logo
FOODSPIRATION

Snel afvallen na de feestdagen? Tips!

190115105805476146241.jpg

Na de feestdagen krijgt iedereen vaak weer de behoefte om de extra kilo’s van het afgelopen decembermaand te willen verliezen. Of die extra kilo’s die er soms gedurende een heel jaar er stiekem aan zijn gekomen. Misschien wel door het stoppen met roken. Of misschien heb je gewoon de remmen los gegooid. Sport of beweeg je misschien niet zoveel meer? Heb je veel narigheid meegemaakt het afgelopen jaar en eet je daarom als een soort van troost? Lees hier welke dingen jou triggeren veel te eten en wat je daar aan kunt doen. Aankomen in gewicht kan talloze oorzaken hebben, maar een ding is zeker, niemand is er blij mee (tenzij dat juist je doel is natuurlijk). Dan start er een nieuw jaar en dan wil iedereen graag snel en makkelijk afvallen. Tja, kon dat maar. De bladen staan er vol mee, advertenties worden op televisie uitgezonden en zelfs in de apotheek staan er grote displays vol met afslankproducten. Allen met als doel: SNEL afvallen. Want dat is wat de mensen willen, makkelijk en snel. Wat het kost? Doet er niet toe. Afvallen is het motto. Aan deze grote doelgroep zou ik eens duidelijk willen maken hoe slecht het is om dit soort crashdiëten te volgen. Wat het met je lichaam doet en hoe het verloop is. Heb jij wel eens een zogenaamd crashdieet gevolgd? Viel je snel af? Het antwoord is waarschijnlijk 'ja'. Maar wees eerlijk, hoe was het vervolg? Hoe voelde je je? En hoe lang bleef je op dat nieuwe gewicht?

 

Crashdiëten zijn zeer ongezond

Laat dat heel duidelijk zijn! Ik zal je het een en ander uitleggen. Crashdiëten zijn vaak heel laag in het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Vaak bestaat je eten uit poeder, pillen of shakes. Je lichaam krijgt dus continu veel te weinig vezels en voedingsstoffen binnen, en ook geen vitamines. Houd je dit dieet iets langer vol dan gaat het je ook spiermassa kosten, omdat je te weinig eiwitten binnen krijgt. Ook verlies je vaak heel veel vocht. Op de weegschaal geeft dit een super resultaat: de kilo’s vliegen eraf. Maar wake up! Iedereen van ons begrijpt toch dat dit niet werkt op de lange duur? Je lichaam wordt een soort spons en alle voedingsstoffen die het de laatste dagen/weken niet heeft gekregen worden in een keer opgeslagen als je toch iéts eet. Je lichaam staat in standje 'overleven' en gaat reserves opbouwen. Er is crisis volgens je lichaam; alsof je in een hongersnoodramp zit. Dat wat je wél binnenkrijgt, slaat je lichaam daarom direct op. Het is crisis!

 

 

Deze walnoten in een chocoladejasje zijn een voorbeeld van een gezonde snack, waarmee je de ongezonde gevolgen van een crashdiëet kunt voorkomen.

 

Gevolgen van een crash dieet

Door een tekort aan o.a. eiwitten word je slap en snel moe. Je stofwisseling vertraagt met ongeveer twintig tot dertig procent. Op lange termijn zal je ook steeds minder afvallen en je steeds slechter gaan voelen. Je darmen gaan protesteren, je kunt last krijgen van obstipatie of in sommige gevallen diarree. Je schildklier kan trager worden. Onthoud: je lichaam staat in standje overleven, dus lichaamsprocessen die het belangrijkst zijn om je in leven te houden krijgen voorrang van je lichaam; dat betekent dus dat je op eigen kracht sommige lichaamsfuncties uitschakelt of op plan B zet. Als nagels en haren al minder groeien door o.a. vitaminetekorten, probeer dan maar eens te bedenken wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld je organen. Omdat de pillen, repen en poeders geen vocht bevatten zoals bv. groenten en fruit, is de kans groot dat je te weinig vocht binnenkrijgt, en dit kan weer nierschade opleveren. Je haar kan droog worden en je nagels bros; van vaak jojo'en kun je zelfs last van haaruitval krijgen. Ik kan nog wel vele klachten opnoemen, maar ik hoop dat het wel duidelijk is dat te snel afvallen een grote afbraak op je lichaam en zeker op je gezondheid is.

 

Maar hoe val ik dan snel en verantwoord af?

– Beperk (geraffineerde) suiker, zoveel als je kan

– Beweeg! Zoek alle mogelijke momenten om te gaan sporten, wandelen of in actie te komen

– Eet kleine(re) porties

– Sla geen maaltijden over: eet minimaal 3 maaltijden en 2 gezonde tussendoortjes

– Eet vers, kook en haal geen kant en klaar maaltijden (daar wordt veel suiker en zout aan toegevoegd)

 

Ik hoop dat ik jullie weer wat kan stimuleren om gezond te eten, zie op de receptendatabas van Foodness.nl voor een voorraad aan mooie en gezonde gerechten.

Veel succes ermee.

 

Hanneke Tienstra

Health coach

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties