logo
RECEPT

Tom Kha Kai met kip, paprika & taugé

Tom kha kai met kip, paprika & taugé
INGREDIËNTEN

Als ik kon kiezen, dan was ik geboren in Azië. Food-wise, bedoel ik dan. Het liefst zou ik elke dag Thais, Vietnamees of Indonesisch eten op tafel zetten. Pad Thai! Tom Kha Kai! Banh mi! Het enige nadeel aan het zelf koken van dit soort gerechten: je hebt er een voorraadkast aan verse kruiden voor nodig als je elke boemboe of currypasta zelf wilt maken. En dat is zelfs voor mij, als foodie en fulltime foodblogger, soms teveel van het goede. Hoewel ik zelden uit pakjes of zakjes kook – uit principe! – maak ik een uitzondering voor currypasta’s en Aziatische gerechten. Gewoon omdat je na een lange dag werken geen puf hebt om drie verschillende toko’s langs te moeten voor 36 soorten garnalenpasta en Thaise basilicum, want je moet die vervolgens ook nog 20 minuten lang fijn stampen in een vijzel. En daarna moet je nog begínnen met koken. Toen ik een uitnodiging kreeg van Conimex om hun nieuwe Oosterse soepen en currypasta’s te proeven – met een Tom Kha Kai in het assortiment – stond ik dus te trappelen.

Tom kha kai met kip, paprika & taugé

In de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam kreeg ik eerst een yogales, aangezien yoga net zulke Oosterse roots heeft als de gerechten van Conimex. Zo komen de curry recepten uit Indonesië, Thailand en Singapore. Na een uurtje downward facing dogs en pigeon poses (zie foto hieronder!) was het tijd om te proeven. Er zijn 5 verschillende nieuwe curries:

Thaise Massaman Curry

Deze klassieker eet je met rijst, maar er zit ook aardappel in Massaman Curry. Dat zorgt net voor een extra dimensie aan de smaak, door de kruimige consistentie van de aardappel. Als basis voor Massaman Curry gebruik je een kruidenpasta met o.a. komijnzaad, korianderzaad, kaneel en citroengras. Voeg vooral zelf nog wat extra smaakmakers toe, om jouw curry te perfectioneren! Ik giet er bijvoorbeeld graag een scheutje vissaus bij, of nog wat extra tamarindepasta voor een zuurtje.

Thaise Groene Curry

Als ik zelf groene curry maak komen mijn huisgenootjes altijd al snel op de geur af; het hele huis ruikt dan als een Thais eetkraampje! Groene Curry is pittig dankzij de chilipeper die in de currypasta zit, maar ook specerijen als gember, galangal en kaffir limoenblad horen erin. Als je voor de traditionele variant gaat voeg je er stukjes kip aan toe, maar als je je avontuurlijk voelt en eens wilt afwisselen kun je ook kiezen voor garnalen of vis.

Schermafbeelding 2016-03-29 om 14.26.13

Thaise Rode Curry

Na groene curry is rode curry het populairst in Thailand. Ook hierin zit chilipeper, citroengras en limoenblad. De currypasta’s én de soepen van Conimex zijn overigens allemaal zonder conserveermiddelen, toegevoegde smaakversterkers of kunstmatige kleurstoffen. Dankzij de specerijen en oliën blijven ze vanzelf geconserveerd!

Singaporese Laksa Curry

Hmm, een curry die je eet noodles! Je kunt ‘m serveren met garnalen of vis, maar ook met kleine stukjes kip. Dankzij kruiden als kerrie, knoflook en galangawortel krijg je die typisch Singaporese smaak. Wist je dat Laksa uit het Sanskriet komt, en dat het ‘honderdduizend’ betekent? Dat staat voor de vermicelli noodles die traditioneel in Laksa Curry zitten. 

Indonesische Groentencurry

Voor een vega curry! Ik maak ‘m het liefst met heel veel aubergine en courgette. De currypasta voor deze Indonesische Groentencurry zit bovendien vol met gezonde specerijen als gember, kurkuma en chilipeper. Tip: Voeg wat extra sambal oelek toe voor een extra spicy touch!

claartje yoga houding

Maarrrr naast currypasta’s zijn er dus ook drie nieuwe soepen in het assortiment van Conimex, die vanaf nu verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Waaronder mijn lievelingssoep: Tom Kha Kai! 

Tom Kha Kai

Kippensoep op basis van kokosmelk, met o.a. gember, galanga, limoenblad en lente-ui. Een echte klassieker! Dankzij lente-ui en gember is de soep lekker pittig, maar ik voeg zelf altijd nog een beetje sambal toe. In dit recept zie je hoe je een echte maaltijd maakt van zo’n zak soep, door lekker veel verse ingrediënten toe te voegen. Uiteraard is mijn variatie maar één manier om je soep te pimpen. Je kunt er zelf ook nog van alles aan toevoegen. In plaats van kip kun je ook stukjes tofu toevoegen, of de paprika en waterkastanje vervangen door in dunne reepjes gesneden Chinese kool. Wist je dat Tom Kha Kai soep ook wel ‘kip galanga’ wordt genoemd? Je kunt ook een paar eetlepels rijst aan de soep toevoegen, om ‘m nog iets vullender te maken.

Maar daarnaast heeft Conimex nu ook in het assortiment:

Pindasoep

Vegetarisch én op basis van pinda’s. Kán het beter dan dat? Nederlanders zijn dol op pindasaus (en op pindakaas – of spreek ik dan alleen voor mezelf?), maar pindasoep heeft een Aziatische basis die zorgt voor een verrassende twist. De soep bevat namelijk ingrediënten zoals waterkastanje, tamarinde, koriander en sambal oelek, voor zo’n typisch Aziatische smaak. En laten we wel wezen; álles wordt lekkerder van pinda’s en sambal oelek. Je eet pindasoep met taugé, ketjap manis en eventueel nog wat verse koriander. En wat extra pinda’s erover, uiteraard!

Rode Currysoep

Eigenlijk een verdunde variant van de curry, met nog meer kokosmelk, kip, koriander en limoenblad. Traditioneel stamt deze currysoep uit de Maleisische keuken, en heet-ie Laksasoep. Net als bij Tom Kha Kai is de basis van kokosmelk, waardoor het soepje heerlijk romig wordt. Omdat de specerijen die gebruikt worden net iets toegankelijker zijn dan in de andere soepen (denk aan komijn, knoflook en limoenblad) is de Rode Currysoep een instapmodelletje, en ideaal voor mensen die bijvoorbeeld voor het eerst een Aziatische soep proberen.

Deze soepen gaan allemaal op mijn to-proef-lijstje, dat begrijp je!

Tom kha kai met kip, paprika & taugé

Bereidingswijze

Giet de inhoud van de zak soep in een pan, en voeg een scheutje water toe.

Snijd de kip in kleine stukjes en bak die gaar in een koekenpan in een drupje olie. Voeg ook de waterkastanje en stukjes rode paprika toe, en bak nog twee minuutjes.

Voeg de kip, waterkastanje en paprika toe aan de pan soep. Voeg ook de lenteui, sambal en stengel citroengras toe. Laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen.

Serveer de Tom Kha Kai met de taugé en – indien gewenst – een beetje verse koriander en wat ongeroosterde pinda’s.

Enjoy!

Tom kha kai met kip, paprika & taugé

– Dit is een advertorial, wat betekent dat het een gesponsord artikel is. Dat verandert verder niets: mijn mening blijft ongezouten, de inhoud blijft oprecht. – 

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties