logo
RECEPT

Japanse miso soep met bosui en paddenstoelen

Recept voor miso soep
INGREDIËNTEN

Voor mij hoort het standaard bij sushi, maar miso soep kun je ook prima als zelfstandig maaltje eten. In dit recept maak ik het als een heldere groentebouillon – heel goed geschikt als voorgerecht. Wil je er meer een maaltijd van maken, dan kun je bijvoorbeeld noedels meekoken in de soep. Perfect als gezonde lunch!

Benodigdheden voor het maken van miso soep

Misopasta, de basis van misosoep, koop je bij de toko. Het is een pasta die gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen, wat viezer klinkt dat het is. Fermentatie (rotting) zorgt namelijk voor smaak. Yoghurt, sojasaus, zuurkool – ze krijgen allemaal smaak door het fermentatieproces (oftewel het rotten) van de ingrediënten.

De smaak van miso is nogal uitgesproken umami, de hartige smaak die je o.a. vindt in sojasaus, Parmezaanse kaas en olijven. Overigens is miso net zo min te omschrijven op één manier als bijvoorbeeld wijn: in Japan heeft elke streek zijn eigen miso, met zijn eigen specifieke receptuur en rijpingsproces. Een algemene richtlijn is dat een donkere misopasta vaak sterker en zouter van smaak is dan een lichtere. Maar lekker, dat is het áltijd!

Een ander lekker recept dat je maakt met misopasta, is deze nasi met gegrilde sesam-gember aubergine!

Ingrediënten Japanse Miso soep

  • Lente-ui, 6 stuks
  • Paddenstoelenmelange, 300 gram
  • Sjalot, 2 stuks
  • Misopasta, 50 gram
  • Wortel, 2 stuks (julienne geraspt)
  • Knoflook, 2 teentjes
  • Sojasaus, scheutje
  • Sambal, 1 theelepel

Japanse (miso) soep met bosui en paddenstoelen

Bereidingswijze miso soep

(voor 4 personen als voorgerecht)

  1. Maak een bouillon met de misopasta door het op te lossen in een liter water.
  2. Snijd de sjalotten in dunne halve ringen.
  3. Snijd de lente-ui en paddenstoelen in ringetjes en plakjes.
  4. Snijd de wortel en knoflook in hele dunne plakjes.
  5. Verhit een klein scheutje olijfolie in een soeppan en bak de sjalotten en knoflook aan in de pan tot die glazig zien. (De knoflook, niet de pan.)
  6. Voeg de wortel, knoflook en de helft van de paddenstoelen toe. Roerbak heel kort en voeg dan de misopasta toe, tegelijk met 750 milliliter heet water. Laat minstens 10 minuutjes pruttelen.
  7. Voeg de tweede helft van de paddenstoelen toe, evenals de in ringen gesneden lente-ui. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met wat sambal en een beetje sojasaus. Laat de soep nog 5 minuutjes pruttelen.
  8. Proef of er nog zout of peper nodig is. En geniet van je zelfgemaakte miso soep!

miso soep

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Chrisgef says: 29th jul 17 8:00 am

    Bonjour
    heureux de vous rejoindre.
    Je ne sais pas si je poste au bon endroit, je n’ai pas l’habitude des forums.
    Je suis plutôt habitué à simplement lire sans participer.
    Mais certains sujets m’ont tellement motivé et apporté que j’ai décidé de m’inscrire.