logo
RECEPT

Focaccia met olijven uit de 3-in-1 oven: simpel recept | Bakken

Focaccia met olijven uit de 3-in-1 oven: simpel recept | Bakken
INGREDIËNTEN

Na een half jaar verbouwen was het deze maand dan eindelijk zover: de nieuwe keuken werd geplaatst. Joehoe! Voor een foodblogger als ik natuurlijk hét hoogtepunt van het jaar, zonder overdrijven. Wil je de het hele proces van bouwval tot designkeuken in twee minuten bekijken, surf dan even naar mijn Instagramkanaal waar je de video van mijn keukentransformatie (klik!) kunt bekijken. Het pronkstuk van de keuken is de nieuwe 3-in-1 oven van ATAG, die een magnetron, heteluchtoven én stoomoven in één is. Als trotste ATAG ambassadeur vertel ik je precies hoe dat ervoor zorgt dat je deze focaccia met olijven extra knapperig van buiten en zacht van binnen krijgt. De truc: heteluchtoven in combinatie met stoom.

Focaccia met olijven uit de 3-in-1 oven: simpel recept | Bakken

Focaccia is een super simpel brood dat ik vooral perfect vind voor bij de borrel, en dat echt heel makkelijk is om zelf vers te bakken. Bloem, gist, water, zout, olie; dat is eigenlijk alles dat je nodig hebt. Plus wat kruiden en/of olijven! Het geheim van de chef zit ‘m in het perfect garen van het deeg. Een focaccia is het lekkerst als de korst knisperend knapperig is, terwijl de binnenkant zacht en fluffy en vochtig blijft. Ik gaf het geheim al een beetje weg: door een oven te gebruiken die de focaccia gaar bakt (heteluchtoven) in combinatie met stoom (stoomoven) bereik je precies dat effect. Tijdens het bakproces stuurt de oven kleine pluimpjes stoom de oven in, die het brood heerlijk zacht van binnen houden. Tegelijkertijd zorgt vocht ook voor een knapperig korstje. Doe jij ook altijd een klein beetje water op afbakbroodjes voordat je ze in de heteluchtoven legt? Dan weet je wat ik bedoel!

Vergeleken met een normale (alleen heteluchtoven) is de focaccia uit mijn nieuwe oven een stuk vochtiger en zachter van binnen, in combinatie met een perfect knapperige buitenkant. Dat is niet gek: een heteluchtoven gebruikt alleen hete lucht, wat de focaccia natuurlijk een beetje uitdroogt. Daarom is de combinatie van hete lucht met stoom zo slim: een perfecte combi voor deze focaccia. Hetzelfde geldt voor croissants, brood, quiches… Dat is ook precies waarom ik zo dol ben op mijn nieuwe oven!

Wil je hetzelfde effect bereiken zonder de 3-in-1-oven (hier kun je zien wat die allemaal kan!), dan kun je een bakje met een laagje water op de bodem van je gewone heteluchtoven zetten. (Check van tevoren even of jouw oven tegen vocht kan, want zeker oude ovens of ovens die geen magnetronfunctie hebben, kunnen niet altijd even goed tegen vocht!) Door de hitte in de oven verdampt een deel van het water uit het bakje, waardoor je het effect van de 3-in-1 oven een beetje kunt nabootsen.

Bekijk ook dit recept: Vezelrijk bananenbrood met dadels en lijnzaad

Focaccia met olijven uit de 3-in-1 oven: simpel recept | Bakken

Ingrediënten focaccia uit de oven

500 gram tarwebloem
1 zakje gist (7 gram)
50 milliliter olijfolie
2 theelepel zout
300 milliliter lauwwarm water
3 eetlepels olijven
1 takje rozemarijn
1 theelepel grof zeezout

3-in-1-oven

Bereidingswijze focaccia uit de oven

Doe bloem en gist in een kom, liefst door een zeef. Voeg olijfolie, zout en het lauwwarme water toe. Kneed goed door tot er een mooi deeg ontstaat. Het is behoorlijk plakkerig: dat is de bedoeling!

Meng 3/4 van de in stukjes gesneden olijven en een deel van de rozemarijn. Maak zover dat lukt een zachte bal van het deeg. Pak een nieuwe, met olijfolie ingevette kom, schep de deegbal erin, dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen.
Pssst: in de 3-in-1 oven kun je het deeg ook laten rijzen, door de heteluchtoven aan te zetten met een lage temperatuur (bv. op 40 graden Celsius). Dit combineer je met de meest zachte stoomstand. In een gewone heteluchtoven stel je de temperatuur zo laag mogelijk in (bv. op 40 graden), en zet je een bakje water onderin de oven.

Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
Op de 3-in-1 oven genaamd koos ik voor de functie hetelucht + stoom, met stoomniveau 1.

Pak een met bakpapier beklede bakplaat erbij. Schep het gerezen beslag erop, of gebruik je handen. Probeer de lucht van het rijzen zoveel mogelijk in het deeg te houden. Maak een mooie ovale vorm van het deeg.

Verdeel de overige olijven en rozemarijnnaaldjes over het deeg. Maak met je vingertoppen kleine kuiltjes in de focaccia. Schep de theelepel grof zeezout erover. Sprenkel er eventueel nog een extra eetlepel olijfolie over, als je dat lekker vindt.

Bak de focaccia in 20 min gaar en goudbruin. Eet direct!

Focaccia met olijven uit de 3-in-1 oven: simpel recept | Bakken

Dit recept maakt deel uit van mijn partnership met ATAG. Mijn mening blijft ongezouten, mijn enthousiasme is altijd oprecht.

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties