doet kun je een keukenmachine gebruiken om je deeg in te maken. Hiervoor heb je wel een deeghaak nodig om het brooddeeg goed te mengen. Ik gebruikte mijn Kenwood Chef Titanium (klik hier voor meer info over deze topmachine!) met het deeghaak-opzetstuk. Voor brood meng je eerst de (verschillende soorten) meel door elkaar, samen met alle zaden en pitten, plus een flinke snuf zout. Hiervoor gebruikte ik ook al de keukenmachine met deeghaak: op de laagste stand liet ik hem draaien, terwijl ik geleidelijk het lauwe water toevoegde. Laat mengen tot er een soepel deeg ontstaat.

Belangrijk 2: rijzen

Behalve het kneden van het deeg is ook het laten rijzen van het deeg belangrijk voor een lekker en luchtig brood. Daarvoor hoef je niets ingewikkelds te doen; je moet het deeg gewoon met rust laten. Liefst een uur lang. Zet de kom met de deegbal erin (wel even afdekken met bijvoorbeeld plastic folie!) op een warme plek, bijvoorbeeld vlakbij de verwarming. Een uurtje later heb je ineens twee keer zoveel deeg. Dus later twee keer zoveel brood. WINNING!

Bereidingswijze zelf gebakken brood

Meng de twee soorten bloem, het zout en alle zaden en pitten.

Laat de gist oplossen in het water.

Maak een kuiltje in het bloemmengsel met je vinger en giet het gistmengsel erin.

Kneed het deeg tot een soepele deegbal. Ik gebruikte mijn Kenwood Chef Titanium met de deeghaak als opzetstuk, die het beslag in 5 minuten omtovert tot een flexibel brooddeeg. Als je met je handen kneed duurt het meestal wel een minuut of 10 voor je deeg klaar is!

Rol een soort worst van het deeg. Leg in een ingevette brood- of cakevorm. Dek je brooddeeg af met een velletje plastic folie (vergeet niet om de folie even in te vetten met wat olijfolie!) en laat het deeg een uurtje staan op een warme plek, bijvoorbeeld in een vensterbank boven de verwarming. Wanneer het deeg is verdubbeld in volume is het klaar. Je kunt het gewoon in de bakvorm laten zitten!

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bak het brood eerst 15 minuten op deze temperatuur, en verlaag de oventemperatuur daarna naar 200 graden Celsius. Bak nog eens 20 – 25 minuten, tot je brood volledig gerezen is, een goudbruin korstje heeft en hol klinkt als je erop tikt.

Tip: Serveer met hummus en verse kiemen. Zo houd je je boterham slank en gezond, maar toch vullend én boordevol voedingsstoffen!

schermafbeelding-2017-01-02-om-19-40-36

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties