logo
RECEPT

Slank ontbijt: Shakshuka à la Ottolenghi en Mr Porter Amsterdam

mr porter amsterdam foodness
INGREDIËNTEN

Ontbijten als een koningin, met uitzicht op een van de paleizen van het Koninklijk Huis. Wie wil dat nou niet? Op de bovenste verdieping van het W Hotel in Amsterdam zit restaurant Mr Porter, waar je een uitzicht hebt over de hele stad en ook nog eens verdomd lekker kunt eten en drinken.

mr porter amsterdam foodness

Onder toeziend oog van Atlas, die ons met een wereldbol op zijn schouders in de gaten hield vanaf het paleis op de Dam, proefde ik het ontbijtbuffet van Mr Porter. Met een prijskaartje van €35,- is dat niet goedkoop, maar je krijgt dan ook veel, héél veel waar voor je geld – ik hoefde de rest van de dag niet meer te eten. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Van brood van het Vlaamsch Broodhuys tot minimaal 7 verschillende groentegerechten op z’n Ottolenghi’s tot mimosa’s en Bloody Mary’s (er is een heuse Bloody Mary KAR die rond wordt gereden tussen de tafels) en gepersonaliseerde muesli’s; het is er.

mr porter amsterdam foodness

Hoewel ik zelf mijn in een houtoven gebakken snee zuurdesembrood (heerlijk, zo’n rooksmaakje!) met avocado en een gepocheerd ei bijzonder geslaagd vond, stond er ook shakshuka op het ontbijtmenu. Dát moest ik zelf ook proberen. Shakshuka ken ik uit het kookboek van Ottolenghi (die man is ook overal!) en bestaat uit een pittige tomatensaus waarin je eieren gaart. Allemaal in één pan, dus afwastechnisch een pareltje.

Zelf maakte ik vier porties in één pan (en at zelf uiteraard een dubbele portie), maar je kunt ze ook per portie in een schaaltje serveren zoals Mr Porter doet. Of je kappertjes of ansjovis gebruikt maakt niet zoveel uit; Ottolenghi gebruikt zelf ingemaakte zoute citroen in plaats van kappertjes of ansjovis, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Als je geen harissa kunt vinden is paprikapoeder of cayennepeper (of een combi van die twee) ook een goede optie.

mr porter amsterdam foodness

Bereidingswijze – voor 4 porties

Verhit een flinke eetlepel olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook goudbruin in een paar minuten.

Voeg de paprika toe en bak 3-4 minuten. Voeg dan de kruiden toe (komijn, harissa, paprika- of cayennepoeder) en schep even om.

Voeg de stukjes tomaat toe en kappertjes/ansjovis/zoute citroen toe en roer door. Voeg eventueel een snufje zout toe indien nodig, of juist een klein schepje suiker als het te zuur smaakt.

Laat op laag vuur een kwartier sudderen, en voeg een paar eetlepels water toe als je mengsel te droog wordt.

Maak na een kwartier 4 kuiltjes in de tomatensaus en breek in elk kuiltje een ei. Laat in nog eens een kwartier tijd stollen, met een deksel op de pan.

Serveer met (volkoren) brood. Voor een glutenvrij gerecht kies je uiteraard een glutenvrij brood.

Yum!

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

  • Patricia says: 10th dec 15 6:00 am

    Dat ziet er wel heel lekker uit zeg. Ga ik hopelijk van het weekend eens proberen.

  • Karin Robbers says: 10th dec 15 6:00 am

    Voor hoeveel personen is dit recept? Lijkt me heerlijk.

    • Claartje says: 10th dec 15 6:00 am

      Hoi Karin! Goede vraag, dat stond er inderdaad nog niet bij. Het is voor 4 personen! Ik zal het even toevoegen 🙂 Thanks!