logo
181114141046kokosolie.jpg

Kokosvet of kokosolie is de laatste tijd erg populair. Net zoals andere vaste vetten, zoals bijvoorbeeld roomboter, is kokosvet een verzadigde vetsoort. Die vetten worden ook wel de 'slechte' vetten genoemd die veel gebruikt worden in gebakjes en koekjes, maar ook zitten in vlees en kaas. Verzadigd vet is de vetsoort die het risico op hart- en vaatziekten vergroot en waardoor 'boters' met plantensterolen hip zijn. Lees hier meer over vetten en hun scheikundige structuur! Overigens bevat elke vetsoort evenveel calorieën. Maar waarom vliegen de potten kokosolie nu juist als warme broodjes over de toonbank, als dat een verzadigde vetsoort is?

 

Wat is het:
Kokosolie wordt gemaakt door het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. De olie die daarbij vrijkomt is in de buitentemperatuur vloeibaar in het tropische klimaat waar het vandaan komt, maar meestal gestold (hard) in ons koude kleine kikkerlandje.

 

Dit zeggen voorstanders van kokosolie
Veruit de meeste vetten bestaan uit vetzuren met lange ketens. (Wat dat precies betekent lees je hier!) Deze worden in het lichaam na de afbraak in de dunne darm daar ook opgenomen. Dan worden de afgebroken deeltjes weer opgebouwd tot hele vetmoleculen en via de lymfevaten (en dus niet de bloedvaten) door het lichaam vervoerd. Dat duurt lang! Dat geldt echter niet voor kokosolie. Kokosolie is een verzadigde vetsoort, maar bevat ook middellange keten vetzuren. Het kenmerk van middellange keten vetzuren is dat ze, net als korte-keten vetzuren, niet eerst afgebroken hoeven te worden, maar gelijk via de darmen in het bloed terecht komen.

 

Wow. Ok, dus?
Dus worden de middellange keten vetzuren in kokosolie, net als koolhydraten, snel opgenomen en zijn deze vetten dus sneller “op”. Als de vetten op zijn, wordt de vetvoorraad eerder aangebroken. Een eerder aangebroken vetvoorraad = vetverlies.

 

 

Deze onweerstaanbare chocolade-kokostaart krijgt door de kokosolie een nog lekkerdere kokossmaak.

 

 

Dit zeggen tegenstanders van kokosolie
Pas op: kokosolie bestaat vooral uit laurinezuur wat, net zoals andere verzadigde vetten, het slechte cholesterol in het lichaam verhoogt. Ook de aanwijzingen dat het vet, dankzij laurinezuur, je lichaam zou beschermen tegen virussen en bacteriën is (nog) onvoldoende wetenschappelijk bewezen. De Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA vindt dat er daarom niet genoeg bewijs is om te claimen dat kokosvet gezonder zou zijn dan andere verzadigde vetten.

 

Conclusie:
Je moet lekker zelf weten of je kokosolie gebruikt of niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kokosolie veel beter voor je is dan andere vetten, maar het is als je het Claartje en mij vraagt geen toeval dat er zoveel mensen fan zijn van kokosolie. Beschouw het daarom niet als wondermiddel, dat is het namelijk niét, maar wissel lekker af tussen verschillende soorten vetten. Van olijfolie naar koolzaadolie, van kokosolie naar pompoenpitolie. 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties