logo
RECEPT

Lekker in je vel met Eleanor: Body

img_1196
INGREDIËNTEN

Als je last hebt van stress, lichamelijke klachten of moeite hebt met ontspannen, is het een idee om meer te gaan bewegen. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat regelmatige beweging (en vooral hardlopen) gezondheidsvoordelen heeft die heel wat verder gaan dat welke pil van de dokter dan ook.

In de nieuwe serie ‘Lekker in je vel met Eleanor’ gaat Eleanor op zoek naar een gezonde levensstijl, in de breedste zin van het woord. Door middel van hardlopen heeft ze zelf geleerd dat een gezonde levensstijl kan helpen om lekkerder in je vel te zitten, zelfs als je kampt met een depressie. Via haar eigen blog (Loopdepressievrij.com) probeert ze naast zichzelf ook anderen te inspireren en te motiveren om een positieve gezonde levensstijl te krijgen zodat ze meer kunnen ‘genieten’ van het leven. 

Lekker in je vel met Eleanor: Body

Bewegen dus, want: A run a day keeps the docter away! Je moet dan wel 150 minuten per week in actie komen, wat gelijkstaat aan ongeveer vijf dagen van 30 minuten per dag. Maak je geen zorgen, dat betekent niet ELKE dag hardlopen, maar gewoon bewegen. Niet zodra je wakker wordt tot dat je naar bed gaat in een stoel of op de bank zitten, maar bewegen: lopen, wandelen, huppelen, rennen, springen, weet ik veel. In ieder geval bewegen. Maar hoe begin je dan met bewegen, of – zoals ik – met hardlopen? Dit is een lastige vraag.

Veel mensen vragen dat ook aan mij. Hoe het mij is gelukt om te beginnen met hardlopen… Eigenlijk is daar geen kant en klaar antwoorden op te geven. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik het voor elkaar kreeg. Wat ik wel weet, is dat het bij mij is het ook niet zonder slag of stoot is gegaan. Ik heb ook mijn dieptepunten gehad. Maanden dat ik niet liep, maar het hardlopen uiteindelijk toch weer oppakte. Uiteindelijk heb ik mezelf gewoon ingeschreven voor een evenement en maakte ik een schema voor mezelf om 10 kilometer te kunnen lopen. Ook wilde ik beter in mijn vel zitten; me lekkerder voelen. Ik wist dat hardlopen hielp, dus ik denk dat die drang bij mij zo sterk was dat dit ervoor zorgde dat ik de deur uitkwam. Maar het was vooral mijn plan, mijn doel, dat me steeds over de streep trok. Ik moest steeds een doel hebben. Eerst die 10 kilometer uitlopen. Vervolgens werd dat een halve marathon uitlopen. Door een doel te stellen, weet je waarvoor je het doet. Is dat een paar kilo afvallen? Is dat om beter in je vel te zitten? Of wil je gewoon een betere conditie krijgen? Als je weet waarom je het doet, geeft dat je extra motivatie om door te zetten.

Lekker in je vel met Eleanor: Body

Dus hier geef ik je graag wat tips hoe jij die eerste stap kunt zetten – want die eerste stap, die is het moeilijkste. Als je die hebt gemaakt, dan lukt die volgende stap ook wel! Vertrouw me, als het mij lukt, lukt het jou ook!

1. Stel jezelf een doel. Voor mij was dat meer dan een jaar geleden dus de halve marathon. Ik wilde een doel wat realistisch was, maar iets dat wel stoer was en waar ik trots op kon zijn. Iets waarvan ik van tevoren niet dacht dat ik dat zou kunnen. Een hele marathon leek me toen een beetje te ver gezocht (ook ivm blessures/overbelasting). Jog je nu 1 of 2 kilometer achter elkaar? Dan is de 10 kilometer een realistisch doel. Loop je al regelmatig? Dan kan je kijken of de halve marathon een mogelijkheid is. Ik bedacht mijn doel in september en besloot voor maart 2016 de halve te kunnen lopen. Ik had dus 6 maanden om me voor te bereiden. Je kan het sneller doen, maar wil je blessures voorkomen, dan kan het verstandiger zijn om net wat langer over te doen dan ben je ook wat flexibeler qua training (bijvoorbeeld als je ziek wordt).

2. Schrijf je in voor een hardloopevenement. Kies een hardloopevenement en schrijf je er ook meteen voor in. Dan heb je een stok achter de deur. Het is makkelijker om jezelf te motiveren om naar buiten te gaan als je weet dat je geld hebt betaald voor een specifiek evenement. Daarnaast is het gewoon fantastisch als je je doel hebt behaald. Evenementen zijn een feestje en bij de finish voel je je echt een winnaar.

3. Koop goede hardloopschoenen en kleding. Als je geen fijne kleding hebt zorgt dat voor een extra drempel die je over moet om naar buiten te gaan. Daarnaast zijn hardloopschoenen echt een must. Het kost even wat geld, maar je zal er uiteindelijk veel meer voor terugkrijgen (en uiteindelijk zijn hardloopschoenen goedkoper dan een fitnessabonnement).

4. Maak een schema voor jezelf en zet hierin wanneer en hoe je gaat trainen. Zoek op hardloopsites wat zij aanraden, kijk of je schema’s kan downloaden en bekijk hoe vaak je kan en moet trainen om vooruit te komen. Loop niet te hard van stapel, als je rustig opbouwt is de kans op blessures namelijk het kleinst.

5. Loop met iemand samen. Meer mensen denken dat ik altijd zin heb om hard te lopen, maar dat is helemaal niet waar. Zodra ik buiten ben weet ik weer waarom ik het doe, maar dan moet je dus wel eerst naar buiten gaan. Ik heb heel veel vrienden om me heen met wie ik samen train. Motiveer elkaar!

6. Lees veel over hardlopen om jezelf gemotiveerd te houden. Zelf vond ik hardloopboeken onwijs motiverend. Weet je niet welke boeken je zou moeten lezen? Hier een paar boeken die ik over de jaren heb gelezen: Born to Run, Running Buddha, Run Baby Run en het boek Live Love Run. Toen ik deze boeken las, wilde ik direct mijn hardloopschoenen aantrekken. Anderen over hun passie horen, zorgt ervoor dat je inziet waarom het leuk is en dat werkt aanstekelijk. Hardlopen is in het begin namelijk echt niet leuk, het gaat moeizaam, je komt nauwelijks vooruit en je wilt alleen maar stoppen. Als het echt zo stom was, waarom worden er dan zoveel marathons over de hele wereld georganiseerd? Uiteindelijk raak je verslaafd. Hoe meer ik dus over lopen las, hoe enthousiaster ik werd, hoe leuker ik het vond, hoe meer ik wilde weten, en hoe beter ik werd.

7. Bouw heel langzaam de kilometers op. Een goede regel is om iedere week niet meer dan 10 procent meer te lopen dan de week ervoor en ook niet ELKE DAG te lopen! Rust is erg belangrijk bij hardlopen. Zelf houd ik een regelmaat van drie keer per week aan. Met een of twee keer blijf je namelijk op niveau, maar met drie trainingen per week bouw je pas echt conditie en uithoudingsvermogen op. Maar meer (zeker als beginner) riskeer je juist weer overtraining. Je moet je lichaam tussen namelijk ook rust geven om te herstellen. Door bijvoorbeeld om de dag te lopen, bouw je genoeg rust momenten in om te herstellen, maar blijf je ook regelmatig lopen. Herstel is net zo belangrijk als het trainen zelf!

8. Loop rustig. Veel mensen denken dat je zo snel mogelijk moet lopen, maar we zijn geen sprinters. Je weet dat je een goed tempo loopt als je nog kunt praten. Uiteindelijk wordt je echt wel sneller. Oefening baart kunst.

9. En als laatste; verstand om nul en ga gewoon naar buiten! Ook al ga je 10 minuten, ga. Soms als ik echt geen zin heb, dan denk ik: ‘Oké, ga gewoon eventjes. Een klein halfuurtje en als je het dan nog niet leuk vindt, kan je naar huis.’ Zodra ik buiten ben, wil ik blijven lopen en snap ik niet waarom het zo moeilijk was om de deur uit te komen.

Meer lezen van Eleanor? Klik hier voor haar eerste blog op Foodness.

SPECIAL FOODDEALS
REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties