logo
RECEPT

Biologische salade van roodlof met peer en schapenkaas

roodlof met peer salade
INGREDIËNTEN
Voor de salade
Voor de walnoten
Voor de dressing

Zelf fruit, bloemen en kruiden plukken voor in een (biologische) salade, waar doe je dat tegenwoordig nog? Voor dit stadsmeisje was het in ieder geval héél erg lang geleden – waarschijnlijk ergens tijdens een excursie op de basisschool. Zonde natuurlijk, want als er iéts leuk en lekker is, dan is het wel om bij de boer iets te plukken en dat direct op te eten! In Amsterdam vind je op een half uurtje fietsen vanaf de stad de Fruittuin van West. Je mag er zelf fruit plukken (je betaalt achteraf voor wat je geplukt hebt), je kunt er scharrelen tussen de kippen en knuffelen met varkens, maar ook heel lekker lunchen of koffie drinken. Oh, en alles wat er groeit wordt biologisch-dynamisch geteeld.

Biologische salade van roodlof met peer en schapenkaas

Biologisch, wat is dat nou eigenlijk? Het is een beschermde term, die een fabrikant niet zomaar op een product mag zetten. Er is een keurmerk voor (het Europese bio-keurmerk, te herkennen aan dat groene blaadje) dat garandeert dat iets alleen biologisch genoemd mag worden als het dat ook echt is. Dat wordt gecontroleerd door Skal, die het keurmerk ook weer intrekt als je als boer of producent de regels voor biologische productie overtreedt. Concreet betekent een biologische productie dat die biologische wortel of dat biologische pak melk wordt geproduceerd op een manier die de aarde (of het dier) niet uitput. Een manier om dat te bewerkstelligen als boer, is bijvoorbeeld om je gewassen elk jaar een veld op te laten schuiven. Waar eerst spruitjes groeien, groeit een jaar later mais, waar eerst witlof groeide, groeit een jaar later venkel. Zo voorkomt de boer bodemziektes en houdt hij de bodem gezond! Door de focus niet alleen te leggen op het gezond houden van de plant, maar ook op de gezondheid van de grond, zorgt de biologische boer ervoor dat het plaatje rond is.

Natuurlijk hoef je van mij niet louter biologische producten te kopen en eten – dat doe ik ook niet. Maar zelf probeer ik wel steeds meer te ontdekken waar mijn voeding precies vandaan komt. Ik koop asperges het liefst op de markt of direct bij de boer, waarvan ik weet dat hij hart voor zijn zaak heeft. Alleen: ook die boer die vol passie aan zijn bedrijf werkt, kan zijn velden volspuiten met chemicaliën. Op dat soort momenten is het een handig hulpmiddel, zo’n biologisch keurmerk. Dan weet ik dat mijn biologische paprika komt van een boer die dezelfde verantwoordelijkheden voor de aarde voelt als ik. Snap je?

Biologische salade van roodlof met peer en schapenkaas

Ingrediënten biologische salade

Voor 4 personen, als lunch of bijgerecht

2 peren
1 stronkje witlof
1 stronk radicchio rosso
100 gram harde schapenkaas
½ venkel (vooral het lof)
6 Oost-Indische kers bloemen

Voor de walnoten

100 gram walnoten
1 eetlepel poedersuiker
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
1 snufje zout

Voor de dressing

1 el mosterd
3 el olijfolie
1 el azijn

Biologische salade van roodlof met peer en schapenkaas

Bereidingswijze biologische salade

Snijd de peer in dunne plakjes, nadat je eerst het klokhuis hebt verwijderd. Zelf laat ik de schil meestal zitten, maar als je dat niet lekker vindt schil je de peer natuurlijk eerst. Snijd ook de wit- en roodlof in zo dun mogelijke reepjes.

Karameliseer de walnoten door ze de bakken in het suikermengsel. Dat maak je van een eetlepel poedersuiker, eetlepel gerookt paprikapoeder en een snufje zout.
Verhit een scheutje olie een koekenpan, voeg de walnoten toe, schep het suikerstrooisel erover. Rooster kort, tot de walnoten verkleuren en karameliseren.

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen. Tip: gebruik hiervoor een staafmixer!


Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties