logo
RECEPT

Garnalenlinguine met gamba’s en venkelsalade

300315113732quookerimage.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de pasta
Voor de venkelsalade
Voor de pesto

In dit recept ga ik twee keer blancheren: zowel mijn basilicumblaadjes als mijn courgettespaghetti doe ik kort in kokend water, om ze daarna af te spoelen met koud water zodat ze niet verder garen. Kokend water haal je heel makkelijk uit de Quooker: een kraan met reservoir dat verstopt zit onder je aanrecht en dat een voorraad water continu op 110 graden houdt. Omdat ik ga blancheren is het heel fijn dat er zoiets als de Fusion kraan van Quooker bestaat: hier haal je zowel kokend water als koud water uit. Twee keer drukken met de ring zorgt voor kokend water, gewoon opendraaien geeft koud water. 

 

quooker, recept, foodness, kokend water kraan

 

Mocht je denken dat de Quooker een soort luxe gadget is dat vooral leuk staat in design keukens (eerlijk is eerlijk: dat dacht ik eerst ook) dan kan ik je vertellen dat het apparaat veelzijdiger is dan je denkt. Een Quooker is namelijk:

 

1. Energiezuinig
Je gebruikt in de standby stand maar vijf cent per dag aan elektriciteit om het water kokend te houden in het reservoir. Wanneer je een waterkoker of fluitketel aanzet verbruik je veel meer energie, omdat het water dan van kamertemperatuur naar kokend gebracht moet worden. Bovendien gebruik je zelden ál het water uit je waterkoker, dus de helft van het water kook je voor niets. Uit een Quooker kun je precies de hoeveelheid water halen die je wil gebruiken, dus je gooit geen kokend water meer weg.

 

2. Veilig
In tegenstelling tot wat je denkt (kokend water = gevaarlijk!) is een kokend water kraan wél veilig. De kraan zelf wordt namelijk niet heet, en is niet heel makkelijk open te krijgen; er zit een soort kinderslot op. Je moet 2x drukken en draaien met de ring om de kraan om er kokend water uit te krijgen; een trucje dat je even moet weten.

 

3. Gezonder
Een filter in de kraan zorgt ervoor dat de smaak van thee puur is, omdat het water gefilterd wordt.

 

Pfff, denk eens aan al die dingen die makkelijker worden als je altijd kokend water bij de hand hebt. Niet alleen worden thee zetten en courgette pasta blancheren een eitje, er zijn nog veel meer dingen die ineens in een handomdraai kunnen:

– jampotten steriliseren

– vis pocheren

– kaarsvet verwijderen

– saus aanmaken

– vieze ovenschaal makkelijk schoonmaken

 

Hij gaat op m’n verlanglijstje voor 2015, die Quooker! Ik maakte deze garnalenlinguine met gamba's ermee, en als je het een geslaagd recept vindt zou ik het heel tof vinden als je dat laat weten door op me te stemmen. Hoeft niet natuurlijk, mag wel. Je kunt er namelijk ook een Quooker goodiepakket mee winnen (meedoen kan t/m 15 april!). Ik wil graag in iéder geval meer stemmen dan Daisy van Ilovehealth, gna gna…

Dit recept is een licht hoofdgerecht voor twee personen.

 

Maak eerst de pesto:

Blancheer de basilicum heel kort in kokend water (hallo Quooker!) en leg ze daarna meteen in koud water. Dit was een tip van Instagramvolger @annelotg – dankjewel! 

 

Draai in een keukenmachine een pesto van de basilicumblaadjes, pijnboompitten, teen knoflook en Parmezaanse kaas. Voeg terwijl de machine draait voorzichtig de olijfolie toe. 

 

Je kunt de pesto ook prima maken in een vijzel: stamp de ingrediënten fijn tot je een pesto krijgt met de gewenste grofheid. Ik houd zelf van een redelijke grove pesto.

 

 

Maak vervolgens de venkelsalade.

Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes. Je eet hem gewoon rauw, het is immers een salade. Snijd vervolgens partjes van één sinaasappel. Hoe je dat precies doet laat ik zien in deze video

 

Maak de dressing van de olijfolie, balsamicoazijn, de helft van het sap van de andere sinaasappel (knijp gewoon een van de helften uit boven het kommetje waarin je de dressing maakt). 

 

Meng de venkel met de sinaasappel en de dressing. Laat staan tot gebruik.

 

Quooker, koken, courgette pasta

 

Maak de pasta!

Met een Spirellisnijder of andere spiraalsnijder maak je spaghettislierten van je courgette. Blancheer de courgette een minuut in kokend water (wat dus in een minuut gepiept is met de Quooker, briljant!), giet de slierten in een zeef en spoel kort af met koud water.

 

Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de plakjes knoflook kort aan. Voeg het in ringetjes gesneden pepertje toe. Voeg vervolgens de gamba’s toe (ik gebruikte gepelde gamba’s) en bak ze heel kort, tot ze lichtroze kleuren. Vaak is 1-2 minuten al voldoende! Doe de pasta in de koekenpan en roer even door zodat de smaken mengen.

 

Serveer de pasta met de pesto en de venkelsalade. Eet smakelijk!

 

 

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties