logo
RECEPT

Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)

Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)
INGREDIËNTEN

Het is geen geheim dat ik een ontzettende theeliefhebber ben. Wist je dat het ook heel makkelijk (en leuk!) is om zelf verschillende thee- en kruidenmengsels te maken? Bovendien is zo’n zelfgemaakte kruidenthee gezond, vaak goedkoper dan een variant uit de winkel, én je kunt zelf jouw favoriete smaak maken.

Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)

Wat is kruidenthee?

Een kruidenthee mag je eigenlijk geen thee noemen; die naam krijgt een drank alleen als er theeblaadjes gebruikt worden. Een kruidendrank zonder theeblaadjes erin noemen we daarom officieel een kruideninfusie. Van de drie recepten die ik hieronder geef zijn er twee zonder thee, die je dus kruideninfusies noemt. Alleen in de roze thee met hibicus, rozenblaadjes en groene thee zitten theeblaadjes, dus die thee heet wel een kruidenthee (mix van theeblaadjes met kruiden).

Hoe ga je te werk? Thee of kruidenblends maken is eigenlijk hetzelfde als koken: je begint met een recept en gaat van daaruit lekker variëren en proberen tot je jóuw ideale recept gevonden hebt. Ik heb thuis een voorraad met gedroogde kruiden en bloemblaadjes staan (van kamille en rozenblaadjes tot hibiscus en citroengras) en vul dat aan met verse kruiden en specerijen (gember, een takje tijm) of bv. een schijfje citroen. ’s Ochtends blend ik door elkaar waar ik zin in heb! Ik houd mijn theepot onder mijn Quooker en binnen een minuut heb ik een pot verse thee. Niet normaal trouwens, hoe snel je gewend raakt aan zo’n kokendwaterkraan. Ik heb die van mij nu drie maanden, en ik kan me nu al niet meer voorstellen hoe ik ooit zónder heb gekund :p Wist je trouwens dat het bedrijf achter die slimme kokendwaterkraan ook nog eens Nederlandse roots heeft? De Quooker (quick cooker) is bedacht en ontwikkeld door oprichter Henri Petri, en in het familiebedrijf werken nu o.a. zijn twee zoons. Heerlijk, dat soort ondernemersverhalen. Nog heerlijker is wat je ermee kunt maken. Graag deel ik drie van mijn favoriete kruidenthee recepten met je!

Zelf kruidenthee maken


3x zelf kruidenthee maken


Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)

Gember, citroen & honing infusie

Snijd 2 centimeter verse gember fijn (eerst even schillen!). Meng met een eetlepel citroensap en een theelepel honing – bijvoorbeeld manuka honing. Giet er 250 milliliter kokend heet water bij. Roer goed door. Enjoy!

Ook lekker: voeg 1/2 kaneelstokje toe!


Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)

Hibiscus, rozenblaadjes & groene thee

Ik gebruikte hiervoor de groene thee van mijn eigen theemerk TEAmwork Tea. Een andere groene thee met bloemblaadjes kan natuurlijk ook! Voeg 1 theelepel hibiscus blaadjes toe. Laat minstens 3 minuten trekken. Zie je hoe mooi roze deze thee wordt?


Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)

Kruidige kamille & rozemarijn infusie

Gebruik 1 eetlepel kamille knopjes en zoveel rozemarijn takjes als je lekker vindt. Voor mij zijn twee takken doorgaans genoeg. Giet 250 milliliter kokend heet water bij de kruiden in je glas. Liever een pot thee? Verdubbel of verdriedubbel de hoeveelheden! Laat 3-5 minuten trekken.

Tip: voeg nog een paar blaadjes munt toe, of een theelepeltje honing.

Wat is jouw favoriete thee-recept?

Zelf kruidenthee maken (3 recepten!)

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties