logo
FOODSPIRATION

Fit blijven op vakantie: Gezonde keuzes & Improvisatie ‘koken’

claartje schroder yoga strand

Het scenario: je wordt wakker en ruikt dat het typische ontbijt van het land waar je verblijft voor je wordt klaar gemaakt. Soep waar stukjes vlees-met-bot in drijven, gebakken rijst, gefrituurde eendenembrio’s, 25-jaar-lang-houdbare vierkante witte boterhammen met belegen aardbeienjam (doorhalen wat niet van toepassing is). Natuurlijk is het altijd aan te raden om de lokale specialiteiten te proberen, maar soms heb je gewoon zin in iets wat je zelf gemaakt hebt, zodat je precies weet wat er wel en niet in zit. Omdat de lokale keuken alles frituurt, ratten- of hondenvlees serveert, of omdat je het gewoon leuk vindt om zelf aan de slag te gaan met lokale ingrediënten. Want ook zonder keuken of keukenbenodigdheden kom je een heel eind als je zelf een maaltijd(je) gaat fabriceren. Gewoon een beetje creatief zijn! Op deze manier houd je ook een beetje controle over je calorie-inname, mocht je dat belangrijk vinden.

Dit artikel schreef ik toen ik door Vietnam en Cambodja reisde. Op dit moment trek ik zelf backpackend door Australië (ja, ik heb echt een rotleven; kijk naar onderstaande foto’s en het ongeluk straalt er vanaf) en ook op een volledig ander continent zijn dezelfde basisregels van toepassing. Fit blijven op vakantie is écht een stuk makkelijker dan je denkt.

claartje australie reizen

ONTBIJT / LUNCH
Vers fruit is in veel landen verkrijgbaar, zeker als je kiest voor lokale soorten. Probeer je fruitmaaltijd te combineren met een beetje eiwitten en/of vetten, zodat de fruitsuikers wat langzamer in je bloed worden opgenomen en je een grote bloedsuikerpiek voorkomt. Eiwitten zitten o.a. in yoghurt en andere zuivelproducten, maar ook in vleeswaren. Fruit in combinatie met een plakje ham of stukje (gerookte) kip klinkt misschien vreemd als ontbijt, maar smaakt zo gek nog niet! Een goede bron van vetten zijn o.a. noten, avocado en oliën. Maak bijvoorbeeld als lunch een salade van je fruit door het te mengen met avocado, noten en een dressing op basis van bijvoorbeeld olijfolie met een beetje balsamico of citroensap.

fit, vakantie, slank, buikspieren, abs, gezond, reizen, foodness, reis

DINER
Een van de leukste dingen aan reizen of op vakantie zijn is uit eten gaan. Omdat je dat waarschijnlijk elke dag doet is het aan te raden niet elke dag voor een 3-gangenmaaltijd inclusief dessert te gaan. Simpele tips om niet al teveel te eten als je uit eten gaat zijn:

– Laat het brood staan dat vaak voor het eten op tafel komt. Het kost wat wilskracht, maar het eten van dat brood is zonde van je trek! Wees eerlijk: die calorieën ‘bewaar’ je toch liever om aan je toetje te besteden?

– Bestel twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een hoofdgerecht. Voorgerechten zijn bijna altijd lichter en kleiner qua portie.

– Bedenk dat sauzen vaak het meest calorierijke onderdeel van de maaltijd zijn, zeker als ze wit (en dus waarschijnlijk op basis van mayonaise) zijn. Ook o.a. gefrituurd voedsel (frituurvet) en curry’s (kokosmelk) bevatten vaak veel calorieën; hoewel een goeie curry vaak wel weer vol groenten zit en dus in principe geldt als een gezonde keuze – eet/drink de kokosmelk alleen met mate.

– Bereidingswijzen waarbij geen of weinig olie komen kijken zijn altjjd het slankst. Denk aan: pocheren, stomen, grillen, koken.

– Deel je gerechten. Hierdoor kun je niet alleen meer verschillende dingen proeven, maar eet je over het algemeen langzamer omdat je je aandacht moet verdelen.

– Kies zoveel mogelijk voor groenten en/of salade, omdat die je wel een vol gevoel geven en relatief weinig calorieën bevatten. Denk aan: gestoomde vis met geroerbakte groenten, salade met gegrilde reepjes rundvlees, groenten en garnalenspiesjes van de barbecue.

fit, vakantie, slank, buikspieren, abs, gezond, reizen, foodness, reis

SNACKS
Het scheelt een heleboel (zowel in geld als in calorieën) als je niet steeds kant-en-klare snacks koopt die toevallig aanwezig zijn, maar zorgt dat je een beetje voorbereid bent. Probeer bijvoorbeeld een zakje met noten bij je te hebben (liefst zonder ‘jasje’, want dat is dan weer minder gezond), of weet welke snacks je guilt-free kun kiezen. Nogmaals: op vakantie of op reis moet je jezelf echt niets ontzeggen en vooral genieten, maar het helpt om van tevoren ongeveer te bedenken welke snacks je makkelijk elke dag kunt nemen zonder als tientonner terug te komen, en welke snacks je beter kunt bewaren voor een echt verwenmoment.

– Noten
Probeer een zakje met noten bij je te houden voor momenten van plotselinge trek (liefst zonder ‘jasje’, want dat is dan weer minder gezond). Droge volkoren biscuitjes of lekkere volkoren crackers zijn ook geschikt voor dit doel.

– IJskoffie zonder siroop of melk
In steeds meer landen is ijskoffie in opkomst. Vergis je niet: de versie van Starbucks is een ware suikerbom. Ik vraag in Azië (waar ijskoffie ook populair is) altijd om een ijskoffie zonder suiker en zonder melk (Caffe Den in Vietnam), en zelfs dan zit er vaak stiekem nog ergens een zoetmaker in. Magere melk is ook een goede optie, en een suikervervanger als stevia bevat heel weinig calorieën en maakt je ijskoffie toch zoet.

– Cola light of spa rood
Naast gewoon water en thee zijn cola light en spa rood de slankste drankjes die er zijn. Het is waar dat cola light verre van natuurlijk is; als dat je stoort kun je beter kiezen voor spa rood. Om de een of andere reden heb ik in warme landen altijd onstuitbaar veel zin in ijskoude cola light, dus er gaat bij mij zeker een blikje per dag doorheen. Liefst met rietje, om mijn tanden te beschermen tegen de zuren uit frisdrank, die volgens mijn tandarts je glazuur aantasten.

claartje reizen australie

Nog een belangrijke toevoeging die voor zowel ijskoffie als frisdrank geldt: pas op voor ijsklontjes! In sommige landen is drinkwater een stuk minder schoon dan in Nederland, wat ervoor kan zorgen dat je last krijgt van je darmen. Hoewel ik zelf geloof in het niet-te-moeilijk-doen principe waarbij ik altijd alles eet en drink wat los en vast zit (ook thuis) om de flora en fauna in je darmen een beetje wakker te houden zodat je ook op vakantie een paar onbekende bacteriën prima kan handelen, heb ik van dichtbij gezien hoe naar darmproblemen in het buitenland kunnen zijn. Het is nooit helemaal te voorkomen, maar als je weet dat je een gevoelig verteringssysteem hebt is het verstandig zoveel mogelijk risico’s uit te bannen en alleen water uit afgesloten flessen te drinken. Vraag in dat geval in restaurants ook expliciet of er geen ijs in je glas gedaan kan worden.

wodka kokoswater

Een laatste tip: Zoek lokale specialiteiten. In Vietnam en Cambodja ontdekte ik gedroogde erwtjes met wasabismaak (yum!), bananenchips en gefrituurde eendeneieren die bevrucht zijn zodat je eigenlijk een eendenembrio eet (oké, dat was behoorlijk vreemd om te eten, maar een echte foodie staat overal voor open, nietwaar?). Vaak zijn lokale specialiteiten gezonder dan de rotzooi van fastfoodketens die inmiddels ook overal ter wereld te vinden zijn, en wees eerlijk: het is toch veel toffer om te kunnen zeggen dat je een rat van de barbecue hebt geproefd (I did it, in Vietnam!) dan dat je kipnuggets in een Aziatische Mac Donalds hebt gegeten? In Australië proefde ik bijvoorbeeld kokoswater (gezond!) met wodka (minder gezond, maar wel zo lekker). Bril-jant.

Op dit moment vertoef ik overigens in Australië. Volg ‘live’ updates via Instagram (@FoodnessNL) of Snapchat (ClaartjeS) – maar verwacht niet veel van de omgeving te zien te krijgen hoor. Ik reis om te eten. Punt.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties