logo
RECEPT

Espresso Chocolate Chip Cookie met Blokker koffie

chocolate chip cookies
INGREDIËNTEN

Wist je dat er elke dag 2 miljard kopjes koffie gedronken worden, in de hele wereld? Daarvan neem ik er in mijn eentje ongeveer een miljard voor mijn rekening. Grapje natuurlijk, maar (goede) koffie is wel een belangrijk onderdeel van mijn leven! Daarom voelde ik me vereerd toen ik werd uitgenodigd voor de lancering van de koffielijn van Blokker, die een betaalbare prijs beloofde voor écht goede koffie. Nou, kom maar op!

Tijdens het evenement – allemaal digitaal, uiteraard – legde Dick de Kock, een ervaren koffiemaster en o.a. oprichter van Coffee Company uit hoe hij de koffiemelanges in de Blokker cupjes heeft samengesteld. Wist je bijvoorbeeld dat koffie geen boon is, maar eigenlijk het pitje van de koffievrucht? In totaal stelde Dick vier blends samen voor Blokker: goud (mild), roze (pittig), zwart (rijk) en blauw (decaf). Mijn favoriete blend is de roze, een pittige blend. Die is gemaakt van ongewassen Braziliaanse bonen, wat een krachtige en volle koffie geeft. De bonen (100% arabica) zijn donker gebrand, met een licht bittertje in de smaak. En dat ook nog eens voor een Blokker prijs (20 cups voor €2,49).

Blokker koffie cups

Omdat ik duurzaamheid altijd belangrijk vind heb ik ook even gecheckt of de herkomst van de koffie een beetje oké is. Op de verpakking zie je gelukkig het Rainforest Alliance keurmerk, wat betekent dat o.a. geen regenwoud wordt gekapt voor koffieplantages, en dat het welzijn en inkomen van arbeiders hoog in het vaandel staan. Hoe het hoort, dus! Bovendien kun je de koffiecupjes van Blokker bij elk Blokker recycle-punt inleveren. Met als belangrijk pluspunt dat je daar ook recyclebare cupjes van ándere merken mag inleveren – dat vind ik klantvriendelijk en écht duurzaam. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel: The Hunger Project.

Met deze koffie, de roze cupjes van de nieuwe Blokker koffielijn, ga ik koekjes maken! Van die echte, dikke, chewy chocolate chip cookies. Op z’n Amerikaans, met een krokante rand en een zachte binnenkant. Hmmm! Er gaat een kopje espresso in het beslag. Dat kleine bittertje geeft net wat meer diepgang aan de smaak van de chocolate chip cookies.

Bekijk ook dit recept: Sticky toffee cake

Espresso chocolate chip cookie

Nodig voor espresso chocolate chip cookie

Voor ongeveer 20 kleine cookies of 10 grote

200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
110 gram boter (kamertemperatuur)
100 gram bruine basterdsuiker
1 ei
30 milliliter sterke espresso (roze Blokker koffieblend)
200 gram chocolate chips

Bereiding choco cookies

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Pak een grote kom en strooi het bloem en bakpoeder door een zeef. Zo voorkom je dat er klontjes in blijven zitten. Voeg ook een snufje zout toe.

Pak een tweede kom en meng de zachte boter met de suiker. Het makkelijkst is om hiervoor een mixer of keukenmachine te gebruiken. Mix tot je een goed gemengde pasta hebt.

Voeg het ei toe aan het boter-suikermengsel en blijf mixen. Voeg ook de espresso toe en blijf rustig mixen.

Voeg nu beetje bij beetje het bloem-bakpoedermengsel toe aan de kom met boter en suiker. Blijf mengen tot je een mooi beslag krijgt, maar let op: mix niet te lang. Dan warmt je beslag teveel op.

Schep de chocolate chips door het beslag.
Check of je beslag warm aanvoelt. Als het warmer voelt dan kamertemperatuur, zet je beslagkom dan even in de koelkast.

Schep met een ijsschep bolletjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben, ze worden een stuk groter en platter tijdens het bakken.
(Tekst gaat verder onder de foto)

chocolate chip cookies

Bak je de koekjes gaar in de oven. Ze zijn goed wanneer de zijkanten lichtbruin beginnen te worden, en de bovenkant zacht maar stevig aanvoelt.

De precieze baktijd hangt af van de grootte van je koekjes, maar je kunt dit ongeveer aanhouden:
Grote koekjes: 12 minuten
Kleine koekjes: 10 minuten

Laat de koekjes minstens 5 minuten afkoelen. Ze zijn nog zacht als ze net uit de oven komen, maar na een paar minuten worden ze steviger. Laat ze voor de zekerheid de eerste 5-10 minuten afkoelen op de ovenplaat, voor je ze op een bord of schaal legt.

Waarschijnlijk passen niet alle koekjes op één ovenplaat. Bak ze in twee delen, maar zet liever niet twee ovenplaten met koekjes tegelijk in één oven. Dit beïnvloedt de baktijd, waardoor je het risico loopt dat de onderste koekjes verbranden en de bovenste niet gaar zijn, of andersom.

Serveer de koekjes met een lekkere kop koffie.

Enjoy!

Espresso chocolate chip cookie

– Dit is een gesponsord artikel, gemaakt in samenwerking met Blokker –

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties