logo
RECEPT

Glutenvrije rauwe chocoladetaart

260614154948R95Image.jpg
INGREDIËNTEN
Voor de bodem

Een rauwe chocoladetaart: heel makkelijk te maken en ook nog eens gezond! Hij is rauw omdat je ingrediënten niet verhit boven 40 graden Celcius. Het idee is dat er dan meer voedingsstoffen behouden blijven, die verdwijnen wanneer je de ingrediënten zou verhitten. Je kunt hem prima serveren op verjaardagen – maar je kunt jezelf er natuurlijk ook mee verwennen wanneer je maar zin hebt. Als je graag een lactosevrije taart wil, dan vervang je de yoghurt voor sojayoghurt. Voor de zoetekauwen onder ons, jullie kunnen een paar drupjes honing aan de taart toevoegen voor een nog zoetere variant. Bedenk wel dat dadels van nature ook al behoorlijk zoet zijn!

 

Dit recept van Creativity in the Kitchen bewijst maar weer dat een bodem prima gemaakt kan worden van dadels, kokos en haver. De bodem wordt lekker stevig, hoeft niet gebakken te worden en is nog gezond ook. Je kunt ongeveer 8 flinke punten uit de taart halen.

Week je dadels (zonder pit) in heet water totdat ze zacht en smeuïg zijn.

 

Pulseer de havermout in een foodprocessor totdat het poederachtig is, vergelijkbaar met bloem. Doe de kokos, cacaopoeder en dadels erbij en pulseer totdat ze goed gemengd zijn. Dit kan ook met een staafmixer, maar zorg dat je je kom goed afdekt, bijvoorbeeld met een theedoek. Als je dat niet doet vliegt de havermout in het rond.

 

Bekleed een vlaaivorm met bakpapier en druk hier het mengsel op, dit wordt je bodem. Bewaar ongeveer een uur in de vriezer totdat het stevig genoeg is.

 

Maak in de tussentijd de vulling. Meng de yoghurt, banaan, cacaopoeder en pindakaas in de foodprocessor. Hiervoor kun je ook een staafmixer gebruiken.

 

Zet de kom met de vulling vervolgens een uur in de vriezer. Zodra je het kunt vergelijken met een lobbige creme, ongeveer de consistentie van kwark, kun je het over de taartbodem verdelen.

 

Serveer meteen, of bewaar de taart in de vriezer. Houd er rekening mee dat de taart zo hard als steen wordt zodra hij bevroren is. Als je hem later wil serveren moet je dus zeker een uur rekenen om hem weer gedeeltelijk te laten ontdooien.

 

Eet smakelijk!

 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Joyce says: 8th sep 15 6:08 pm

    Deze taart heb ik gister gemaakt. De smaak was heerlijk, maar de taart gleed als een pudding van de bodem af. Is hier iets tegen te doen of hebben jullie dat ook?

    • Claartje says: 8th sep 15 6:08 pm

      Hoi Joyce, wat tof dat je het recept geprobeerd hebt! Zelf herken ik het probleem van de glijdende vulling niet, maar ik denk dat het zou kunnen komen door een te hard bevroren bodem; de vulling ‘smelt’ daar dan vanaf en glijdt dus weg. Als je de bodem niet in de vriezer zet maar op kamertemperatuur bewaard tot je de vulling erover verdeelt, en de taart dán pas in de vriezer/koelkast zet zou dat probleem verholpen moeten zijn. Fingers crossed!

  • Cecilia says: 8th sep 15 6:08 pm

    Kan ik deze taart ook met milde kwark mager maken of moet het echt yogurt zijn?

    • Claartje says: 8th sep 15 6:08 pm

      Hi Cecilia,
      Kan ook met kwark, zeker! Vaak is kwark iets dikker dan yoghurt, dus kijk even wat het doet met de structuur. Eventueel kun je de kwark los roeren met een heel klein beetje water, bijvoorbeeld. Succes!