logo
RECEPT

Plaattaart met biet & geitenkaas | Bakken in 3-in-1 oven

Plaattaart met biet & geitenkaas | Bakken in 3-in-1 oven
INGREDIËNTEN

Mijn aller- lievelingste lievelingstaart? De plaattaart! Je kunt er oneindig veel kanten mee op en het resultaat is eigenlijk altijd lekker. Maar sommige smaakduo’s zijn niet voor niets gouden combinaties. Die moet je gewoon niet veranderen. Biet en geitenkaas zijn zo’n gouden duo. In dit recept maakt ik niet alleen gebruik van de bekende rode biet, maar gebruik ook gele bieten. Wel zo kleurrijk en gezond!

Bekijk ook: Plaattaart met groene asperges

Plaattaart met biet & geitenkaas | Bakken in 3-in-1 oven

Ik gebruikte rauwe bieten, dus die moest ik eerst even gaar stomen. Dat kan zoals je ziet makkelijk in mijn ATAG 3-in-1 oven (een magnetron, heteluchtoven en stoomoven in één) met dit bijgeleverde rek. Dat vangt het vocht op dat bij het stomen uit de bietjes kan komen. Voor deze plakken van nog geen centimeter dik (bij elkaar 400 gram) was 10 minuten stomen voldoende! Heb je geen stoomoven, dan is het een idee om voorgegaarde bieten te gebruiken. Of je kookt ze een minuut of 10 in een pan met water, natuurlijk.

Voor het bakken van de plaattaart gebruikte ik het automatische programma ‘Quiche’, dat verschillende functies combineert. Zo hoef je maar één knop in te drukken, en combineert de oven zelf een heteluchtprogramma, een klein beetje stoom (voor zo’n lekkere crunchy korst) en aan het eind van het programma zelfs nog een minuutje grillstand. Ik zweer het je; mijn oven is een kookrobot. I love it!

Bekijk ook: Focaccia met olijven

Plaattaart met biet & geitenkaas | Bakken in 3-in-1 oven

Ingrediënten plaattaart biet geitenkaas

(voor 3-4 personen als hoofdgerecht)

6-8 plakken bladerdeeg
300 gram bieten (rood & geel)
125 gram crème fraîche
150 gram geitenkaas
5 eieren
zout & peper
80 gram pecannoten
1 lente-ui, eventueel

Bereidingswijze plaattaart biet geitenkaas

Laat het bladerdeeg ontdooien op kamertemperatuur.

Was de rode en gele bieten. Schil ze eventueel. Snijd ze in plakken van ongeveer een centimeter dik.
Stoom de bieten gaar in de 3-in-1-oven met het stoomprogramma voor rauwe groenten. Bij mij was 10 minuten stomen voldoende.
(Geen stoomoven? Je kunt de bietenplakken ook in 10 minuutjes gaar koken, of voorgegaarde bietjes gebruiken!)

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Kluts de eieren los in een kom.
Klop ook de crème fraîche erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de plakjes bladerdeeg erover en druk ze aan de randen op elkaar, zodat je één grote plaattaart krijgt.
Tip: de buitenste randen kun je dubbel vouwen, zodat je straks een dikkere korst krijgt aan de rand van je plaattaart.

Verdeel de plakken biet over de plaattaart.
Verkruimel de geitenkaas over de plaattaart.
Verdeel het eimengsel over de plaattaart.
Verdeel de pecannoten over de plaattaart.

Schuif de bakplaat in de oven. Selecteer het Quiche programma op de 3-in-1-oven, of bak 40 minuten in een gewone heteluchtoven op 200 graden Celsius.

Serveer met wat klein gesneden lente-ui erover.

Eet bv. met een groene salade met appel en zoetzure uitjes.

Eet smakelijk!

Plaattaart met biet & geitenkaas | Bakken in 3-in-1 oven

Plaattaart met biet & geitenkaas in de ATAG 3-in-1 oven

Plaattaart met biet & geitenkaas | Bakken in 3-in-1 oven

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties