logo
RECEPT

Vezelrijk bananenbrood met dadels en lijnzaad

Vezelrijk bananenbrood met dadels en lijnzaad
INGREDIËNTEN
Extra

Wanneer telt een bananenbrood eigenlijk als ‘gezond’? Dat is voor iedereen anders, afhankelijk van jouw persoonlijke definitie van gezonde voeding. Voor mij betekent het dat ik er niet al te veel suikers aan toevoeg, dat ik volkoren meel gebruik en dat er voldoende vezels in zitten. De suikers in dit bananenbrood komen van dadels en rijpe bananen, ik gebruikte volkoren tarwemeel, en als klap op de vuurpijl voeg ik extra vezels toe in de vorm van gebroken lijnzaad. Vezels werken als een soort bezem die door je darmen veegt. Ze zorgen dat de boel lekker door blijft lopen, zonder verstoppingen en ophopingen.

Eén van de redenen om gebroken of gemalen lijnzaad te gebruiken in plaats van de hele zaadjes, is dat je lichaam die hele zaden niet kan verteren. Je poept ze dus in hun geheel weer uit, zonder de gezonde vetten eruit te halen. Zonde! Ik gebruik een mix van lijnzaad met zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, gojibessen van Linwoods. Dat zijn allemaal biologische zaden, verkrijgbaar in verschillende mixen. Ook lekker om gewoon over een bakje yoghurt te strooien, en zo wat vezels (én voedingsstoffen!) toe te voegen aan je dag!

Vezelrijk bananenbrood met dadels en lijnzaad

Ingrediënten vezelrijk bananenbrood

3 rijpe bananen
3 eieren
5 dadels (of 3 eetlepels honing / suiker)
150 gram volkorenmeel
1 zakje bakpoeder (7 gram)
40 gram Linwoods lijnzaadmix
40 gram geraspte kokos
1 tl vanille extract
Snufje zout
Extra: walnoten, rozijnen, stukjes chocola

Bereidingswijze vezelrijk bananenbrood

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng alle droge ingrediënten (volkorenmeel, bakpoeder, lijnzaadmix, geraspte kokos, zout) door elkaar in een kom.

Prak de bananen fijn met een vork, of maal ze fijn met een staafmixer of blender. Meng de rest van natte ingrediënten door de bananenmoes: eieren, dadels, vanille extract. Prak, blend of mix verder tot er een homogene mix ontstaat. (For the record: als je prakt met een vork moet je dadels eerst even in zo klein mogelijke stukjes snijden!)

Meng de natte met de droge ingrediënten, tot je een mooi glad beslag hebt. Dit is ook het moment dat je eventuele extra’s toevoegt. Ik ga voor stukjes walnoot, maar rozijnen of stukjes chocola zijn ook erg lekker!

Vet een cakevorm in met een beetje olie. Giet het beslag in de vorm. Maak de cake eventueel af met een in de lengte in tweeën gesneden banaan bovenop. Bestrooi indien gewenst met extra nootjes, zoals stukjes amandelen.

Bak het bananenbrood in 50-60 minuten gaar in de oven op 180 graden Celsius.

De cake is gaar als een satéprikker die je erin steekt, er schoon en droog weer uitkomt zonder dat er beslag aan blijft plakken.

Eet smakelijk!

Vezelrijk bananenbrood met dadels en lijnzaad

Uiteraard kun je zelf eindeloos variëren met de ingrediënten die je als laatst toevoegt. Gedroogd fruit werkt altijd goed in een bananenbrood (vijgen, dadels, abrikozen), net als noten in alle soorten en maten. Als finishing touch houd ik zelf van kokosrasp bovenop een bananenboord of – zoals in dit geval – fijn gehakte amandelen.

Natuurlijk kun je ook vers fruit aan je beslag toevoegen. Blauwe bessen, bijvoorbeeld! Ook klein gesneden stukjes appel zijn erg lekker in een bananenbrood.

Bak ze 🙂

Vezelrijk bananenbrood met dadels en lijnzaad

Dit artikel maakt deel uit van een samenwerking met Linwoods. Mijn mening blijft zoals altijd ongezouten en mijn oordeel is altijd oprecht. 
#ad

REACTIES
LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN

Inloggen Via Social

Inloggen met wachtwoord

Nog geen reacties