logo
FITSPIRATION

Claartje’s quest for abs 1: Vaarwel (visceraal) buikvet

100115132255absimage.jpg

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik wil buikspieren. Ja ja, ik weet dat ik ze héb, maar er zit een klein zacht laagje overheen. Dat laagje, type vriendelijke schokdemper, dat zit daar prima, maar nu moet het verdwijnen. Waarom? Daar kan ik een heleboel redenen voor bedenken, maar de belangrijkste is heel simpel. Omdat het gezonder is. Want buikvet, dat is dus eigenlijk de duivel.

 

Dit artikel is het eerste van een serie, waarin ik persoonlijk verslag doe van mijn quest for abs. Ik ga mijn best doen de stappen en vorderingen zo goed mogelijk te delen, zodat je met me mee kunt doen – als je dat wil. NIET zodat we straks allemaal als Johnny Bravo over het strand kunnen paraderen in de zomer (oké, een beetje), maar WEL zodat je de gezondste versie van jezelf kunt zijn.

 

abs, johnny bravo, buikspieren

 

Buikvet = ongezond

Veel vet op lichaam meezeulen is niet goed voor je, maar de plek waar je vet verzamelt bepaalt pas echt hoe ongezond (te) veel vet is. Je voelt ’m al aankomen: buikvet is het meest ongezonde vet. Grofweg zijn mensen op te delen in appels (mensen die vet opslaan op de buik) en peren (mensen die vet opslaan op de heupen). De plek waar je vet opslaat is voor een groot deel genetisch bepaald en wordt tot op zekere hoogte ook bepaald door hormonen, en in het algemeen geldt dat vrouwen vaker peren zijn dan mannen. Mocht je een appel zijn, en dus vooral vet opslaan op je buik, dan heb je pech. Buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Maar daarmee is nog niet alles gezegd.

 

buikvet, buikspieren, afvallen, fit, buik, abs, claartje schroder, fit girl, quest for abs

 

Zwemband vs bierbuik

Er is een verschil tussen de zwemband en de bierbuik. Het zwembandje, dat ook voor de beruchte muffin top zorgt, is vooral onderhuids vet. Omdat het vlak onder de huid zit en niet in de buurt van de organen in je buik komt (even buiten beschouwing latend dat je de huid ook als een groot orgaan kunt zien) is het relatief minder schadelijk. Bovendien is onderhuids vet waar je zwembandjes uit bestaan relatief makkelijk kwijt te raken, want dit vet verdwijnt zodra je afvalt.

 

De echte boosdoener is de bierbuik, omdat die bestaat uit visceraal vet. Visceraal vet zit op en rondom je vitale organen, waar het veel schade kan aanrichten. Een béétje visceraal vet is prima: het fungeert als bescherming van de organen tegen de grote boze buitenwereld. Een overschot aan visceraal vet is alleen nogal problematisch. Het vet kan gaan drukken tegen de organen en lijkt ook de werking van hormonen te verstoren. Ook staat een hoog gehalte aan visceraal vet rechtstreeks in verband met een verhoogd cholesterol en kan het leiden tot insulineresistentie, wat betekent dat het lichaam niet meer goed reageert op de door de alvleesklier aangemaakte insuline die nodig is om glucose uit het bloed op te slaan. Wanneer die glucose niet goed opgeslagen wordt is er een zeer reële kans op het ontwikkelen van diabetes.

 

Om er nog wat interessante termen tegenaan te gooien: visceraal vet zorgt voor de aanmaak van biochemische stoffen (waaronder o.a. cytokines) die het risico op hart- en vaatziekten verhogen en een verstorend effect hebben op de bloeddruk en bloedproppen zouden kunnen veroorzaken. Het moge duidelijk zijn: hoe minder visceraal vet, hoe beter.

 

abs, buikspieren, afvallen, foodness, claartje schroder, buik, strakke buik, fit, fit girls

 

Doe de test

Moet jij je druk maken om je hoeveelheid visceraal vet? Dat kun je vrij gemakkelijk zelf testen. Je meet je buikomtrek in je taille: het smalste gedeelte van je middel. Je moet een meetlint niet super strak trekken (het is geen corset), maar het moet wel aansluiten.

 

Vrouwen: een omtrek in je taille van minder dan 80 centimeter is goed. Bij meer dan 88 centimeter loop je een verhoogd risico op alle narigheid die ik hierboven noemde en is er werk aan de winkel.

 

Mannen: een omtrek in je taille van minder dan 94 centimeter is goed. Bij meer dan 102 centimeter  loop je een verhoogd risico en moet je dus oppassen.

 

 

Conclusie

Goed, van dat viscerale buikvet moesten we dus af. En als het even kan mag dat onderhuidse vet ook wel verdwijnen. Hoe pak je dat aan? Ik doe het in vier stappen, in drie maanden. Volgende week vertel ik er meer over. Op naar een sixpack!

 

Lees hier alle artikelen over mijn Quest for Abs terug:

– Buikvet (1)

– Sporten (2)

– Voeding (3)

– Core trainen vanuit bureaustoel (4)

– Oefeningen voor je core & abs (5) 

 

Bron

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties