logo
RECEPT

Arabische rijst (Kabsa) met kip, amandelen en rozijnen uit Syrië

Arabische rijst (Kabsa) met kip, amandelen en rozijnen uit Syrië
INGREDIËNTEN
Voor de rijst
Voor de saus

Laten we nog even buiten onze eigen grenzen blijven kijken. Na de Afghaanse soep met linzen van vorige week heb ik namelijk nog een recept dat een land dat tegenwoordig alleen het woord ‘vluchteling’ oproept, maar dat zoveel meer te bieden heeft: Syrië. Gastchef Azad uit Syrië maakte ‘Kabsa’ voor Marley Spoon: Arabische rijst met kip, amandelen en rozijnen. Een beetje verse koriander erover, wat geroosterde amandelen door de rijst – het zijn de kleine details die ’t hem doen.

Lees ook: Vega curry met aardappel, pompoen, wortel en linzen

Arabische rijst (Kabsa) met kip, amandelen en rozijnen uit Syrië

Dit recept is geschikt als hoofdgerecht voor twee tot drie personen.

Bereidingswijze kabsa

1. Maak eerst de saus.

Fruit in een koekenpan de ui en knoflook aan in een scheut olijfolie.

Voeg na 4 minuten de blokjes kip, winterpeen, tomaat en tomatenpuree toe. Laat minstens 5 minuten bakken.

Voeg daarna het water toe, samen met het kaneelstokje en de kruidnagels. Laat 20 minuten pruttelen en indikken op middelhoog vuur, zodat het meer een dikke saus dan een soep wordt.


2. Maak de rijst terwijl de saus pruttelt.

Breng 300 milliliter water aan de kook en voeg daar de rijst aan toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 10-12 minuten koken. Draai daarna het vuur uit en laat de rijst nog 5 minuten staan met het deksel op de pan – je hoeft nu als het goed is niet meer af te gieten.

Bak in de tussentijd het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan – je hebt geen olie nodig. Pas op: het kan ineens snel gaan!

Roer de rozijnen door de rijst, samen met de amandelen.

Serveer de rijst met de saus en eventueel wat verse koriander.

Eet smakelijk!

Arabische rijst (Kabsa) met kip, amandelen en rozijnen uit Syrië

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Linda Gasseling says: 2nd feb 24 10:16 am

    Lijkt me heerlijk! Is dit recept voor 4 personen?

    • Claartje says: 2nd feb 24 10:16 am

      Hoi Linda, sorry dat was ik inderdaad vergeten toe te voegen! Het recept is bedoeld als hoofdgerecht voor 2 personen 🙂 Succes!

  • Mieke Jansen says: 2nd feb 24 10:16 am

    Vraagje: er staat totaal 350 milliliter water. 300 voor de rijst. betekent dit dat je 50 ml aan de saus moet toevoegen? Ik heb zojuist 350 milliliter aan de saus toegevoegd…

    • Claartje says: 2nd feb 24 10:16 am

      Hoi Mieke, goeie vraag! Ik had het misschien iets duidelijker moeten vermelden, maar het water in de ingrediëntenlijst staat bij de ingrediënten voor de saus; je moet dus inderdaad 350ml water aan de saus toevoegen. Het water voor het koken van de rijst heb ik niet op de ingrediëntenlijst gezet, omdat ik ervan uitging dat de meeste mensen daarvoor gewoon op de verpakking van de rijst kijken. Is het zo duidelijker? Je hebt het dus goed gedaan! 🙂

      • Mieke Jansen says: 2nd feb 24 10:16 am

        Dank! Gelukkig goed gedaan. Bleef wel een beetje waterig, maar het smaakte erg goed!